De ce trebuie să ne protejăm copiii de emoţii. „Stresul şcolar este cel mai periculos“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Pexels.com
FOTO Pexels.com

Grija, frica, nesiguranţa, ruşinea sunt doar câteva dintre emoţiile negative întâlnite frecvent la copii. Psihologul Horaţiu Geamănu avertizează că elevii zilelor noastre sunt supuşi unui stres foarte mare, iar părinţii şi profesorii ar trebui să monitorizeze permanent comportamentul acestora. Stresul şi emoţiile negative duc la boli extrem de grave.

Oricât am încerca, de emoţiile negative nu putem scăpa şi nici nu ne putem feri copiii. Putem, însă, să gestionăm situaţia atunci când observăm grija care-l macină pe copilul nostru sau nesiguranţa în capacităţile sale. "Stresul şcolar este cel mai periculos. Mai ales în zilele noastre, când programa şcolară este extrem de încărcată, când cerinţele sunt multe şi zilnice, când azi se doreşte ceva, iar mâine altceva. Cu toţii am dat teze. Amintiţi-vă că simţeam un aşa zis gol în stomac. Ei, bine, aceea era o emoţie negativă. Gândiţi-vă la câte astfel de emoţii sunt supuşi copiii în ziua de azi. Unii pot controla emoţia negativă, alţii nu. Unii copii pot depăşi stresul la care sunt supuşi zilnic, alţii nu", explică psihologul Horaţiu Geamănu.

De cele mai multe ori, copiii care simt că sunt depăşiţi de o situaţie anume nu se plâng. "În acest caz intervine rolul părintelui şi al profesorului. Ei sunt cei care trebuie să sesizeze dacă este ceva în neregulă. Toate aceste emoţii negative pot avea efecte periculoase asupra sănătăţii copiilor", spune psihologul Geamănu. Acesta precizează cum se poate manifesta stresul.

Pe primul loc ar fi apetitul pentru mâncare, prea scăzut sau prea ridicat. Palpitaţiile sau insomniile, blocaje ale gândirii sau scăderea capacităţii de concentrare, deficitul de atenţie, izolarea faţă de familie, faţă de prieteni, toate acestea trebuie să-i îngrijoreze pe părinţi. "Sursa exactă a unei boli nu poate fi legată cu exactitate de o emoţie anume. Însă emoţia negativă puternică şi stresul intens pot declanşa boli care stau ascunse în organismul copiilor. Chiar şi o răceală mai veche, netratată corect, poate recidiva din cauza stresului. Mai grav este atunci când boala se declanşează după mai mulţi ani", a declarat psihologul.

Principalul sfat pentru părinţi: comunicaţi în permanenţă cu copiii, încercaţi să le înţelegeţi gândurile, temerile sau frustrările. Doar discutând cu copiii despre aceste aspecte puteţi preveni declanşarea unor boli grave. În cazul în care simţiţi că sunteţi depăşiţi de situaţie, copilul trebuie dus obligatoriu la un specialist.

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite