Craiova: Constantin Ţurcan şi-a câştigat faima prin medalii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Craioveanul a făcut o patimă din colecţionarea monedelor, insignelor, săbiilor şi medaliilor. Ţine nespus de mult la piesele de feng shui, din China, care aduc noroc.

Pensionarul, de 58 de ani, are două mari iubiri: familia şi medaliile. Dacă de soţie s-a îndrăgostit după vârsta de 20 de ani, medaliile i-au luat minţile încă de pe băncile liceului. „Eram prin clasa a X-a când am cumpărat primele monede şi medalii. Au urmat alte sute, deşi era greu să le obţin, deoarece pe vremea comunismului nu ne bucuram de atâta libertate“, ne mărturiseşte bărbatul.

A făcut echipă cu bunicul

Pentru că bunicul său avea acelaşi hobby, adolescentul de atunci s-a aliat cu bătrânul, astfel încât amândoi s-au aventurat într-o adevărată acţiune de colecţionare. „Am acasă monede de hârtie din 1868, pe care acum le vând cu 80 lei, dar cea mai veche este din anul 200“, ne informează craioveanul.

Când s-a căsătorit, Constantin Ţurcan deja strânsese sute de obiecte, pe care le păstra în cutii, încuiate în debara. În timp colecţia s-a mărit considerabil, ajungând la cinci sute de kilograme de produse. Chiar dacă spaţiul din apartament nu este suficient, pensionarul şi-a împrăştiat colecţia prin toate camerele. „Familia mă încurajează să nu renunţ la pasiunea vieţii mele, dar îmi pare rău că fetiţa mea nu este atrasă de aceste lucruri“, spune Constantin Ţurcan. Ne povesteşte că participă la toate târgurile de numismatică din ţară, la Timişoara, Braşov, Sibiu, Oradea, şi observă cu părere de rău că în Craiova nu se organizează astfel de evenimente.

Îşi vinde dublurile la reducere

Pentru că a strâns foarte multe dubluri de monede, bărbatul ajunge în Târgul Romaneşti de trei ori pe săptămână, să-şi vândă din produse. În timp ce o monedă costă 2 lei, la reducere, o medalie poate ajunge la 20 de lei, preţul unei săbii pleacă de la 10 lei şi nu depăşeşte 35 de lei. Atracţia trecătorilor sunt însă piesele feng shui, autentice, aduse tocmai din China. Bărbatul recunoaşte că nu s-a deplasat special în străinătate să le achiziţioneze, ci le-a cumpărat din Piaţa Obor din Bucureşti, de la persoane care le comercializează. „Se spune că aduc noroc şi sănătate. Se aseamănă unor broaşte, care ţin în gură câte un bănuţ. Preţul lor variază între 7-20 lei“, ne informează Constantin Ţurcan.

Privirea doljenilor din târg este atrasă de cele 12 pipe pe care colecţionarul le vinde pentru 12 lei bucata, dar şi timbrele, la 1 leu. Constantin Ţurcan ne spune însă că nu face negoţ cu aceste obiecte ca să se îmbogăţească, ci ca să scoată nişte bani, pentru a-şi întregi colecţia.

Întrebări şi răspunsuri:
La cât ajunge câştigul dumneavoastră într-o zi?
C.Ţ.:
Între 20 şi 40 lei. Criza m-a afectat foarte mult, nu mă aşteptam să fie aşa de rău. Îmi trebuie câţiva ani să recuperez ce am investit, nici nu mai sper să scot profit. Nu vin în târg de drag, ci de nevoie.

Ce obiecte au mai mare căutare?
C.Ţ.:
Bancnotele, pentru că sunt mai ieftine. Oamenii însă nu se înghesuie la medalii sau insigne care sunt ilustrate cu imagini din perioada antebelică, interbelică şi din cele două războaie mondiale.

Ce îi place:
„Mă bucur că târgul are un administrator profesionist, care îi tratează pe toţi la fel, fie că este rrom sau român, director sau cerşetor. Apreciez că oraşul s-a modernizat, dar oare cu ce eforturi financiare s-au făcut aceste realizări?“

Ce nu îi place:
„Sunt supărat că a fost distrus gardul bisericii de la Prefectură. Îmi repugnă faptul că se taie pomi, legal sau ilegal. Mă deranjează enorm vocabularul plin de vulgarităţi al tinerilor. Putem discuta mai frumos unii cu alţii.“
profil:

NĂSCUT: 1 septembrie 1951, Craiova
STUDII: Grupul Şcolar Industrial CFR; a terminat trei şcoli profesionale din Craiova, cu specializările mecanic, instalator de gaze şi şofer profesionist
EXPERIENŢĂ: A lucrat 27 de ani ca mecanic la locomotivă
FAMILIE: Căsătorit. Are o fată studentă în anul II la Institutul de Ştiinţe Economice din Craiova

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite