Ziarul „Dobrogea Nouă“ scotea număr omagial de ziua lui Nicolae Ceauşescu. „Stejarul 88“, planul Securităţii pentru protejarea „celui mai iubit fiu al poporului“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ziua lui Ceauşecu era sărbătoarea întregului popor FOTO observator.tv
Ziua lui Ceauşecu era sărbătoarea întregului popor FOTO observator.tv

Pe 7 şi 26 ianuarie, atunci când Elena şi Nicolae Ceauşescu îşi serbau ziua de naştere, „Dobrogea Nouă“ scotea numere omagiale.

Foştii angajaţi ai ziarului de partid „Dobrogea Nouă“ îşi amintesc că de zilele de naştere ale celor doi dictatori, pe piaţă apăreau numere omagiale. De regulă, se acordau două pagini evenimentului special, în condiţiile în care toată publicaţia avea patru pagini.

„Erau cam aceiaşi oameni care scriau în asemenea ocazii. Erau ode conducătorului iubit, poezii şi fotografiile lor. Totul era exagerat, se vorbea despre ei la superlativ“, spune un fost angajat de la Dobrogea Nouă.

Articolele erau apoi supervizate de cei de la Direcţia de Presă şi Tipărituri, care citeau cu mare atenţie materialele de propagandă ş spuneau ce să scoată sau să adauge.

„Da’ noi învăţasem ce să nu scriem ca să nu le dăm prilej de discuţii. De regulă, nu dădeam numărul de bolnavi, iar când se vorbea de un mare şantier nu spuneam numărul muncitorilor“, povesteşte fostul angajat al ziarului.

„Era fanfaronadă şi osanale“

Scriitorul de satiră şi umor Ananie Gagniuc îşi aduce aminte în stiu-i caracteristic despre acele vremuri. „Ziua lui Nicolae Ceauşescu umplea ziarele, radioul, televiziunea, străzile etc. Era atâta fanfaronadă, atâta cântare şi atâtea osanale, încât lumea era sătulă până-n gât! Faptul de-a fi făcut multe lucruri bune era estompat de exacerbarea meritelor, de-atâta ploconire şi linguşire, încât a creat atunci românilor un sentiment invers: cel de ură. Acum se oscilează între resentimente, nostalgie, regret şi sau vagi urme de furie, pentru ceea ce a fost (sau ar fi vrut să fie)…epoca de aur“, spune scriitorul.

Program mai lung la televizor de ziua lui Ceauşescu

Dan Nicolau era ofiţer într-o unitate militară prin anii 80. „Îmi amintesc că nu opream activitatea pentru festivisme, care se reduceau la prezenţa ofiţerilor din birourile organizaţiilor de bază ale PCR care se festiveau în faţa câte unui televizor, după care beau o cafea şi un vin. Eram tânăr, nu aveam birou, aveam doar un şantier şi o baracă încălzită pe 26 ianuarie cu curent electric furat cumva pentru reşourile noastre de nichelină cu BCA. Petreceam câte 14 ore pe şantier.


Odată, reţin, că în noaptea de 26 spre 27 ianuarie, între anii 1982-1985, nu reţin anul, a fost un frumos spectacol omagial pe televizor, care a trecut de miezul nopţii, cam până la 3 dimineaţa, dacă nu mă înşel. Apoi am auzit că Leana îl comandase, pentru că, de obicei, programul se termina cam pe la 22.30. Soldaţii mei s-au delectat, fijnd atunci muzică populară şi romanţe. Ar mai fi faptul că un maior bătrân făcea poante tematice şi ofiţerul de informaţii îl beştelea, dar cu blândeţe, că era simpatic şi în vârstă“.

Acţiunea „Stejarul 88“

Securitatea lua măsuri deosebite atunci când se apropia ziua lui Nicolae Ceauşescu. Conform unui document aflat în arhiva Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii, la începutul anului 1988 se aniversau 55 de activitate revoluţionară şi omagierea zilei de naştere a tovarăşului Nicolae Ceauşescu. În Capitală urmau să se organizeze o adunare solemnă, un spectacol festiv, simpozioane, dar şi o activitate specială la Pavilionul central EREN.

Pentru asta, se luau măsuri informativ operative, pe linie de miliţie, pentru comandamentele de armă. Planul de măsuri a fost aprobat de Tudor Postelnicu în calitate de ministru de Interne şi de generalul - colonel Iulian Vlad, care deţinea funcţia de ministru secretar de stat.

Iată câteva dintre ordinele aflate în document:
„Trebuie să se dea o atenţie deosebită elementelor pretabile la acte terorist- diversioniste sau care, prin acţiunile lor, ar putea tulbura ordinea publică ori crea stări de spirit negative, celor care intenţionează să protesteze individual sau în grup, persoanelor care răspândesc zvonuri alarmiste, precum şi celor care pot comite infracţiuni cu violenţă“.

„Aparatul de informaţii interne va acţiona pentru intensificarea măsurilor de cunoaştere a stării de spirit din rândul populaţiei, va instrui reţeaua informativă pentru a semnala operativ orice intenţii de provocare a unor acţiuni ostile, asigurând controlul complet şi eficient asupra elementelor suspecte.

„Inspectoratul municipiului Bucureşti va acţiona pentru interzicerea pătrunderii pe orice cale în Capitală a elementelor aflate în evidenţă conform ordinului nr. 02155/8, bolnavilor psihic sau cele care intenţionează să rezolve anumite probleme pe căi neoficiale, luând măsuri pentru trimiterea şi asigurarea lor în localităţilor de domiciliu“.

„De asemenea, se va acţiona prin măsuri diversificate, pentru prevenirea apariţiei de înscrisuri sau inscripţii cu conţinut necorespunzător, realizând controale cu forţe sporite pe timp de noapte în zonele pretabile la asemenea acţiuni“.

„La complexul Casa Scânteii, să se acorde o importanţă deosebită personalului care se ocupa cu aprovizionarea, pregătirea şi servirea produselor alimentare“.

Programe de masuri si circulare in original

Vă mai recomandăm

EXCLUSIV Securitatea şi Dosarul „Litoral '77“. Cum au fost spionaţi toţi turiştii români şi străini

Amintiri din lagărul torţionarului Florian Cormoş: „Mi-a spus că trebuie să pierim“

Licean odinioară, în anii '40. După 70 de ani de la absolvirea Liceului Mircea cel Bătrân, trei foşti elevi au spus „Prezent“

FOTO Haiducii Dobrogei. „Banditul“ Gogu Puiu, care a luptat împotriva regimului comunist

FOTO Mărturii şi documente despre maşina de tortură a Securităţii. Cine erau „Haiducii Dobrogei“

Amintiri din lagărele siberiene. Marta Vasiliu a fost condamnată la 10 ani de muncă silnică în Siberia pentru o fotografie


 

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite