UPDATE Un profesor şi 11 studenţi au fost reţinuţi după percheziţiile de la UMC, alături de o persoană din afara universităţii. Şpaga era de 100 euro/examen

0
Publicat:
Ultima actualizare:
13 persoane au fost reţinute în urma percheziţiilor
13 persoane au fost reţinute în urma percheziţiilor

Decizie-şoc a procurorilor Curţii de Apel Constanţa. Percheziţiile de la UMC au avut ca rezultat reţinerea pentru 24 ore a 13 persoane. Profesorul de matematică Emilian Costache are cele mai grave capete de acuzare.

Ancheta ofiţerilor DGA condusă de procurori de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanţa a dat rezultate. Percheziţiile de astăzi au băgat nu mai puţin de 13 oameni după gratii.

Procurorii au luat decizia reţinerii tuturor celor audiaţi joi. Lectorul universitar Emilian Costache, membru al catedrei de Matematica a UMC a primit o ordonanţă de reţinere pentru 24 ore pentru luare de mită în formă continuată. 

Anchetatorii au dispus aceeaşi măsură şi pentru 11 studenţi de la aceeaşi instituţie de învăţământ. Ei sunt acuzaţi de săvârşirea infracţiunii cumpărare de influenţă. Procurorii au trimis după gratii şi o altă persoană din afara Universităţii care este bănuită de trafic de influenţă.

Avocatul Adrian Avram spune că studenţii sunt acuzaţi că dădeau câte 100 euro pe examen. Unii dintre ei prezentau profesorului care lua şpagă foile de examen goale, dar primeau note de trecere. 

Ancheta în acest caz durează de mai bine de şase luni. În tot acest timp, oamenii legii le-au ascultat telefoanele suspecţilor şi au coroborat apoi interceptările cu notele din cataloage.

Persoanele reţinute vor fi prezentate vineri în faţa magistraţilor de la Tribunalul Constanţa cu propunere de arestare preventivă.

Prorectorul Universităţii Maritime Constanţa, Cornel Panait a declarat că "este o anchetă în desfăşurare coordonata de Parchetul de la Curtea de Apel şi care se efectuează cu ofiţeri de la DGA. Suspiciunea care planează este că anumiţi profesori de la Universitate au acordat note anumitor studenţi fără ca notele să fie reale. Adică, ei au luat note mai mari deşi nu le meritau în funcţie de ceea ce ştiau şi argumentul pentru care au luat notele mai mari ar fi mita. A doua variantă care se are în discuţie este înlocuirea elevului care se afla în examen cu un altul care poate să fie un student de-al nostru din acelaşi an dar care ştia mai bine, un absolvent. Se analizează din punct de vedere al anchetei sesiunile iunie-iulie şi septembrie 2013. Numărul de materii la care se face referire este de 12-14. Asta poate să însemne 5-6 profesori de la ambele facultăţi."

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite