Programul de Bobotează la malul mării: de ce se păstrează agheasma proaspătă şi cât timp se bea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
IPS Teodosie sfinţeşte apa FOTO Arhiepiscopia Tomisului
IPS Teodosie sfinţeşte apa FOTO Arhiepiscopia Tomisului

Mii de credincioşi sunt aşteptaţi de Bobotează la slujba de sfinţire a apei, care va avea loc pe faleza Cazinoului din Constanţa.

În ajun de Bobotează, pe 5 ianuarie, după ce IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia liturghia de dimineaţă, apa sfinţită va fi îmbuteliată în 200.000 de sticle pentru a fi dată credincioşilor care vor veni la sărbătoare. Apoi, ierarhul Tomisului va merge la Penitenciarul de Maximă Siguranţă Poarta Albă pentru a-i binecuvânta pe deţinuţi şi pentru a le duce agheasmă. De la ora 14.00 va începe o slujbă la Hârşova, iar la final va arunca trei cruci în apa Dunării.

Pe 6 ianuarie, în zi de mare sărbătoare, începând cu ora 11.45, soborul de preoţi în frunte cu IPS Teodosie şi credincioşii vor pleca în procesiune de la Catedrala Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel Constanţa până pe faleza oraşului, unde va începe la ora 12.00 slujba de sfinţire a apei. Din cele 200.000 de sticle cu agheasmă, cu 50.000 mai multe ca anul trecut, va fi formată Crucea Sfântului Andrei, cel care a propovăduit creştinismul în Dobrogea. 

După Marea Slujbă, arhiepiscopul Tomisului va arunca trei cruci în apa Mării Negre, urmând ca cei mai curajoşi şi buni înotători să le aducă la mal şi să fie binecuvântaţi. 
 

După slujba de la Constanţa, IPS Teodosie va merge la Ovidiu, unde va ţine o slujbă de sfinţire a apei şi la debarcaderul din localitate. Şi aici, va arunca trei cruci în apa lacului Siutghiol.

boboteaza constanta

De ce se păstrează proaspătă agheasma?

Sărbătoarea de Bobotează ne aminteşte de momentul în care Iisus Hristos, la vârsta de 30 de ani, a venit la râul Iordan şi a fost botezat de către Sfântul Ioan Botezătorul. Termenul de „agheasmă“ vine din limba greacă şi înseamnă atât lucrarea de sfinţire a apei, adică slujba în sine, cât şi obiectul sfinţirii, adică apa.
 

Credincioşii se întreabă de ce se păstrează apa pe care o primim la Bobotează proaspătă multă vreme. „Exista la un moment dat o teorie că agheasma nu se strică pentru că preoţii cufundă în apă o cruce de argint, element care are proprietatea de a ioniza apa şi prin urmare există un transfer fizico-chimic. Acest lucru nu se aplică, întrucât mulţi preoţi care sfinţesc apele folosesc cruci de lemn. Aici este vorba de puterea Duhului Sfânt, de o apă vie“, explică minunea IPS Teodosie.

Agheasma, ne învaţă arhiepiscopul Tomisului, se bea de pe data de 5 ianuarie, din Ajunul Bobotezei, când este bine să postim, şi până pe 14 ianuarie, pe nemâncate, după ce ne facem rugăciunea.


Apa sfinţită care rămâne se păstrează în casă şi se bea în timpul anului atunci când creştinii simt că trec prin situaţii mai grele de viaţă.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite