Minivacanţa de 1 Mai în sudul litoralului. Sens unic spre Vama Veche
0
Satul turistic de la marginea României face concurenţă serioasă Mamaiei, la capitolul preferinţe. Pentru tinerii care vor să se simtă în largul lor, Vama Veche este locul ideal pentru a uita de griji.
Zilele acestea, şoseaua Constanţa - Mangalia pare a avea un singur sens: spre Vama Veche. Pe podul de la Agigea se circulă, surprinzător, lejer. Dacă evitai filtrele Poliţiei, drumul era deschis spre tărâmul promis. Totuşi, nişte bucureşteni au avut necazuri chiar la ieşirea de pe autostradă. Grăbindu-se spre litoral, s-au izbit de parapetul din sensul giratoriu dinaintea podului.
La intrarea în Mangalia, calea se închidea. Coada spre Vamă ieşea din oraş. Vamaioţii cu rucsacuri uriaşe în spate stăteau la „ia-mă, nene“ sau aşteptau autobuzul. Proprietarii de dubiţe au mirosit afacerea şi îşi ofereau serviciile pentru cei care aşteptau în staţie.
Dacă reuşeai să te strecori prin oraş, fentai şirul de maşini. La 2 Mai, însă, norocul şoferilor se termina: se circula bară la bară. Unii prevăzători n-au mai avut răbdare. Au parcat cu kilometri înainte de Vamă şi au mers pe jos. Corturile începeau din capătul nordic al satului. În dreptul celor două cherhanale, animaţia era deja mare. Nea Ştefan a încins plita pentru scrumbiile afumate şi proaspete care îşi aşteaptă rândul înşirate. „Sunt făcute după reţeta de-ţi plouă-ngură“, destăinuie el secretul.
Un grup de tineri privesc de sus plaja şi împărtăşesc impresii în engleză. Sunt studenţi veniţi cu burse Erasmus la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca. Tobi (23 ani) este neamţ şi învaţă în anul III la Istoria Artei şi la Literatura Germană. Prietenii lui sunt francezi: Thomas (22 ani), student anul V la Inginerie Mecanică, Arthur (21 ani), student anul IV la Finanţe şi Dorian (22 ani), student anul IV la Inginerie Alimentară.
Toţi sunt pentru prima oară în Vamă, aduşi de poloneza Karolina (24 ani), studentă anul V la Franceză. Ea le este ghid şi vorbeşte perfect româneşte, cu un accent ardelenesc de zile mari. „Prietenii mei din Polonia mă întreabă de ce lungesc vocalele, nu sunt obişnuiţi cu pronunţia asta. Mie-mi place în România, aş vrea să rămân aici. Am văzut că-s multe job-uri pe limba poloneză“, spune Karolina.

Băieţii sunt încântaţi de satul de la marginea României. Cât rup ei pe româneşte, tot îşi exprimă bucuria că au cunoscut aşa loc. „Am vrea să mergem şi în Deltă, am auzit că este tare frumos. Când am ales România, nu ştiam mare lucru“, spun ei. Tobi a avut un atu: o profesoară care predase cursuri la Sighişoara şi le povestise la ore cât de frumos e în Transilvania. Aşa că, şi datorită costurilor mai mici decât în alte ţări din Occident, studenţii străini au ales să înveţe un an din programul Erasmus în România. „Ne place aici, cred că o să mai venim“, spun băieţii.
Pe malul mării se aud chiote. Două unguroaice s-au dezbrăcat în costumele de baie şi au intrat în apă, la concurenţă cu lebedele care se plimbă la mică distanţă. Cu o bere în mână, Daniel (20 ani) din Buzău le aprobă pe unguroaice. Este ud încă, abia ieşit din mare: „Apa e ok. Nu e rece. La cât de calzi suntem noi…“
Se stă pe plajă, direct pe nisip. Revederi, explozii de bucurie, jocuri copilăreşti. Cineva citeşte, altcineva are laptopul pe genunchi. De la terasele din stuf se aude rock, se aude folk. Iulia şi Alexandra fredonează însă muzică populară. Sunt bucureştence, făcute pentru peisajul din Vamă. „Lumea prin Bucureşti ne mai gratulează când ne vede cu hainele astea, ne spune că parcă suntem de la circ. Aici, însă, nimeni nu ne judecă. Fiecare se simte bine în felul lui, nu te judecă nimeni“, mărturiseşte Iulia (20 ani), studentă la Litere. Fetele-s pentru prima dată în Vamă de 1 Mai. „Ne place, e altfel decât în timpul verii. Toată lumea de aici iubeşte Vama, nici noi nu puteam fi în altă parte“, spun ele. Alexandra are doar 18 ani, dar ştie că va veni aici şi când va avea 50 ani: „E locul unde vrei să fii, în care te simţi liber şi tânăr“.
Pe plajă, Jose (20 ani) din Peru încearcă să vândă bijuterii incaşe, sau încearcă să doarmă, sau să stea treaz – nici el nu mai ştie. E student în anul pregătitor la Universitatea din Craiova, învaţă româna şi vrea să se facă economist. Până atunci îşi exersează spiritul de comerciant. „Bijuteriile sunt făcute de mama mea, din materiale din Peru. Precis o să vând, de-abia am ieşit cu ele“, spune el somnoros.
În campingul de la capătul sudic al satului, aproape de graniţa cu Bulgaria, Florin şi-a instalat cortul. Este un veteran al Vămii, vine aici an de an, de când a descoperit locul. Din dragoste de Vamă şi din dragoste pentru o fată întâlnită aici, bucureşteanul Florin Dimian (32 ani) a creat pagina de Facebook 1 Mai@Vama Veche. Aşa îşi împărtăşeşte iubirea pentru locul special de sub soare. „De fapt, doar aici mă simt întreg. Sunt alt om, râd mai mult, mă bucur mai mult. Aici îmi găsesc sufletul când vin, aici mi-l las sufletul când plec“, mărturiseşte el.
Vă mai recomandăm
1 Mai@Vama Veche, pagina de Facebook dedicată celei mai frumoase iubiri
FOTO VIDEO Ofertă de 1 mai în Vama Veche: te tatuezi şi primeşti cazare gratuită, pe viaţă
De 1 Mai, litoralul petrece trei zile şi trei nopţi. Programul complet al evenimentelor de la mare
Moş Crăciun în şlapi, cel mai pitoresc turist de la Vama Veche
VIDEO Sport pe cod portocaliu. Cum se vâsleşte la Vama Veche, în plină furtună, pe valuri de 3 metri





















