Liceanul „ROV & roll“. Iulian Lazăr a câştigat un premiu de 7.000 euro creând un robot subacvatic

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Iulian Lazăr, elev la Liceul Traian din Constanţa, inventatorul robotului subacvatic ROV 1.0
Iulian Lazăr, elev la Liceul Traian din Constanţa, inventatorul robotului subacvatic ROV 1.0

Ce face un licean de 17 ani când câştigă 7.000 de euro la un concurs? Îi investeşte în echipamente pentru a participa la alte concursuri. Acesta este planul lui Iulian Lazăr, un adolescent din Constanţa, elev în clasa a XI-a la Liceul Traian, mare pasionat de robotică.

Iulian Lazăr (17 ani), elev în clasa a XI-a la Liceul Traian din Constanţa, a câştigat luna aceasta marele premiu la un concurs naţional de electronică prezentând robotul subacvatic pe care l-a botezat ROV 1.0. Cei 7.000 de euro pe care i-a câştigat vrea să-i investească în crearea unui robot performant. Premiul cel mare a fost cucerit la competiţia naţională de proiecte Tech School, susţinut de platforma Smart Nation, la categoria 15-19 ani.

Tehnologia folosită de Iulian permite scufundarea unui robot subacvatic la adâncimi mai mari decât cea care îi este posibilă unui om (30 de metri). Creaţia liceanului, roboţelul ROV 1.0, este compusă dintr-un cadru de aluminiu, două bare de balast, are trei motoare (două pentru direcţie, unul pentru scufundat), o cutie cu electronice pentru control, baterie, telecomandă şi cablu.

Despre roboţi şi idei

Aproape toate componentele sunt din „recuperări“, fiind primite de Iulian de la electronişti experimentaţi care au dorit să-l ajute. „Ar fi nedrept să zic că eu am inventat ROV-ul (Remotely Operated Vehicle, adică vehicul telecomandat), e ca şi cum aş spune că am inventat roata. Dar ideea cu care m-am înscris în Smart Nation şi ce doresc eu să dezvolt în viitor pot spune că sunt idei care îmi aparţin“, spune cu modestie Iulian. Cu toate acestea, verdictul juriului care i-a acordat marele premiu pentru ROV 1.0 a fost unul grăitor: „Iulian revoluţionează cercetarea şi transporturile cu ajutorul tehnologiei“.

image

Povestea succesului a început în toamna anului 2013, când Iulian Lazăr a fost invitat să se înscrie pe platforma Smart Nation. În cadrul acestui proiect a cunoscut mentori în robotică. „De la ei am învăţat câteva detalii care mă vor ajuta în construcţia unui robot subacvatic mai performant“, relatează Iulian.

Premiul cucerit de tânărul electronist valorează cât salariul părinţilor lui pe un an întreg de muncă. Tatăl său este şofer, iar mama este cameristă la un hotel din Grecia. Ţin legătura cât de des pot, dar, uneori, trec zile fără să se audă. Acum, Iulian îşi caută de lucru pentru a-şi putea plăti şcoala de şoferi. Vrea să-şi continue studiile la Facultatea de Automatică din Bucureşti, iar pentru masterat speră să prindă o bursă în Statele Unite ale Americii, unde este hotărât să muncească pentru a se întreţine.

„Apoi vreau să mă întorc în ţară. Pentru că ţin la ţara mea. Şi nu îmi convine ce se întâmplă acum, dar ca elev de liceu nu pot schimba mare lucru. Vreau să ajut să progreseze“, visează liceanul. Iulian deja şi-a făcut o listă de componente electronice –  necesare pentru alte proiecte – pe care va cheltui suma câştigată.

„Primul pas va fi să îmi caut motoare bune care să reziste la adâncimi de cel puţin 100 de metri. Şi o să-mi cumpăr foarte mult cablu. Vreau să construiesc un braţ robotic, ca să merg să verific epavele din mare. Vreau să dezvolt un ROV performant aici, în Constanţa.  Actualmente, firmele de cercetare plătesc foarte mulţi bani pentru un robot construit în Europa sau SUA“, explică liceanul.

Iulian spune despre el că este „infectat“ cu visul că, într-o zi, oamenii vor lăsa pe seama roboţilor munci care necesită foarte mult efort fizic sau un risc ridicat şi îşi vor îndrepta atenţia spre lumea înconjurătoare şi o vor explora mai mult ca până acum. „Se zice că totul începe cu o idee, cu un vis, visul că într-o zi omul nu îşi va mai pune în pericol viaţa pentru a obţine lucruri, cum ar fi informaţii din mediul înconjurător. Am învăţat că nimic nu este imposibil. Dacă nu reuşeşti, înseamnă că nu încerci din greu“, afirmă elevul.

Iulian Lazăr

Pasiunea, de la joc la performanţă

Iulian meştereşte de mic. Jocul Lego, maşinuţe şi roboţei au fost desfăcute piesă cu piesă şi apoi montate la loc. Avea 13 ani când a mers singur la Palatul Copiilor din Constanţa.

Profesorul de electronică Florin Cociaşu îşi aminteşte perfect acel moment. „Mi-a spus că vrea să înveţe cât mai mult. Am luat-o de la zero cu toate cunoştinţele electronice: studiul curentului electric, piese, scheme simple de lucru. În câteva luni, l-am înscris la concursuri. A făcut figură frumoasă şi de atunci s-a întors cu premii de fiecare dată. Iulian este o speranţă a infoelectronicii“, spune Cociaşu, care a venit la Palatul Copiilor ca elev în clasa a IV-a, apoi a revenit aici ca profesor, după absolvirea Facultăţii de Fizică. Anul viitor iese la pensie.

„Eu îi sfătuiesc pe elevii mei să studieze, să pună cartea pe primul plan, pentru a putea intra la facultăţi puternice. Aceasta este şansa lor: studiul intens“, precizează profesorul Cociaşu.

Iulian cu colegii de la Palatul Copiilor Constanţa Foto Andrei Tudorache

Iulian Lazăr

Iulian a început să construiască roboţi subacvatici în 2012, cu sprijinul lui Theodor Milian, un tânăr inventator constănţean care îşi doreşte să formeze cea mai tare echipă de robotică din România – X-Projects. Alături de el l-a cooptat şi pe Iulian Lazăr.

Theodor este, de altfel, cel care i-a dăruit motoraşele fără de care roboţelul ROV 1.0 nu ar fi putut avea performanţa cu care a convins juriul. „Este de admirat că Iulian se ocupă la vârsta lui cu ceva, când alţi tineri îşi pierd vremea doar în faţa calculatorului şi prin cluburi. La vârsta lui, nici eu nu eram mai avansat, dar nu am avut de la cine să învăţ. Nu se găseau atâtea informaţii pe internet sau acces la componente ca acum. Sper să reuşească să ne calce pe urme, să ducă pasiunea la rang de performanţă. Noi, în echipa
X-Projects, lucrăm acum la un robot subacvatic mult mai performant ce are cameră HD“, arată Milian.

Inventatorul Theodor Milian organizează vara la Constanţa concursul de profil Black Sea ROV Competition. Anul acesta, la 15 august, de Ziua Marinei, pasionaţii de robotică se vor aduna pe mica plajă de la poalele Cazinoului. Ei vor explora adâncimile din Marea Neagră şi vor participa la festivităţile tradiţionale organizate de Forţele Navale, Aeriene şi Terestre. La concursul organizat de Milian a prins, de fapt, Iulian gustul pasiunii pentru robotică.

Profesoara Violeta Tănăsescu şi inventatorul Theodor Milian, la Liceul Traian

Violeta Tănăsescu de la Liceul Traian din Constanţa şi Theodor Milian

Profesoara de informatică Violeta Tănăsescu de la Liceul Traian l-a susţinut permanent pe Iulian în proiectele sale. Ea a fost cea care l-a pus în legătură cu Theodor Milian şi îl ţine la curent cu toate competiţiile, noutăţile şi informaţiile din domeniul tech-robotică.

„Adevărata lui vocaţie este explorarea domeniului roboticii. Iulian este original, este creativ şi a reuşit prin proiectele sale să depăşească graniţe cunoscute. Este autorul robotului subacvatic ROV 1.0, al lui Fishbot V3.5 – peştele bionic pentru cercetare marină sau al robotului care evită obstacole. Sigur că aceasta a însemnat multă muncă şi pasiune, cunoştinţe complexe din ştiinţă, tehnologie, inginerie şi matematică“, îl descrie profesoara de informatică Violeta Tănăsescu.

Iulian este liderul Clubului de robotică multidisciplinar Light Tech Team 1.0 al Liceului Teoretic Traian, unde ceilalţi elevi visează să-i calce pe urme. Aşa speră şi frăţiorul lui de 11 ani, care dă semne că îi va fi un adversar de temut la competiţii.

Ar fi nedrept să zic că eu am inventat ROV-ul, e ca şi cum aş spune că am inventat roata. Ideea cu care m-am înscris în Smart Nation şi ce doresc eu să dezvolt în viitor pot spune că sunt idei care îmi aparţin. Iulian Lazăr elev-inventator Adevărata lui vocaţie este explorarea domeniului roboticii. Iulian este original, este creativ şi a reuşit prin proiectele sale să depăşească graniţe cunoscute. Violeta Tănăsescu profesoară de informatică  

La ce foloseşte un robot subacvatic

În varianta cea mai simplă, construcţia unui astfel de robot poate dura aproximativ o săptămână, iar în varianta mai complexă – câteva luni. Un ROV este foarte versatil. Poate fi întrebuinţat de la realizarea de filmări şi fotografii subacvatice până la mentenanţa platformelor petroliere sau la dezamorsarea minelor subacvatice. Avantajele folosirii unui astfel de robot sunt costurile reduse de construcţie, întreţinerea uşoară, adâncimea mare la care se poate scufunda, autonomia de lucru crescută faţă de un scafandru şi faptul că poate executa anumite misiuni subacvatice care nu pot fi realizate sau sunt prea periculoase pentru om.

Mi-a spus că vrea să înveţe cât mai mult. Am luat-o de la zero cu toate cunoştinţele electronice: studiul curentului electric, piese, scheme simple de lucru. În câteva luni, l-am înscris la concursuri. Florin Cociaşu profesor de fizică  

În 2013, Iulian Lazăr a obţinut medalia de argint la faza internaţională a concursului de robotică Infomatrix, premiul I la concursul de proiecte IT Estic (organizat de Universitatea Ovidius din Constanţa) şi premiul al II-lea la concursul de roboţi sub-acvatici Black Sea ROV 2013.

Iulian Lazăr

Ce este Tech School
Tech School este o competiţie pe cinci arii ale tehnologiei: gaming, robotică, digital media, aplicaţii şi astronomie. În acest concurs au participat tineri cu vârste cuprinse între 11 şi 24 de ani, care şi-au înscris ideile revoluţionare pe platforma www.smartnation.ro.

Acestea au fost jurizate de oameni de ştiinţă români, mentori în cadrul programului: Adrian Buzatu – cercetător la Universitatea din Glasgow, Scoţia şi membru ATLAS/CERN, Cătălina Oana Curceanu – prim-cercetător în domeniul fizicii particulelor elementare şi al fizicii nucleare în cadrul Laboratori Nazionali di Frascati dell’INFN – Roma, Italia, Adrian Dorobăţ – game designer la Gameloft, Viorel Spînu – cofondator Robofun, Bogdan Florescu – cofondator Adonis Software, Ionuţ Cotoi – preşedintele inventeaza.ro, precum şi Victor Kapra – unul dintre cei mai cunoscuţi şi relevanţi bloggeri din România pe noi tehnologii.

Vă mai recomandăm

FOTO Ambiţia inventatorului Theodor Milian: să creeze cea mai tare echipă de robotică din ţară! Recrutări la XPROJECTS

Portul Tomis, sub asediul roboţilor subacvatici. Black Sea ROV International Competition, readus la Marea Neagră

Premieră naţională. Concurs de roboţi subacvatici în Portul Tomis. Vor fi navomodele controlate prin Bluetooth

Lecţie de siguranţă pe Internet, de la Profesorul Anului 2013. Dascălul Violeta Tănăsescu ne învaţă cum să ne ferim copiii de riscurile lumii virtuale

ADMITERE LICEU 2013 Poveştile celor mai buni dascăli din judeţ. Violeta Tănăsescu, profesoara de Informatică împlinită la Constanţa

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite