FOTO „Să fii trecut în Cartea Vieţii“ şi-au urat evreii, la trecerea în noul an - 5775

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Membrii comunităţii evreieşti din Constanţa şi Tulcea şi-au urat „Să fii trecut în Cartea Vieţii“, pe 25 septembrie, când începe Anul Nou.

Ei au sărbătorit trecerea în Noul An evreiesc la Sinagoga din Tulcea, întrucât locul de rugăciune din Constanţa este o ruină. Din clădirea somptuoasă de altădată, nu au mai rămas decât zidurile.

Însă preşedintele comunităţii, Sorin Lucian Ionescu, ajutat şi de sponsori, le-a făcut o surpriză evreilor din Constanţa şi i-a dus la sinagoga din Tulcea, recent renovată, unde s-au rugat, alături de evreii tulceni, reprezentanţi de Solomon Faimblat. Acoperiţi pe cap cu chipa, aşa cum făceau strămoşii săi, în semn de umilinţă pentru a-şi aminti că Dumnezeu este întotdeauna asupra lor, membrii cultului evreiesc au simţit că sunt mai aproape de cel Sfânt.  

Apoi, urmaşii lui Moise au vizitat cimitirul vechi evreiesc, unde sunt înmormântaţi cei care au murit în urmă cu sute de ani. Tot aici îşi dorm somnul de veci doi rabini, dar şi şi un evreu decorat cu Steaua României, Abraham Ellemann.

Tradiţii la evrei, de Anul Nou

Un evreu bătrân, Dan Bacalu, de 78 de ani, ne-a explicat care sunt tradiţiile evreilor de Anul Nou. „Spre deosebire de creştini, pentru care Anul Nou este o sărbătoare veselă, de petrecere, la evrei începe o perioadă de autoanaliză, timp de o săptămână. „În aceast perioadă, fiecare individ trebuie să-şi facă o analiză pe perioada anului care s-a scurs. În funcţie de cât de obiectiv este, în timpul acestei analize între el şi Dumnezeu, el trece sau nu în Cartea Vieţii în anul ce vine“, dezvăluie bătrânul.

În această perioadă, urmaşii lui Moise mănâncă miere cu mere, rodii, curmale şi cap de peşte. „Cel care îl mănâncă să fie mereu în frunte, nu la coadă“, este explicaţia.

Spre deosebire de restul lumii, la evrei ziua începe seara, atunci când apar pe cer primele trei stele. După Anul Nou urmează IOM KIPUR.

În Iudaismul tradiţional, Rosh HaShanah – „Capul Anului” este sărbătorit în primele două zile ale lunii „Tishrei” – a şaptea „lună nouă” din calenadrul iudaic, ajuns la anul 5775 – care de obicei e în septembrie sau octombrie.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite