Constanta: Pacienţii din Spitalul Județean mănâncă de maximum 12 lei pe zi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bolnavii de diabet au cel mai scump meniu, iar cel mai ieftin - copiii. Bună-rea, mâncarea din Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă este consumată în fiecare zi de sute de bolnavi care sunt internaţi pe secţii, dar şi de o parte dintre medici şi aparţinători.

Pacienţilor li se serveşte mâncarea dintr-o găleată de plastic. Vasele în care bolnavii primesc mâncarea sunt curate, dar vechi. Întrebaţi dacă sunt mulţumiţi de mâncarea primită, bolnavii spun că este mâncare de spital şi asta e situaţia. „Am venit aici să ne facem bine, nu să mâncăm ca acasă! Meniul este diversificat şi hrana servită este destul de gustoasă“, a declarat Sofia Tincă, internată pe secţia Cardiologie de câteva zile.

„Acasă n-aș putea mânca la fel“

La rândul său, Stancu Enea, însoţitor, a declarat: „Plătesc zece lei pe zi pentru masa de prânz şi cina. Sunt mulţumit, mai ales cu criza asta. Acasă sigur n-aş putea mânca de două ori într-o zi cu banii ăştia“. Referitor la modul în care este servită mâncarea, bolnavii spun că este loc de mai bine, deoarece chiar dacă gustul nu este ca acasă, dacă le-ar fi date în alte recipente s-ar simţi mai bine.

Meniul unei zile

Spre exemplu, micul dejun din data de 9 iunie a cuprins pentru toată lumea ceai, caşcaval - 50 grame şi margarină - 20 grame. Meniul comun a fost alcătuit la prânz din ciorbă ţărănească şi mâncare de fasole verde cu carne de pui. Cina a constat din mâncare de cartofi cu costiţă, ceai şi o eugenie. Copiii cu vârste cuprinse între 3 şi 16 ani au avutpe masă la ora 10.00 un cremwuşti şi lapte. La ora 13.00 micuţii au mâncat ciorbă ţărănească, friptură de pui cu piure şi desert, iar la ora 18.00 - friptură de pui cu cartofi gratinaţi, ceai, lapte şi o eugenie.

Ustensile vechi

Asistentul dietetician Doina Viespe spune că bolnavii „trebuie trataţi şi cu mâncare, nu numai cu pastile. Deci hrana trebuie să fie gustoasă“.  Cu toate că utilajele, oalele, aparatul de curăţat şi tăiat cartofi şi zarzavaturi sunt foarte vechi, bucătăresele se străduiesc să le pregătească pacienţilor mese gustoase. Este adevărat că anumite produse nu pot fi preparate pentru că nu au cuptoare suficiente, dar atât cât este, măcar să fie bun.

Diferenţiere

În funcţie de diagnostic, suma diferă de la un bolnav la altul. Lehuzele vor mânca de opt lei pe zi, copiii - de 7,8 lei, însoţitorii - de 5,7 lei, bolnavii de cancer - de 11,5 lei, iar diabeticii - de 12 lei.

Meniu însoţitori

1.    Ora 7.00.- ceai - 250 ml, caşcaval - 50 grame, margarină-20 grame;
2.    Ora 13.00.- ciorbă ţărănească - 400 ml, friptură pui - 90 grame cu piure cartofi - 250 grame;
3.    Ora 18.00.- cartofi gratinaţi - 250 grame, ceai - 250 ml, eugenie.

Meniu doctori

1.    Ora 7.00.- ceai, lapte, caşcaval, brânză vaci, gem, margarină;
2.    Ora 13.00.- ciorbă ţărănească, şniţel pui cu cartofi prăjiţi, salată, desert;
3.    Ora 18.00.- friptură pui cu piure cartofi, salată, iaurt, o eugenie.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite