TIFF a salvat Depozitul de Filme din Cluj. Datorită banilor strânşi din campanie şi donaţiei unei bănci, spaţiul va fi deschis publicului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Campania de strângere de fonduri pentru salvarea Depozitului de Filme din Cluj s-a terminat, iniţiatorii reuşind să strângă suma de 2.328 de euro. Aceşti bani vor fi folosiţi pentru pregătirea spaţiului pentru găzduirea unor evenimente precum proiecţii, concerte, expoziţii sau spectacole de teatru. Organizatorii avea nevoie de 7.000 de euro, bani care au venit, printr-o donaţie, din partea unei bănci româneşti.

TIFF salvează Depozitul de filme”, primul demers din proiectul „Salvaţi Marele Ecran!” iniţiat de
Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc (APFR), organizator TIFF, şi Asociaţia Victoria Film, a ajuns la final.

„Am reuşit să atragem un număr mare de susţinători ai proiectului care, prin gestul lor, au confirmat importanţa transformării acestei clădiri aflată în paragină într-un spaţiu de interes public. Campania de strângere de fonduri organizată în cadrul platformei We Are Here a reuşit asfel să atragă suma de 2328 de euro.
În condiţiile în care contribuţiile individuale au acoperit doar o parte din suma necesară pentru recondiţionarea Depozitului, ne-am adresat unui partener corporate cu tradiţie în susţinerea iniţativelor culturale. UniCredit Ţiriac Bank este primul partener care s-a alăturat proiectului „Salvaţi Marele Ecran” printr-o sponsorizare de 7000 de euro, necesară pentru a face din Depozitul de Filme un spaţiu viu, unde se vor putea organiza evenimente culturale în aer liber“, spun iniţiatorii campaniei.
Banii vor merge spre acoperirea cheltuielilor legate de igienizarea spaţiului, toaletarea vegetaţiei şi amenajarea unui parc cu alei de acces din lemn şi pietriş, racordarea la reţeaua de curent electric, delimitarea şi îngrădirea zonei. Va fi amenajat un spaţiu de joacă pentru copii şi va fi reabilitată o hală aflată în incinta depozitului. Vor mai fi amenajate spaţii comune destinate organizării unor evenimente.

Cei peste 2.000 de euro strânşi din campania de strângere de fonduri va fi folosiţi în scopul pregătirii spaţiului pentru găzduirea unor evenimente precum proiecţii, ateliere, concerte, expoziţii sau spectacole de teatru.
Depozitul de Filme, fost depozit al RADEF RomâniaFilm, este un spaţiu potrivit pentru dezvoltarea primului muzeu al filmului din Romania.

Campania de salvarea a cinematografelor continuă

Alături de transformarea fostului Depozit de Filme din Cluj-Napoca, campania „Salvaţi Marele Ecran!” continuă prin platforma online interactivă www.salvatimareleecran.ro care cartografiază toate sălile de cinematograf din reţeaua aflată în proprietatea statului şi prin acţiunile următoare de reactivare a reţelei cinematografice din România. Cinematografele fac parte din patrimoniul cultural al ţării şi trebuie protejate, iar platforma îşi propune să reînvie obiceiul mersului la cinema şi să-i facă pe spectatori şi pe cei responsabili mult mai conştienţi de importanţa şi valoarea cinematografiei.

„Salvaţi Marele Ecran!” urmăreşte stoparea fenomenului de dispariţie a cinematografelor, precum şi crearea unei reţele de săli moderne, digitalizate, pe tot cuprinsul ţării, astfel încât, în următorii 10 ani, fiecare oraş cu peste 20.000 locuitori să aibă cel puţin un cinema funcţional. În prezent, România este ţara europeană cu cele mai puţine ecrane raportat la numărul de locuitori. Dacă, în 1990, existau aproximativ 450 de cinematografe, astăzi au supravieţuit mai puţin de 30.
78% din oraşe nu au niciun cinematograf funcţional.

Iniţiativa care vizează salvarea Depozitului de Filme este realizată în parteneriat cu Asociaţia Film şi Cultură Urbană, co-organizatorul celei de-a 13-a ediţii a TIFF şi organizatorul festivalului Colours of Cluj.

Depozitul va fi inaugurat pe 8 august, odată cu festivalul Colours of Cluj, care se va desfăşura în perioada 08-10 august.

Mai puteţi citi:

De la ghenă la muzeu. Unul dintre proiectele TIFF 2014: „Implică-te pentru a reda Clujului Depozitul de filme!“

TIFF 2014. A 13-a ediţie, proiecţii în 13 locuri şi proiecte pentru comunitate: „TIFF salvează Depozitul de Filme. Vrem să facem acolo un muzeu al filmului“

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite