Tânăra care face îngheţată ca în Italia, cu arome exotice şi ingrediente bio

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Roxana Pârjol prepară îngheţată moleculară. FOTO Arhivă personală
Roxana Pârjol prepară îngheţată moleculară. FOTO Arhivă personală

Roxana Pârjol a deprins arta îngheţatei de la cei mai buni cofetari şi gelatieri din Italia şi Elveţia, iar apoi s-a întors în Cluj-Napoca, unde sortimentele sale de îngheţată, bazate exclusiv pe ingrediente bio, sunt la mare căutare, indiferent de anotimp.

Roxana Pârjol a urmat cursurile celebrelor ALMA, La Scuola Internazionale di Cucina Italiana, din Parma, Italia, şi L'École hôtelière, din Lausanne, Elveţia, alături de unii dintre cei mai buni chefi bucătari, cofetari şi gelatieri din Europa. În Italia, tânăra a avut şansa de a fi discipola regretatului maestru Gualtiero Marchesi, considerat părintele bucătăriei moderne italiene. 

În total, tânăra originară din Cluj a dedicat 15 ani pentru a se perfecţiona şi a deprinde, printre altele, arta fabricării îngheţatei moleculare. „Am făcut cursuri de bucătărie, patiserie, gelaterie, ciocolaterie, analiză senzorială, etnologie, istoria bucătăriei, management, nutriţie şi bucătărie moleculară“, spune Roxana Pârjol.  

Pentru a-şi valorifica toate cunoştinţele acumulate în Italia şi Elveţia, în 2018, clujeanca a pus bazele brandului L’Albero dei Sogni (Pădurea de vis), gelaterie gourmet & pasticceria. Nu a fost un proiect tocmai ieftin – numai în primul an a investit aproximativ 60.000 de euro. Însă astăzi, după aproape trei ani, consideră că tot efortul a meritat, iar reuşitele sunt peste aşteptări. 

Arome clasice, dar şi exotice

În primele luni de la debut, Roxana a reuşit să producă 75 de sortimente de îngheţată, de la cele realizate din flori comestibile naturale – lavandă, violete de Parma, iasomie, hibiscus, trandafir –, până la cele din ciocolată albă belgiană. Treptat, meniul gelateriei  s-a îmbogăţit cu alte câteva zeci de sortimente. În plus, are şi o colecţie generoasă de gelato şi sorbeto cu alcool – prosecco, şampanie, Moscato d’Asti, Baileys şi Aperol Spritz. Nu lipsesc, însă, nici gusturile clasice: vanilie, ciocolată, iaurt, fistic, caramel sărat, lămâie şi stracciatella. 

roxana parjol

Deşi a fost un an dificil, în 2020, Roxana şi-a diversificat şi mai mult oferta. A adăugat noi arome şi combinaţii exotice, precum susan negru, ananas şi ghimbir, ricotta cu smochine, portocale roşii, portocale cu ghimbir, Monte Bianco (frişcă, bezele şi castane), Malaga (rom şi stafide), Foresta Nera (frişcă, ciocolată şi cireşe). De asemenea, în meniu se găsesc şi sortimente pe gustul veganilor – îngheţată cu lapte bio de migdale, cocos, îndulcită cu miere sau ştevie, după preferinţe.

Greutăţile şi bucuriile unui mic antreprenor

În 2018, când a pornit la drum, s-a gândit să semneze un contract cu un centru comercial din Cluj-Napoca, însă chiriile enorme au speriat-o. „Am intenţionat să deschid o gelaterie şi m-am interesat de chiriile din trei mall-uri. Totuşi, mi s-a părut enorm să plătesc lunar 7.500 de euro, mai ales că în Elveţia aş fi găsit un asemenea spaţiu undeva la echivalentul a 2.500-3.000 de euro. N-am renunţat la idee, voi deschide până la urmă o gelaterie, dar voi căuta un spaţiu la un preţ mai rezonabil.“

În schimb, tânăra a participat la diverse evenimente private unde îngheţata ei a fost foarte apreciată. Succesul a luat-o oarecum prin surprindere, depăşindu-i cele mai optimiste aşteptări, însă criza provocată de pandemie a afectat-o puternic. Cum evenimentele au fost anulate, pierderile financiare suferite au fost foarte mari.

roxana parjol

„Anul 2019 a fost foarte plin, am avut evenimente la Bucureşti, Cluj, Constanţa, Alba, Mureş, Reghin. Şi în 2020 aveam contractate foarte multe evenimente, dar au fost amânate din cauza pandemiei. Am avut chiar şi o cerere pentru o nuntă la Paris, unde ar fi participat 600 de persoane, însă şi aceasta s-a amânat din 

cauza pandemiei. În 2020, am achiziţionat un food truck în speranţa de a merge la festivaluri, dar nu m-a ajutat prea mult, pentru că anul trecut chiar a fost dezastruos pentru toată lumea.“ 

Îngheţată la pachet 

Pentru a mai acoperi din pierderi, Roxana a început să livreze îngheţată şi la domiciliu. Chiar şi pe timp de iarnă, ea şi-a asigurat numeroşi clienţi care comandă deliciosul desert zi de zi. De altfel, ideea de a livra îngheţată a fost una salvatoare pentru afacerea ei, în condiţiile în care restricţiile şi sezonul rece sunt piedici serioase pentru un asemenea business.

roxana parjol

„Am început să livrez îngheţată la domiciliu în 2020. A fost o idee salvatoare pentru afacerea mea, pentru că a început starea de urgenţă şi oamenii îşi doreau să savureze o îngheţată artizanală de calitate. O livrez personal, însă  doar pe raza municipiului Cluj“, explică Roxana.

Preţurile sunt ceva mai mari decât cele de pe rafturile supermarketurilor, însă sunt rezonabile ţinând cont de faptul că toate ingredientele folosite sunt bio, iar costurile de achiziţie sunt ridicate. Astfel, o cutie de îngheţată de un kilogram costă 80 de lei, dar clienţii pot opta pentru oferta de două cutii la preţul de 150 de lei. Ceva mai scumpă este  îngheţata vegană şi cea îndulcită cu miere, pentru care preţul este de 90 de lei pentru fiecare 

kilogram.

Totodată, Roxana Pârjol realizează şi torturi de îngheţată pentru comenzi de cel puţin două kilograme, iar preţul este de 170 de lei. Tânăra priveşte cu optimism spre viitor şi speră că, odată cu vaccinarea, pandemia va bate în retragere, iar restricţiile vor fi treptat ridicate. Acest lucru ar permite ca numeroase evenimente anulate anul trecut să fie reprogramate  şi i-ar resuscita afacerea. 

Cum se prepară îngheţata moleculară

Una dintre specialităţile Roxanei Pârjol este îngheţata moleculară, care presupune un proces laborios. „Mai 

întâi trebuie să fac compoziţia de îngheţată lichidă, după reţete tradiţionale de gelaterie, apoi o îngheţ cu ajutorul azotului lichid, care se găseşte la temperatura de -196 de grade Celsius. Astfel se transformă alimentele lichide în cristale fine de gheaţă – de 700 de ori mai fine decât îngheţata obţinută prin metode clasice“, explică tânăra.

Rezultatul este o îngheţată artizanală mult mai cremoasă, care amplifică gustul ingredientelor. Aşa se explică şi de ce îngheţata ei, făcută cu ingrediente 100% naturale, după reţetele italiene, este la mare căutare în Cluj şi nu numai. 

Vă mai recomandăm şi:

 

FOTO Cele mai extravagante torturi din lume: artă comestibilă de milioane de dolari

Cozonac Babka îmbăiat în sirop de coniac, cu gust intens de ciocolată şi unt

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite