Oamenii care au convertit o gafă pe internet într-un festival cu 5.000 de spectatori. Cine se află în spatele concertului organizat la Bogata în 10 zile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Coordonatorii unui ONG din Cluj-Napoca au avut determinarea de a „coborî“ din virtual în realitate „check-in“-ul eronat al rapper-ului american Snoop Dogg şi au reuşit să aducă peste 5.000 de oameni la Bogata, o localitate din judeţul Mureş până de curând anonimă.

Unul dintre cele mai amuzante „evenimente“ petrecute recent în spaţiul online românesc a fost transformat de o mână de tineri din Cluj-Napoca într-o oportunitate de dezvoltare a unei mici comunităţi uitate de lume.

Totul a pornit de la gafa celebrului rapper american Snoop Dogg care a bifat, din neatenţie, pe contul personal de Facebook, „Bogata, Mureş, România“, ca loc în care se găseşte. Cântăreţul se afla, de fapt, în Bogota, Columbia, iar accidentul de „localizare“, petrecut pe data de 14 martie, a trezit un val de comentarii pe internet, în special din partea utilizatorilor români. Majoritatea au susţinut, amuzaţi, că artistul american chiar se află în România şi au făcut chiar site-uri dedicate localităţii anonime, devenite faimoase peste noapte.

Coordonatorii unui ONG din Cluj-Napoca, Asociaţia „Fapte“, au făcut un pas înainte, convinşi că evenimentul poate fi „coborât“ din virtual şi transformat în realitate. Astfel, în mai puţin de trei săptămâni, au organizat chiar în Bogata, comuna din judeţul Mureş cu doar 2.000 de locuitori, un festival de jazz la care au participat duminică, 3 martie, peste 5.500 de oameni, audienţă care a depăşit orice aşteptări.  

(FOTO Jazz in Thea Park)

image

 

Sprijinul total al localnicilor

„Au fost două momente cheie care ne-au determinat să organizăm festivalul: primul, provocarea lansată de cineva pe internet, care afirma că am putea face un eveniment la Bogata. Am mers să vedem localitatea, într-o duminică seară şi tot ce am văzut ne-a plăcut. Al doliea moment a fost atunci când ne-am dat seama că am putea face şi ceva concret pentru comunitate, un parc, mai bine zis un loc de întâlnire pentru localnici, amenajat ca atare“, povesteşte Alin Vaida, vicepreşedintele Asociaţiei Fapte, organizatoarea evenimentului numit „Jazz in The Park“.

image

Tinerii din asociaţie au avut parte, pe deasupra, şi de sprijinul total al localnicilor. „De la primar la oamenii din comună, toţi au zis că nu este niciun fel de deranj şi că vor avea ce arăta“, arată Corina Brânduşan (foto), membră şi ea a echipei de organizare. 

Formată din 14 tineri, dintre care opt s-au implicat direct în evenimentul de la Bogata, Asociaţia Fapte organizează din 2013, la Cluj-Napoca, Festivalul Jazz in the Park. Evenimentul, la care participă mii de oameni şi care anul acesta, în iulie, ajunge la ediţia a IV-a, a devenit un brand al oraşului. Conceptul este ca oamenii să vină în parcurile din municipiu inclusiv în zonele restricţionate până acum publicului şi să se bucure gratuit de muzica unor artişti de jazz cunoscuţi din ţară şi din străinătate. Tinerii au reuşit, practic, să determine primăria să permită accesul oamenilor pe spaţiile verzi din oraş, în tot timpul anului, nu doar pe perioada festivalului. 

Organizare în 10 zile

Ediţia „suplimentară“ de la Bogata a festivalului a fost organizată în doar zece zile. „S-au implicat toţi, de la consiliu local, la jandarmi, poliţie locală, firma care ne-a sponsorizat curentul electric, compania de transport şi, desigur, partenerii noştri, pe partea de producţie, „staging“, dar şi de logistică, plus voluntarii“, a explicat Alin Vaida. În total, pentru festivalul de la Bogata au muncit, din partea organizatorilor, în jur de 60 de oameni.

image

(Vedere genarală cu oamenii adunaţi la Bogata. FOTO Jazz in The Park)

„Povestea a fost foarte frumoasă. Ne aşteptam să fie un succes, a fost energie pozitivă în jurul ei de la primele întâlniri. Poate nu ne aşteptam chiar la atât de multă lume. Povestea este simbolică dintr-un anumit punct de vedere, în sensul că, în jurul unei idei, s-a cristalizat o comunitate de oameni diferiţi, din toate judeţele ţării, uniţi de aceeaşi bucurie. Evenimentul a trezit la viaţă comuna Bogata şi ăsta era scopul. Am angrenat diverşi parteneri, organizatori, localnici, arhitecţi, vizitatori“, a mai spus Alin Vaida.

Jazz in The Park Bogata Mures

„Secţiune Bogata“ la Jazz in The Park

Deocamdată, nu se ştie cu certitudine dacă festivalul de la Bogata va avea o continuare. Cert este că, la începutul lunii mai, o echipă din partea asociaţiei se va întoarce în localitatea mureşeană pentru a pune la punct detaliile unui alt proiect promis localnicilor: un parc amenajat în centrul comunei. Pentru acest deziderat, organizatorii au reuşit să strângă deja, prin donaţii directe sau prin vânzarea de tricouri inscripţionate cu „Visit Bogata“ peste 8.500 de lei.

În plus, la ediţia „plină“, din iulie 2016, a Festivalului „Jazz in The Park“ de la Cluj, va exista „secţiunea Bogata“, în cadrul căreia reprezentanţi ai comunităţii din comuna mureşeană vor prezentate obieciuri şi produse specifice localităţii.

(Snoop Dogg a fost reprezentat de o figurină în mărime naturală la Bogata. FOTO Jazz in The Park)

image

Picnic pe fostul teren de fotbal din Bogata

Mii de tineri, majoritatea din zona Ardealului, au ajuns duminică, 3 martie, în localitatea Bogata. Localnicii s-au declarat încântaţi şi suprinşi. „Nu am mai văzut atâta lume pe aici de când îs“, a replicat Gheorghe Răchită, un pensionar care locuieşte în Bogata din 1958, aflat la poartă alături de Maria, soţia sa. Ioan Stuparu, pensionar şi el, ştie că totul a pornit de la gafa lui „Hot-Dog ăsta“. Potrivit organizatorilor, la festival au ajuns peste 5.500 de persoane.

image

(FOTO Ovidiu Cornea)

Vizitatorii s-au aşezat pe iarbă, pe vechiul teren de fotbal al localităţii, unde a fost amenajată o scenă. Au ascultat muzică şi au stat la discuţii prieteneşti, cu o bere în mână sau cu o porţie de gulaş în faţă. Atât mâncarea caldă, cât şi feliile de pâine cu untură şi ceapă au fost darul comunităţii pentru numeroşii vizitatori. Au cântat Les Nuages, Danaga, Jazzybirds şi Maria Răducanu&Sorin Terinte. A existat şi o figurină în mărime naturală cu Snoop Dogg, alături de care tinerii s-au fotografiat.

Jazz in The Park Bogata în cifre

Peste 5.500 de participanţi

Pregătirea evenimentului 10 zile

Echipa de organizare (incluzând voluntarii): 60 de persoane

Participanţi (date bazate pe cele peste 900 de chestionare aplicate): 60% din judeţul Cluj (58% în Cluj-Napoca, restul în Turda, Câmpia-Turzii, Gherla), 30% judeţul Mureş (20% în Târgu-Mureş, restul în Luduş, Iernut şi Bogata), 10% din diverse oraşe ale ţării, Bucureşti, Braşov, Sibiu, Alba-Iulia, Deva, Satu Mare, dar şi în străinătate, la Paris, Viena, Hanovra, Dresden.

Vârsta participanţilor: între 25-35 de ani – 50%

Copii şi adolescenţi (0-17 ani) – 6%

18-24 de ani – 25%

36-50 de ani – 13%

Peste 50 de ani – 6%

Citeşte şi:

Petiţie pentru aducerea lui Snoop Dogg la Festivalul Untold: „Doar imaginaţi-vă: Snoop să vină tocmai în România doar pentru că a pus un «a» în loc de «o»“

Cel mai mare interpret de blues al României concertează la Galaţi. AG Weinberger vă propune o seară  de blues şi jazz de neuitat

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite