Microsoft importă "creiere" din Cluj

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sebastian Crişan la sediul Microsoft din Bucureşti
Sebastian Crişan la sediul Microsoft din Bucureşti

Sebastian Crişan, un student clujean de 21 de ani, a fost ales de compania Microsoft să dezvolte softuri pentru versiunile Windows şi să creeze noi aplicaţii de care vor beneficia sute de milioane de oameni.

Clujeanul Sebastian Crişan are 21 de ani şi este student în anul III la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca la secţia calculatoare în limba engleză. Pe 22 iunie va pleca în Statele Unite ale Americii la cel mai mare sediu Microsoft din lume, creat de Bill Gates în Redmond, Washington. Pasiunea şi antrenamentul l-au adus până aici, după cum singur mărturiseşte. În România, este beneficiarul unei burse Roberto Rocca în valoare de 2400 de euro/an, burse acordate studenţilor în inginerie. De asemenea,  are şi o bursă de performanţă de la facultate în valoare de 400 de lei pe lună. Totodată, se implică activ în programul Microsoft Student Partners, care are ca scop susținerea studenților din domeniile asociate IT-ului.



Cum a ajuns la Microsoft

A aplicat pe site-urile lor de cariere, cu toate că era rezervat. Ştia că, în general, la marile companii gen Microsoft, Google, Facebook, competiţia este acerbă, că se depun peste un milion de CV-uri anual.

„Spre surpriza mea, au început să mă contacteze după două luni şi să mă întrebe despre disponibilitatea mea pentru un interviu. Iniţial, am primit un mail de la unul dintre coordonatorii de recrutare în care îmi cereau datele de contact pentru un prim interviu telefonic. Interviul a durat 30 minute, iar întrebările au fost referitoare la experienţa mea, interesele şi motivaţia mea. După alte câteva săptămâni, am primit un email prin care eram anunţat că voi participa la interviurile tehnice. Pentru aceste interviuri a venit o echipa de ingineri de la sediul central din Redmond, iar locaţia interviurilor a fost sediul Microsoft din Bucureşti", îşi aminteşte Sebastian.

În cele trei luni pe care le va petrece în Redmond, Sebastian va lucra în divizia Office (care conţine aplicaţiile Word, Excel, Powerpoint) şi va dezvolta softuri pentru Windows 8 sau Windows Phone.

„Eu voi lucra la dezvoltarea de noi funcţionalităţi pentru viitoarele versiuni Office şi voi aplica cele mai noi tehnologii disponibile, Windows 8, Windows Phone, Windows Azure, HTML5. O astfel de ofertă o primeşti poate o dată în viaţă, nu ai cum să o refuzi. Entuziasmul este foarte mare atunci când ştii că soluţiile create de tine vor fi folosite în fiecare zi de sute de milioane de oameni din întreaga lume. La Microsoft ai ocazia sa înveţi de le cei mai buni şi, practic, acolo tu eşti cel care creează tehnologiile viitorului şi care vor schimba vieţile oamenilor", a declarat Sebastian.

Nu poate divulga salariul pe care îl va primi în aceste luni, însă, într-un text publicat de agenţia Reuters şi care se referă la studenţii care fac aceste stagii de pregătire la Microsoft, un salariu poate  ajunge şi la 6.000 de dolari.

Sebastian a urmat cursurile Liceului de Informatică Tiberiu Popoviciu din Cluj-Napoca. Informatica a început să-i placă din clasa a IX-a, când a început să participe la olimpiadele de matematică. În clasa a XI-a a luat medalie de aur la olimpiada naţională de informatică. Datorită acestei performanţe a intrat la UTCN fără examen.

"Tot în clasa a XI-a am fost şi la un concurs în SUA cu echipa liceului, iar acum fac parte din echipa  care a reprezentat Universitatea Tehnică la un concurs de programare desfăşurat la nivel mondial pentru studenţi în fiecare an. I se mai zice Battle of the Brains (n. red. bătălia creierelor). Până acum am reuşit să ne calificăm de două ori la etapa sud-est europeană" îşi aminteşte Sebastian.

Ce crede despre sistemul de învăţământ românesc

„Contează foarte mult cât munceşti pe cont propriu. Mi-aş dori ca sistemul să fie axat mai mult pe activităţi practice şi nu doar pe acumulare de teorie pe care studentul nu o poate aplica imediat într-un context. Anul acesta am participat pe internet la două cursuri de inteligenţă artificială susţinute de profesori de rang mondial, Sebastian Thrun sau Peter Norvig, şi pot să spun că sistemul lor este cu adevărat revoluţionar şi înveţi lucruri care sunt folosite la marile companii", a povestit Sebastian.

Nu ştie, deocamdată, dacă îşi va continua studiile în România sau dacă va rămâne să lucreze în ţară.

„Pe viitor, probabil voi continua cu un master, încă nu ştiu dacă aici sau în afară. Sau, de ce nu, un job full time la Microsoft. După acest stagiu mă întorc să-mi termin facultatea, dar e posibil ca Microsoft să-mi propună un job acolo sau un alt internship", a mai precizat Sebastian.

Pasiunile lui Sebastian, în afara calculatorului

Cu toate că îi rămâne foarte puţin timp pentru alte activităţi, facultatea şi pasiunea pentru calculatoare ocupându-i cea mai mare parte zilei, Sebastian practică şi câteva sporturi, printre care înot, ciclism sau tenis. „Îmi place foarte mult să călătoresc. În special cu avionul. Mă pasionează domeniul aviaţiei. Îmi place să văd locuri noi şi să cunosc oameni. De asemenea, practic şi unele sporturi, cel mai mult îmi place înotul, ciclismul şi tenisul. Merg cu plăcere şi la teatru sau operă", a mai precizat Sebastian.

O dată ajuns în Redmond spune că se va distra în timpul său liber cu ceilalţi peste 1000 de interni. Împreuna vor participa la  evenimente de socializare, jocuri sportive sau excursii. „Deja cunosc mulţi viitori colegi şi pot să spun că e un mediu foarte variat. Voi avea colegi din toate ţările, din Argentina, Australia sau SUA" a mai precizat Sebastian.

Profesorii de la UTCN: „un băiat de o valoare excepţională"


Profesorii lui Sebastian au numai cuvinte de laudă la adresa lui. Toţi sunt de părere că dacă Sebastian decide să rămână să lucreze în străinătate România va pierde un om valoros.

„Din nefericire, am aflat astăzi că pleacă. Mă bucur foarte mult pentru el. El este un student de excepţie, cu o gândire excepţională, de o maturitate deosebită, faţă de alţi colegi de-ai lui foarte valoroşi, şi ei, de altfel. E foarte matur pentru vârsta lui. Are nişte note excepţionale, dar acestea nu sunt tot timpul cel mai bun reper. Are o valoare dincolo de note", a precizat Rodica Potolea, şef departament calculatoare din cadrul Universităţii Tehnice Cluj-Napoca şi profesoara lui Sebastian.

„Eu nu pot să-l sfătuiesc pe Sebastian ce să facă cu viaţa lui şi unde să-şi trăiască viaţa. Categoric, pentru ţara noastră e o pierdere că pleacă, că nu noi vom fi cei care vom beneficia de rezultatele muncii lui. Pe de altă parte, este un câştig pentru el, că poate să se împlinească profesional. Un român ne reprezintă. Se mai aude şi bine de români. Sebastian nu avea nevoie de această performanţă să plece la Microsoft, el oricum e un student deosebit, excepţional", a mai declarat profesoara lui Sebastian.

"Este unul dintre acei studenţi care fac mult mai mult decât se cere, ceea ce e destul de rar în rândul tinerilor. E un student nu numai foarte dotat, ci şi foarte implicat şi dornic să facă. A participat la multe concursuri naţionale şi internaţionale, unde a obţinut rezultate foarte bune. Şi tot acest efort se vede, să te selecteze Microsoft să mergi tocmai la sediul lor din Redmond, e o perfomanţă incredibilă", a declarat şi Mihaela Dînşoreanu, profesoara lui Sebastian care i-a predat cursul de proiectare software.

Sebastian Crisan
Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite