VIDEO Artistul plastic şi fostul senator Ioan Sbârciu: „Nu există interes şi bani pentru cultură. Să faci un proiect şi să-l duci până la capăt este un act de eroism“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ioan Sbârciu, artist plastic, profesor, fost senator şi fost rector al Universităţii de Artă şi Design din Cluj-Napoca, a participat la evenimentele organizate în cadrul primei Bienale Internaţionale de Ceramică din ţara care a început la Cluj miercuri, 9 octombrie. La unul dintre evenimentele la care a luat parte a subliniat, încă o dată, cât de puţină atenţie şi cât de puţini bani se alocă manifestărilor culturale.

Ceramişti din toată lumea s-au întâlnit la Cluj ori şi-au trimis lucrările la prima Bienală Internaţională de Ceramică din România, organizată de la Cluj de o echipă de oameni dintre care face parte Marius Georgescu (conferenţiar universitar al Universităţii de Artă şi Design din Cluj-Napoca/UAD) şi Vasi Hirdo, un tânăr care la 18 ani coordona prima revistă de ceramică din ţară, iar acum, la 20 de ani, este manager de festival (directorul Bienalei).

Acest eveniment este primul de importanţă internaţională din România şi, spun cei care au gândit-o, vrea să fie un loc de întâlnire al ceramiştilor contemporani din toate colţurile lumii, şi, de ce nu, vrea să schimbe mentalităţi.

Clujenii pot merge să vadă lucrările unor ceramişti din Canada, Turcia, Taiwan, China, SUA, dar şi România, la Muzeul de Artă din Cluj-Napoca până pe 3 noiembrie.

La unul dintre evenimentele Bienalei, la deschidere, Ioan Sbârciu, artist plastic, profesor la UAD, fost parlamentar şi fost rector al universităţii clujene amintite, a subliniat cât de rare sunt proiectele culturale care încep şi sunt duse la bun final din pricina lipsei banilor.

„Toţi trăim aceeaşi situaţie. Nu există interes şi bani pentru cultură. Şi să încerci să faci un proiect şi să-l duci până la capăt este un act de eroism şi felicit echipa pentru această reuşită“, a afirmat Sbârciu.

Acesta a mai spus că şcoala de artă de la Cluj „creşte“ în ochii lumii, articolul din New York Times unde Clujul, Delhi şi Bogota sunt menţionate într-un top al oraşelor de artă ale viitorului.

„Există o şcoală de la Cluj despre care se vorbeşte foarte mult şi această expoziţie nu face decât să confirme că se poate vorbi de ţinuta şi exigenţele şcolii de la Cluj, dar şi despre lucrări de factură internaţională care se produc şi la Cluj şi în România“, adaugă Sbârciu.

Bienala Internaţională de Ceramică Cluj (CICB 2013) este organizată de Fundaţia Ceramart, Asociaţia Ceramics Now şi Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Cluj, cu sprijinul Universităţii de Artă şi Design Cluj-Napoca.

Bienala de ceramică se va desfăşura în perioada 8 octombrie – 3 noiembrie, la Cluj-Napoca.

Mai puteţi citi:

Clujul, într-un top al oraşelor de artă prezentat de New York Times

EXCLUSIV Manager cultural de pe băncile liceului. Un tânăr clujean scoate o revistă internaţională de ceramică care are abonaţi de pe toate continentele

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite