Festival de poveste la „Versailles“-ul Transilvaniei. „Electric Castle Festival 2014 va fi «bigger, stronger, better»”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Un festival la castel - Electric Castle Festival. Imagine de la prima ediţie, din 2013 FOTO: Electric Castle Festival
Un festival la castel - Electric Castle Festival. Imagine de la prima ediţie, din 2013 FOTO: Electric Castle Festival

Peste mai puţin de o lună va începe la Castelul Banffy de la Bonţida a doua ediţie a Festivalului Electric Castle care va aduce în premieră, în România, nume ca Die Antwoord şi Rusko. Evenimentul a reuşit performanţa să adune mii de oameni la prima ediţie şi a fost nominalizat la European Festival Awards, cea mai importantă competiţie europeană de gen, la secţiunea „Cel mai bun festival de mărime medie”.

Festivalul Electric Castle a ajuns la ediţia a doua, va avea loc între 19 şi 22 iunie la Castelul Banffy de la Bonţida. La doar o singură ediţie, echipa din spatele festivalului a reuşit performanţe uimitoare: a adunat circa 32.000 de oameni la concerte - oamenii au stat chiar şi pe ploaie, a fost nominalizat la „European Festival Awards“, cea mai importantă competiţie europeană de gen, la secţiunea  „Cel mai bun festival de mărime medie”, şi a primit premiul „Emblemă de Cluj“ în cadrul Balului Operei 2014.

Andi Vanca (foto mai jos), PR Manager de la Festivalul Electric Castle, a povestit pentru „Adevărul“ cum a apărut acest festival, într-un decor de poveste din mileniul 3, dar şi care este cea mai mare temere a organizatorilor.

Cum a apărut Electric Castle Festival?

De vreo 4-5 ani organizam evenimente în Cluj-Napoca, în locaţii neconvenţionale, fie că e vorba de Boiler Club - care este amenajat într-o fostă fabrică, de Hotel Continental sau de parcarea subterană a stadionului Cluj Arena. Evenimentele au crescut atât de mult, încât Electric Castle a fost următorul pas logic pe care trebuia să-l facem şi totul a venit firesc.

De ce tocmai la Castelul Banffy? De ce aţi ales acest loc şi cum aţi gândit prima ediţie?

electric castel festival cluj foto

Toate evenimentele pe care le organizăm au un concept după care ne ghidăm. De la început am vrut ca Electric Castle să nu fie doar o simplă extensie a unui concert. Am vrut să fie o poveste, o experienţă completă de festival, care să îmbine muzica, locaţia şi tot ceea ce se întâmplă acolo. Ştiam de Castelul Banffy şi era exact ce voiam! O locaţie extraordinară, plină de istorie, în jurul căreia putem construi întregul concept de festival.
 
V-aţi aşteptat ca festivalul să aibă un astfel de impact chiar de la prima ediţie? Credeţi că anul asta impactul va fi dublu?

Anul trecut, statement-ul nostru a fost „It will be legendary!“. Nu au fost puţini cei care au avut dubii în privinţa asta, însă eram convinşi că dacă lucrurile ce depind de noi sunt făcute cum trebuie, festivalul va avea succes. Pentru că era ceva diferit şi nou. Evident, nu puteam controla vremea, dar, până la urmă, ploaia din timpul concertului Morcheeba parcă a făcut parte din show. A fost o atmosferă incredibilă!
Anul acesta, Electric Castle Festival va fi „Bigger, Stronger, Better“ şi, dacă e să vorbim despre audienţa pe care o va avea festivalul, impactul va fi într-adevăr dublu faţă de anul trecut. La prima ediţie am avut o audienţă de 32.000 de oameni, iar anul acesta ne aşteptăm la 60-65.000.

Festivalul a fost nominalizat la European Festival Awards, cea mai importantă competiţie europeană de gen, la secţiunea  „Cel mai bun festival de mărime medie”. La Balul Operei aţi fost răsplătiţi cu titlul „Emblemă de Cluj”. V-aţi aşteptat la o asemenea recunoaştere? 

Feedback-ul primit pentru ediţia de anul trecut, atât de la participanţi, cât şi de la artişti, a fost incredibil. Aceste aprecieri se datorează, în mare parte, şi oamenilor care au venit la castel, care au crezut în noi şi au avut parte de o experienţă… electrică.
Faptul că am fost finalişti la European Festival Awards, iar la Balul Operei am primit titlul „Emblemă de Cluj” nu poate decât să ne onoreze şi să ne ambiţioneze şi mai tare. Până la urmă, este un mod al oamenilor de a spune că am făcut o treabă foarte bună. Este măgulitor!
Anul acesta, aşteptările de la Electric Castle sunt foarte mari, iar acest lucru ne face să ne dorim şi mai mult ca a doua ediţie să fie cel puţin la fel de reuşită ca prima.

Ce plan de bătaie aveţi, pe termen lung, cu Electric Castle?

Electric Castle a fost de la început gândit ca un proiect pe termen lung, care va creşte organic de la an la an. Nu vrem să ardem etapele, intenţionăm să facem din Electric Castle unul dintre cele mai importante festivaluri de muzică din Europa de Est.

Referitor la artiştii ediţiei 2014, cât de greu a fost să-i aduceţi? Cum aţi gândit line-up-ul?

Ne-am dorit un line-up fresh şi variat, care să cuprindă mulţi artişti care nu au mai fost sau erau foarte aşteptaţi în România. Astfel, dintre headlineri, Die Antwoord şi Rusko sunt premiere pentru ţara noastră, iar Thievery Corporation şi Bonobo sunt în plin turneu mondial pentru promovarea ultimului lor album. Munca la line-up a început încă de anul trecut, tocmai pentru că ştiam clar ce artişti dorim să aducem.
Ne-a ajutat foarte mult şi relaţia foarte bună pe care am construit-o cu label-urile importante, de-a lungul timpului.

Ce artist aţi vrut să-l aduceţi şi nu a putut veni sau a fost prea scump?

Construirea line-up-ului constă şi în multă documentare despre turneele ce urmează, artişti ce sunt aşteptaţi în România sau artiştii ce urmează să lanseze un album. Când am început să lucrăm la line-up-ul de anul acesta, după ce am stabilit bugetul, ne-am gândit la artiştii pe care îi dorim neapărat pentru această ediţie, raportându-ne şi la notorietatea pe care o are Electric Castle. Toţi acei artişti se regăsesc acum pe afişul final.

Ce întrebare nu v-a fost adresată?

Nu m-a întrebat nimeni niciodată care este frica noastră cea mai mare. Şi dacă ar fi să dau un răspuns, ne-ar fi teamă ca aceia ce vin la castel să nu trăiască această experienţă intensă din prima până în ultima clipă şi să nu se bucure de tot ceea ce înseamnă Electric Castle, pentru că patru zile trec foarte repede, iar aşteptarea e agonizantă şi durează un an…

Mai puteţi citi:

VIDEO Ghid complet TIFF 2014: cât costă biletele şi care sunt filmele şi evenimentele pe care nu trebuie să le ratezi 

Mai sunt 10 zile până la startul celei de-a 13-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film Transilvania, cel mai amplu eveniment de gen din România. Între 30 mai şi 8 iunie, Clujul va fi animat de sute de proiecţii, concerte, expoziţii, masterclass-uri, dezbateri şi petreceri. Află filmele şi evenimentele de neratat anul acesta la TIFF.

„O Lume Nouă“, filmul despre povestea primilor emigranţi români în America, va avea premiera la TIFF 

„O Lume Nouă“/„ Start Anew World“, scurtmetrajul regizat de Luiza Pârvu şi scris de Toma Peiu, inspirat din poveştile reale ale primilor emigranţi români în SUA, va rula, în premieră absolută, în cadrul competiţiei Zilelor Filmului Românesc, la cea de-a 13-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania.  

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite