Evaluare Naţională 2015 Cluj. Subiectele la limba maternă: multă gramatică la primul subiect şi un text despre Biblie la al doilea subiect

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Elevi şi adulţi în faţa Liceului Istvan Bathory  FOTO: F.P.
Elevi şi adulţi în faţa Liceului Istvan Bathory  FOTO: F.P.

Peste 500 de elevi din judeţul Cluj au susţinut marţi, 24 iunie, proba la limba maternă maghiară, iar 65 la limba germană. Şcolarii spun că subiectele nu au fost mai dificile decât la simulare şi că a fost ”multă gramatică”.

La Liceul Istvan Bathory din centrul Clujului, şcoală unde a învăţat Aron Pumnul, vis-a vis de UBB, elevii au început să iasă de la examen de pe la 10.30. ”Nu a fost mai greu decât la simulare”, spune Antonia Treznay (14 ani). Adolescenta crede că cerinţele nu au fost dificile şi că la examenul de azi au venit mai multe exerciţii decât la simulare.

”La primul subiect a venit o poezie. Trebuia să spunem despre ce este vorba în ultima parte a textului, să spunem care e mesajul textului, să stabilim rima poeziei”, explică colegul de clasă al Antoniei, Pap Robert. 

evaluare nationala cluj

Tot la primul subiect trebuiau să explică de ce acel text este o poezie şi de ce e încadrat în genul liric, să dea exemple de epitete şi metafore. Acolo au avut şi câteva exerciţii de gramatică. ”Gramatica a fost partea dificilă a textului de azi”, este de părere Mark Toth (14 ani). La fel crede şi Alexis Szedlacsek. În imaginea din dreapta sunt, de la stânga la dreapta: Pap Robert, Antonia Treznay şi Mark Toth. Ieşiseră de la examen.

La subiectul al doilea, tinerii au avut de analizat un text la prima vedere despre Biblie.

Evaluare Naţională 2015 - subiectele la maternă, maghiară şi germană, mai jos:

Limba Materna Germana Evaluare Nationala 2015
Limba Maternă Germana 2 Evaluare Nationala 2015
Limba Maternă Maghiara Evaluare Nationala 2015
Limba Maternă Maghiara Evaluare Nationala 2015

Evaluarea Natională 2015. Regulile din sala de examen

Examenul începe la 9 dimineaţa, însă elevii trebuie să fie în bănci de la ora 8:30. În ceea ce priveşte accesul în sălile de examen, elevii sunt aşezaţi alfabetic câte unul în bancă, iar pe uşa de la intrarea fiecărei săli de examen este lipită o listă cu numele candidaţilor distribuiţi acolo. Adolescenţii nu au voie să intre în sălile de examen cu ghiozdane, rucsacuri, sacoşe sau poşete candidaţii având obligaţia de a lăsa obiectele menţionate în sala de depozitare a obiectelor personale stabilită de comisia din unitatea de învăţământ în acest scop.

Ordinul de ministru care stipulează aceste reguli spune că elevii care refuză depozitarea obiectelor menţionate, în sala stabilită de comisie, nu vor fi primiţi în examen. De asemenea, candidaţii nu au voie să aibă, în sălile de examen, asupra lor sau în băncile în care sunt aşezaţi, orice fel de manuale, cărţi, dicţionare, culegeri, formulare, memoratoare, notiţe, însemnări, rezumate, ciorne sau lucrări ale altor candidaţi, care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor.

„Se mai interzice candidaţilor să aibă telefoane mobile, căşti audio, precum şi orice mijloc electronic de calcul sau de comunicare care permite conectarea la internet, la reţele de socializare, şi care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru efectuarea calculelor, pentru comunicare între candidaţi sau cu exteriorul”, atrag atenţia reprezentanţii Ministerului Educaţiei.


Nu în ultimul rând, se interzice candidaţilor să comunice între ei sau cu cineva din exterior, să copieze, să transmită materiale care permit copiatul sau să schimbe între ei foi din lucrare, ciorne, notiţe sau alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor.

„Înainte de începerea probelor, asistenţii prezintă candidaţilor aceste reguli şi le solicită să predea toate eventualele materiale şi obiecte care, potrivit reglementărilor în vigoare, sunt interzise în sala de examen. Apoi, candidaţii semnează un proces-verbal în care se regăsesc aceste reguli şi menţiunea că ştiu că nerespectarea acestora are consecinţe”, mai arată sursele citate.

Evaluarea Naţionala 2015. Consecinţele încălcării regulilor

Încălcarea acestor reguli este considerată fraudă sau tentativă de fraudă, iar candidaţii respectivi vor fi eliminaţi de la probă, indiferent dacă materialele sau obiectele interzise au fost folosite sau nu. Candidaţii eliminaţi de la o probă pentru fraudă sau tentativă de fraudă vor primi nota 1.

Calendar Evaluare Naţională 2015

15-17 iunie - Înscrierea la Evaluarea Naţională
22 iunie – Proba la Limba Română
23 iunie – Proba la Limba Maternă
24 iunie – Proba la Matematică
26 iunie – Afişarea rezultatelor
26 iunie – Depunerea contestaţiilor
27 – 29 iunie – Rezolvarea Contestaţiilor
30 iunie – Afişarea rezultatelor finale

Alte ştiri despre Evaluare Naţională 2015:

REZULTATE EVALUARE NAŢIONALĂ 2014 CLUJ. Elevii din judeţ au obţinut locul II pe ţară la Capacitate

Evaluare Naţională 2015. De luni încep examenele. Totul despre Capacitate

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite