Destrămarea Federaţiei Ruse, între binecuvântare şi risc major pentru Occident. Avertismentul unui general român

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Războiul declanşat de Federaţia Rusă prin invadarea Ucrainei s-ar putea întoarce împotriva ruşilor. FOTO Shutterstock
Războiul declanşat de Federaţia Rusă prin invadarea Ucrainei s-ar putea întoarce împotriva ruşilor. FOTO Shutterstock

Federaţia Rusă ar putea să o ia pe calea fostei URSS şi să se dezintegreze, crede generalul Cristian Barbu, consilier al ministrului Apărării Naţionale şi fost rector şi comandant al Academiei Tehnice Militare. El explică, într-un interviu pentru „Adevărul”, în ce condiţii şi cu ce urmări s-ar putea ajunge aici.

Unicul Lech Walesa, fostul preşedinte al Poloniei şi fondator al Solidarităţii, a ridicat, la începutul săptămânii, problema dezmembrării Federaţiei Ruse. Omul care a coalizat întreaga Polonie împotriva comunismului şi a dat un semnal pentru ţările foste socialiste, în anii 80, crede că cea mai bună soluţie ar fi ca Federaţia Rusă să se dezintegreze, printr-o „revoltă a popoarelor anexate de către Rusia”. Occidentului i-ar reveni sarcina, spune el în cadrul unui interviu dat postului francez de televiziune LCI, de a ajuta aceste state să obţină independenţa.

Walesa nu este singurul care susţine această idee şi nici nu s-a luat în calcule toate efectele unui cutremur de asemenea amplitudine, comparabil cu cel produs după dezintegrarea fostei URSS. Pe de altă parte, această ipoteză a fost dezbătută şi în alte ţări, chiar dacă marile cancelarii europene evită să o pună direct pe tapet. Întrebarea care se pune este însă în ce context s-ar putea ajunge la implozia Federaţiei Ruse şi care ar fi urmările asupra altor state, inclusiv asupra Occidentului. 

Cum poate ajunge Federaţia Rusă la implozie

Generalul Cristian Barbu nu exclude o implozie în interiorul Federaţiei Ruse şi crede că există deja o parte din condiţiile interne pentru ca acest lucru să se şi întâmple.

„În acest conglomerat de ţări din Federaţia Rusă sunt şi foste ţărişoare, actuale teritorii care nu achiesează neapărat la politica agresivă a Moscovei.  Discuţia asta privind fărâmiţarea Federaţiei Ruse este însă cu adevărat una complicată. E o problemă pe care chiar şi ruşii o au în vedere şi de aceea nici nu au decis mobilizarea generală, aşa cum se aşteptau unii. Nu au făcut-o pentru că erau conştienţi că acest lucru ar fi nemulţumit populaţia în Federaţia Rusă, pentru că e vorba de foarte mulţi oameni care nu au nicio legătură cu Ucraina. Gândiţi-va că şi la ei se pune problema undeva prin Orient sau chiar prin partea siberiană ori prin Urali: «Domne, ce treabă avem noi cu Ucraina, de ce trebuie să moară copiii noştri pentru Putin?» Şi atunci ar putea izbucni o astfel de mişcare internă chiar în Federaţia Rusă. Iar asta ar duce chiar la implozie şi situaţia ar deveni de necontrolat chiar şi pentru o mână de fier cum e Putin”, explică generalul Barbu.

generalul cristian barbu

Generalul Cristian Barbu crede că un declin treptat al Rusiei ar reprezenta varianta ideală, şi nu un „cataclism” ca cel al fostei URSS

El a vorbit şi despre condiţiile în care ar putea avea loc această dezintegrare a Federaţiei Ruse. În opinia sa, o eventuală cădere a lui Putin ar crea cel mai potrivit context pentru asta. Pe de altă parte, implozia ar putea avea loc chiar dacă Putin va rămâne în funcţie şi va avea în continuare sprijinul clasei conducătoare. 

„Nu e obligatoriu să cadă Putin ca să se întâmple chestiunea asta, ci doar să scape de sub control situaţia. Dacă lucrurile merg prost pe front şi ai pierderi mari, pur şi simplu lucrurile acestea în interior nu mai pot fi gestionate pentru că nu mai ai nici forţa necesară şi nu mai ai argumentele pe care să le scoţi în faţă şi cu care să calmezi lumea, să păstrezi spiritul acela de unitate. Ai pierdut argumentele chiar în război. Le-ai pierdut şi prin sancţiunile care au fost aplicate ţării tale, iar atunci n-ai ce să spui. Se poate să mergem în direcţia asta, pentru că dacă lucrurile din punct de vedere intern se agravează şi ne ducem către un război de lungă durată, de o uzură fantastică, cu consumuri extraordinare, cu pierderi fantastice, sigur că fiecare om de acolo îşi va pune problema de ce trebuie să se sacrifice el şi ai lui pentru ambiţiile Rusiei şi de ce el şi neamul său nu îşi pot crea singuri un viitor. Să nu uităm şi că nu ar fi pentru prima dată în istoria Rusiei când s-ar pune problema aşa”, a punctat generalul Barbu, aluzie la căderea şi dezintegrarea fostei URSS.

Cine ar profita, cine ar pierde

Ca în orice situaţie, de pe urma unui astfel de cutremur ar exista câştigători şi perdanţi. De pierdut, ar pierde actuala clasă politică din Federaţia Rusă. Pe de altă parte, China ar fi marea câştigătoare, pentru că şi-ar spori puterea şi nu ar mai avea un oponent serios în zonă, poate cu excepţia Indiei.

 „Dezmembrarea unui stat ca Federaţia Rusă ar însemna o afectare a echilibrului şi ar aduce haos în zonă. Cine ar avea de câştigat? China s-ar putea să câştige, dar mai sunt şi alte state care ar putea să câştige. Mă refer la Kazahstan, Uzbekistan, Azerbaidjan, Turkmenistan, ţări care au şi ele pe acolo nişte zone, nişte teritorii care ar putea la un moment dat să le fie favorabile”, crede generalul.

Pe de altă parte, lucrurile sunt mai complicate decât ar putea să pară la o primă vedere. Occidentul ar avea clar de câştigat, pe de o parte, prin faptul că o putere cu politică agresivă precum Federaţia Rusă ar dispărea. Numai că, paradoxal, pe de altă parte Occidentul ar putea avea şi de pierdut în acest caz. Asta pentru că în haosul creat, în acel vid de putere, armele nucleare ale Federaţiei Ruse ar ajunge şi pe mâinile altor state, actualmente membre ale Federaţiei. Iar în vidul de putere şi în haosul creat nu ar fi foarte clar cine ar ajunge la putere în aceste state, devenite independente peste noapte, iar unele dintre ele ar putea deveni o ameninţare pentru vecini şi nu numai.

„Problema ar fi o mare pierdere, pentru că din acel moment în care ar exista o astfel de fărâmiţare a Federaţiei Ruse, două lucruri ar fi complicate. Primul lucru ar fi că s-ar pierde un echilibru macro-economic şi s-ar destabiliza zona. Şi al doilea ar fi cel militar, s-ar pune problema cui îi revin elementele nucleare. Pentru că nu trebuie uitat că armele nucleare nu se află toate doar pe teritoriul Rusiei. A doua zi nu ai mai şti cu cine mai vorbeşti, de unde vorbeşti, care sunt autorităţile şi care sunt intenţiile autorităţilor”, a explicat generalul Barbu. În opinia sa, varianta ideală ar fi ca Federaţia Rusă să fie învinsă în Ucraina, iar Putin şi ai săi să piardă puterea. Pe acest fond, Federaţia Rusă s-ar putea fragmenta în timp, iar Rusia şi unele dintre statele rezultate ar putea face treptat trecerea spre democraţie.

Exclus un război NATO-Rusia

Dacă în privinţa dezintegrării Federaţiei Ruse nu există garanţii, generalul este convins că ambele tabere sunt deja epuizate şi nu vede posibil un conflict direct NATO-Rusia, în pofida declaraţiilor belicoase de ambele părţi. 

„După părerea mea nu se pune problema unei confruntări directe pentru că NATO, în momentul acesta, nu îşi doreşte o confruntare cu Rusia sau cu oricine altcineva. De cealaltă parte, Rusia nici nu şi-ar permite un asemenea conflict, diferenţa e prea mare. Nici ţările europene nu vor asta. Un război clasic, cum îl ştim noi, ar face ca luptele să se ducă pe teritoriul Europei. America, clar, nu ar fi teritoriu de acţiune, ci doar teritoriu de comandă şi dirijare, ceea ce ar însemna ca Europa să devină front. Aproape sigur însă că un război clasic ar escalada într-unul nuclear şi toată lumea ar avea numai de pierdut. Iar ambele părţi ştiu asta”, a conchis generalul.

Vă recomandăm să mai citiţi:

Viktoria, profesoara din Ucraina care a făcut o sală de clasă într-un adăpost: „Nu-i pot salva acum, dar caut o oportunitate“

România, printre ţările cele mai afectate de schimbările climatice. Avertismentul climatologilor

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite