Cluj: Moartea în imagini, în cadrul unei expoziţii a IICCR la Cluj

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cluj: Moartea în imagini, în cadrul unei expoziţii a IICCR la Cluj
Cluj: Moartea în imagini, în cadrul unei expoziţii a IICCR la Cluj

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului din România (IICCR) a organizat o expoziţie în Cluj-Napoca.

Citeşte şi


Expoziţia „Numitorul comun: moartea”, organizată în urma desfăşurării a nouă acţiuni de deshumare a unor opozanţi ai regimului comunist executaţi de Securitate în perioada 1948-1952 în judeţele Bistriţa-Năsăud, Hunedoara, Alba, Satu Mare şi Caraş-Severin, a fost vernisată astăzi la Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei, în prezenţa preşedintelui Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului din România, Marius Oprea şi a cercetătorului Gheorghe Petrov.

Expoziţia conţine obiecte descoperite asupra celor împuşcaţi, fotografii, imagini video de la deshumări şi interviuri cu rude sau persoane care i-au cunoscut pe cei decedaţi.

Acţiunile de deshumare au fost realizate de către Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului în România în perioada 2007-2009, în urma solicitărilor venite din partea rudelor şi urmaşilor celor morţi.

Cazurile prezentate în cadrul expoziţiei cuprind un număr de 16 persoane executate, de regulă prin împuşcare, acestea fiind descoperite şi apoi deshumate prin metode arheologice pe teritoriul localităţilor Hălmăsău, Nepos (jud. Bistriţa-Năsăud), Glodghileşti, Băieşti (jud. Hunedoara), Odoreu (jud. Satu Mare), Teregova (jud. Caraş-Severin), Muşca, Sălciua şi Câmpeni (jud. Alba).

În locaţiile amintite, cei ucişi au fost îngropaţi fie în gropi individuale (Glodghileşti, Satu Mare, Băieşti, Sălciua, Câmpeni), fie în gropi comune cu două victime (Hălmăsău / locaţia 2, Teregova), trei victime (Nepos) sau patru victime (Hălmăsău / locaţia 1), potrivit IICCR.

Proiectul se adresează în primul rând elevilor de liceu, studenţilor, dar şi celor care au trăit în perioada comunistă însă ştiu prea puţin despre atrocităţile şi victimele directe ale Securităţii de la începuturile regimului comunist în România. Publicul interesat poate vizita gratuit expoziţia, în perioada 21 octombrie - 8 noiembrie.

CITEŞTE AICI TOATE ŞTIRILE DIN CLUJ

image
image
image
image

   

Urmăreşte ştirile din Cluj pe Twitter ori prin RSS, contactează-ne prin Yahoo! Messenger sau e-mail, vizualizează pe YouTube producţiile video realizate de redactori. Fii mereu în legătură cu redacţia prin intermediul Facebook, Hi5 sau MySpace

image
image
image
image
Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite