Cluj: Un MiG a zburat prin Rezervaţia Naturală Cheile Turzii. Autorităţile se fac că nu l-au auzit

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Patru martori oculari şi angajaţii Salvamontului au văzut avionul de vânătoare în timp ce zbura prin aria protejată, dar baza aeriană de la Câmpia Turzii neagă în continuare incidentul.

Citeşte şi:
MiG-urile au alungat acvilele din Cheile Turzii

„Adevărul de Seară” a relatat, miercuri, că singura pereche de acvile din Cheile Turzii  a avut de suferit de pe urma avioanelor care s-au antrenat în zonă, după ce un MiG a zburat chiar printre stâncile defileului.

Potrivit biologilor şi zoologilor consultaţi de „Adevărul de Seară”, perechea de acvile aurii, protejată de legislaţia internaţională, şi-a părăsit timp de câteva zile cuibul, chiar în perioada de clocire a ouălor.

Zoologul clujean Ioan Coroiu, prezent în Cheile Turzii în data de 25 aprilie, în momentul în care avionul de vânătoare a trecut în viteză printre stâncile rezervaţiei, spune că nu a alertat autorităţile deoarece nu are nicio dovadă palpabilă pentru a demonstra incidentul. Pe lângă el, însă, alţi trei specialişti erau prezenţi în Chei în momentul trecerii avionului: biologul Peter Lengyel, asistentul zoologului, Alin David şi reputatul speolog Iosif Viehmann.

Şi Salvamontul confirmă

Angajaţii Serviciului Salvamont din zonă au surprins şi ei momentul. „A intrat un avion, pot să vă spun asta, ştiu de la colegii mei care erau prezenţi atunci acolo”, ne-a spus Radu Oprea, din cadrul Serviciului Public Judeţean Salvamont Cluj.

Cu toate acestea, reprezentanţii Bazei 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu” din Câmpia Turzii (Luna) neagă în continuare incidentul.

În acest context, Consiliul Judeţean (CJ) Cluj, custodele rezervaţiei, nu va lua nicio măsură. „Am vorbit cu cei de la bază, ieri, după articolul dumneavoastră şi au infirmat aceste lucruri, astfel noi nu putem face nimic”, a spus Kiss Arpad, reprezentatul CJ Cluj care se ocupă de zona protejată.

„Ştim că e o rezervaţie naturală, însă nu am primit nicio sesizare în privinţa acvilei. Noi, chiar dacă treceam cu avioanele pe acolo, zburam la o mie de metri altitudine”, ne-a declarat, marţi, colonelul Marian Dobre, purtătorul de cuvânt al bazei aeriene.

Regulamentul Rezervaţiei Naturale Cheile Turzii, adoptat în 2005, interzice deranjarea animalelor, în cazul de faţă intrarea în spaţiul din zona cuibului de acvilă în perioada de clocire şi hrănire a puilor, între 15 februarie şi 31 iulie. Acvilele aurii sunt protejate de mai multe reglementări naţionale şi internaţionale.

Naţionalitatea pilotului naşte speculaţii

În perioada 21-30 aprilie, la baza militară a avut loc exerciţiul bilateral româno-american „Strike Lance 2009”.
În cadrul acestuia, militarii români au făcut schimb de avioane cu cei americani, piloţii americani luând manşa MiG-urilor.

Potrivit colonelului Marian Dobre, purtătorul de cuvânt al bazei aeriene, militarii americani nu au pilotat în permanenţă MiG-urile, însă deseori făceau schimb de experienţă. Acest detaliu poate explică declaraţia salvamontistului Radu Oprea.

„Probabil erau piloţi americani cei care au intrat în Chei, deoarece piloţii români ştiu că nu e voie”, a spus acesta.

În contextul în care reprezentanţii bazei aeriene neagă chiar şi efectuarea zborului printre stânci, naţionalitatea pilotului aflat la manşa MiG-ului este practic imposibil de aflat.

Totuşi, comandantul Escadrilei 494 din cadrul Forţelor Aeriene Americane din Europa (USAFE), ce s-a antrenat la Câmpia Turzii, lt.-col. Bunnell, a menţionat  pe site-ul oficial al subunităţii că, pe lângă vremea bună, piloţii americani au avut parte în România şi de mult mai puţine restricţii de zbor ca în altă parte.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite