Cluj: Greco-catolicii caută bani în diaspora pentru Catedrala de la Cluj

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cluj: Greco-catolicii caută bani în diaspora pentru Catedrala de la Cluj
Cluj: Greco-catolicii caută bani în diaspora pentru Catedrala de la Cluj

Noul proiect al Catedralei Greco-Catolice necesită fonduri de peste cinci milioane euro pentru finalizare

Proiectul iniţial al Catedralei realizat după revoluţie, de către arhitecţii Aurelian Buzuloiu şi Mircea Amitroaie a fost recent regândit. Catedrala va avea de această dată trei turnuri care pot fi vizitate, oferind turiştilor o imagine superbă asupra oraşului. Rămâne problema nerezolvată a finanţării lucrărilor.

Crihălmeanu caută bani în diaspora

Lucrările pentru finalizarea construcţiei în roşu sunt evaluate la suma de cinci milioane de euro, pe lângă cele două milioane de dolari care au fost utilizate până în prezent. Inginerul Vasile Podoabă, dirigintele de şantier crede că odată finanţarea rezolvată, lucrările ar putea fi terminate în cel mult trei ani. „După conectarea la o sursă de curent mai bună şi amenajarea unei balustrade exterioare de beton, lucrările vor putea continua în ritm susţinut”, opinează Podoabă.

Episcopul Florentin Crihălmeanu ne-a declarat că vor fi căutate surse externe de finanţare a lucrărilor. „Vom trimite pliante cu solicitări de finanţare către credincioşii noştri din America şi Europa, dar şi pe o pagină dedicată de internet. Nu excludem sursele locale, Consiliul Local şi Guvern, dar fiind vorba despre sume mari şi o perioadă de criză, contăm în special pe resursele externe”, a spus Crihălmeanu.

Panoramă asupra oraşului

Turnurile vor avea secţiune octogonală, cu o suprafaţă de aproape 80 de metri pătraţi, din care circa 20 de metri vor fi ocupaţi de spaţiul de birouri, iar restul de lift, spaţiu de bucătărie şi toalete. La ultimul nivel al turnurilor, va exista o pasarelă exterioară, pe care turiştii vor avea acces şi la cupola bisericii, inspirată după Domul San Pietro din Roma. De aici va exista o panoramă excelentă şi asupra oraşului, având în vedere că înălţimea bisericii este superioară construcţiilor din zona centrală.

Catedrala este concepută ca o clădire multifuncţională socio- culturală, cu cinci niveluri, iar turnurile vor avea în paralel alte opt niveluri. Primul nivel este parcarea subterană, care va putea adăposti câteva zeci de maşini. La nivelul următor, sunt circa 20 de birouri şi apartamente de locuit, iar în interior au fost amenajate Capela Sfântul Iosif şi noua Aulă Cardinal Iuliu Hossu, inaugurată ieri. Concepută ca sală de conferinţe, cu mijloace moderne de proiectare şi traducere simultană, aceasta va fi accesibilă şi asociaţiilor laice, contra cost.

Apel la unitate creştină

Părintele Tertulian Langa, unul din supravieţuitorii închisorilor comuniste, aflat la vârsta de 87 de ani a cerut la inaugurarea Aulei Cardinal Iuliu Hossu, o împăcare cu celelalte culte din ţară. “Noi nu dorim să realizăm visul nostru împotriva cuiva. Invităm pe cei care se simt stânjeniţi să contribuim împreună la realizarea şi a Catedralei Unităţii Naţionale a Poporului Român. Aceasta a fost şi dorinţa cardinalului Iuliu Hossu”, a mai spus Langa.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite