Cluj: EXCLUSIV „Băieţii deştepţi” au dat de aur în lacurile sărate de la Turda şi Dej

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cluj: <b>EXCLUSIV</b> „Băieţii deştepţi” au dat de aur în lacurile sărate de la Turda şi Dej
Cluj: <b>EXCLUSIV</b> „Băieţii deştepţi” au dat de aur în lacurile sărate de la Turda şi Dej

Lacurile sărate de la Turda şi Dej au fost inaugurate săptămâna trecută. În ambele cazuri, banii europeni folosiţi pentru reabilitare au atras atenţia unor oameni de afaceri care au ştiut să profite de pe urma lor fără să mişte un deget.

Inaugurarea lacurilor de la Durgău - Turda a fost precedată de o cumpărare de acţiuni, de către Consiliul Local Turda, la firma SC Salina Turda SA, care se ocupă de administrarea salinei şi a lacurilor. Acţiunile au fost cumpărate de la omul de afaceri Augustin Baciu, care, prin firma SC Turism Arieşul SA, controla SC Salina Turda SA.

În schimbul a 62.000 de euro, Baciu a cedat pachetul majoritar de acţiuni, dar a rămas acţionar cu 10%, alături de Consiliul Local Turda (75%) şi o firmă înregistrată în Insula Man, care aparţine lui Indrei Raţiu, fiul lui Ioan Raţiu (alte 10%). Restul de acţiuni sunt împărţite între SCTransgex SA din Oradea, cu 4%, şi directorul salinei, Ovidiu Mera, cu 1%.

Contractul putea fi reziliat

Paradoxul tranzacţiei este faptul că, potrivit primarului de Turda, Tudor Ştefănie, contractul de administrare a salinei se putea rezilia oricând, pentru ca administrarea să poată fi preluată doar de către consiliul local. Totuşi, s-a ales o variantă prin care Augustin Baciu să nu iasă din ecuaţie. „Am ales să achiziţionăm aceste acţiuni, pentru că nu mi s-a părut cinstit să-i îndepărtăm, după ce s-au ocupat atâţia ani de administrarea minei”, s-a justificat primarul Ştefănie.

Pe de altă parte, Baciu susţine că respectivul contract nu putea fi reziliat. „Am decis să-mi vând o parte din acţiuni, pentru că nu puteam investi mult acolo”, a explicat acesta de ce a renunţat la acţiuni.

Miza participării la viitoarele profituri ale SC Salina Turda SA este destul de ridicată. Astfel, SC Salina Turda SA percepe tarife de intrare de10 lei pentru adulţi şi 5 lei pentru copii, la lacuri, şi tot atât la salină. Câteva sute de turişti vizitează zilnic salina, la care se adaugă şi cele câteva sute de persoane care fac baie în lacurile sărate. În primele două zile de la inaugurarea lacurilor, încasările de la vizitatorii lacurilor şi ai salinei s-au apropiat de 20.000 de lei (200 de milioane de lei vechi), ne-au declarat surse din administraţia salinei.

Toate acestea, mulţumită unei investiţii de şase milioane de euro din fonduri PHARE, pentru care acţionarii privaţi nu au niciun merit, proiectul fiind câştigat de Primăria Turda.

Incompatibilitate la Dej

Nici la Dej proiectul modernizării lacurilor sărate nu este scutit de scandal. Felician Gavrea, unul din administratorii firmei Samus Construcţii, care a primit în subantrepriză lucrarea în valoare de două milioane de euro de la antreprenorii SC Erbaşu SA Bucureşti şi SC Confort SA Timişoara, este şi consilier local.

Deci, este şi executant, ca administrator al Samus Construcţii, şi reprezentant al beneficiarului, ca şi consilier local.

Incompatibilitatea a fost constatată recent şi de Agenţia Naţională de Integritate. Felician Gavrea ne-a declarat că a fost într-adevăr administrator la Samus Construcţii, dar în urmă cu mai mulţi ani, şi că a contestat în instanţă decizia ANI.

În prezent Gavrea este director comercial la nivelul grupului din care face parte şi firma Samus Construcţii. „Voi arăta în faţa organelor de anchetă că nu este aşa şi că totul este o invenţie a viceprimarului Claudiu Chira, cel care a sesizat ANI”, susţine Gavrea.

Şi la Dej, reabilitarea lacurilor este susţinută din fonduri PHARE.

CITEŞTE AICI TOATE ŞTIRILE DIN CLUJ

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite