Ce vor moştenitorii familiei Hintz cu Muzeul Farmaciei, unul dintre simbolurile Clujului. „Clădirea este destul de degradată“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Noul manager al Muzeului Naţional de Istorie al Transilvaniei din Cluj, Felix Marcu, a declarat vineri, 28 octombrie, că moştenitorii familiei Hintz, proprietarii clădirii care găzduieşte Muzeul Farmaciei – parte a Muzeului de Istorie - , nu mai vor să vândă imobilul, ci să-l reabiliteze şi să-i păstreze actuala destinaţie. Muzeul Farmaciei este una dintre clădirile-simbol ale Clujului unde a funcţionat mai bine de 400 de ani o farmacie.

Arheologul Felix Marcu, noul manager al Muzeului Naţional de Istorie al Transilvaniei (MNIT), a declarat vineri, 28 octombrie, într-o conferinţă de presă, că s-a întâlnit cu Georg Hintz, unul dintre moştenitorii familiei Hintz mandatat să discute cu cei de la muzeu.

Am fost cu dânsul la sediul Muzeului Farmaciei, în pod, în primul nivel, în beci. Clădirea este destul de degradată, a afirmat Felix Marcu.

Potrivit acestuia, urmaşii Hintz au început să facă un studiu de fezabilitate ca ulterior să reabiliteze imobilul.

„I-am propus să reîncepem negocierile. Muzeul de Istorie a făcut o notă de fundamentare către Ministerul Culturii în care a justificat investiţia şi a justificat fondurile până la care ştim că s-au ajuns negocierile. Discutând cu el problema asta mi-a spus că a luat o hotărâre în consiliul de moştenitori: că nu ar vinde clădirea, tocmai de-asta au început să facă studiul de fezabilitate. În schimb, au toată deschiderea şi îşi doresc ca Muzeul Farmaciei să rămână în acel sediu făcând un contract de închiriere cu muzeul“, a mai precizat managerul Muzeului de Istorie al Transilvaniei.

În noiembrie, anul acesta, se va relua discuţia deoarece Georg Hintz va reveni la Cluj.

Până atunci, muzeul plăteşte chirie moştenitorilor. Săptămâna trecută a fost achitată suma de 30.000 de lei, decisă prin instanţă şi ar mai fi de plătit o restanţă de circa 60.000 de lei – însă nu înainte ca muzeul să primească o decizie a instanţei în acest sens.

„Sperăm să ajungem la o concluzie pozitivă. Asta ne dorim, asta îşi doresc şi ei“, a repetat managerul MNIT, Felix Marcu. 

Potrivit statisticilor, Muzeul Farmaciei a avut în 2015 circa 9.000 de vizitatori, iar instituţia-mamă, MNIT, circa 12.000.

În urmă cu un an, peste 100 de clujeni semnau o petiţie pe care au trimis-o Ministerului Culturii, Primăriei şi Consiliului Local Cluj-Napoca prin care au cerut ajutorul pentru salvarea Muzeului Farmaciei din oraş, clădire monument istoric şi locul unde a funcţionat neîntrerupt o farmacie de peste 400 de ani.

Muzeul Farmaciei din Cluj-Napoca se află în Piaţa Unirii, la numărul 28. Clădirea care găzduieşte Trei secole mai târziu, în 1863, devine proprietatea familiei de farmacişti Hintz. Însă, venirea la putere a comuniştilor transformă farmacia într-o ... plăcintărie. În 1954, profesorul Valeriu Bologa reuşeşte să-i convingă pe cei de la conducere că tradiţia merită păstrată, iar spaţiul devine muzeu al farmaciei, cum este şi azi. Custodele acesteia, Radu Crişan, este amintit şi de ghidul de călătorii Lonely Planet, ghid care recomandă Muzeul Farmaciei din Cluj drept o destinaţie ce merită văzută.

    

Mai puteţi citi:

VIDEO Secretul Elixirului Dragostei, dezvăluit la Cluj

Bloggerii au găsit reţeta salvatoare pentru Muzeul Farmaciei

Destinaţie recomandată de Lonely Planet: Povestea Muzeului Farmaciei din Cluj

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite