Ce filme să nu rataţi la TIFF! Lista directorilor TIFF, Tudor Giurgiu şi Mihai Chirilov

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Directorul Festivalului Internaţional de Film Transilvania, Tudor Giurgiu, şi directorul artistic, Mihai Chirilov, au făcut o listă cu filme care trebuie văzute.

Directorul Festivalului Internaţional de Film Transilvania, Tudor Giurgiu, a precizat că, în acest an are patru filme preferate, pe care le recomandă cinefililor: „Hugo”, „Nunta de piatră”, „Portret de noapte” şi „Ruşine”.
În schimb, directorul artistic al Festivalului, Mihai Chirilov, propune pentru 2012 mai multe documentare. „Dacă ar fi să «tag»-uim preferinţele mele, ar conţine următoarele cuvinte cheie: club de noapte, Italia, fotbal, modă, politică, Bollywood, Charlotte Rampling, LSD, rasism, prostituţie, gastronomie, război, coridă, jocuri video, minerit şi reggae”, spune Chirilov.

Alegerile lui Giurgiu

„Hugo“, filmul regizat de Martin Scorsese, a câștigat cinci Oscaruri, după ce a fost nominalizat la 11: Cea mai bună realizare cinematografică din 2011, Cea mai bună scenografie, Cel mai bun sunet, Cea mai bună editare de sunet și Cele mai bune efecte vizuale. Filmul nu a fost adus în cinematografele din România, aşa că nu pierdeţi ocazia de a-l vedea 3 D. Hugo  este un băiat orfan care trăieşte în zidurile gării centrale din Parisul anilor '30. A învăţat să repare diverse mecanisme de la tatăl şi unchiul său, aşa că îşi câştigă existenţa având grijă de ceasurile gării. Singurul lucru care i-a rămas de la tatăl lui este un om mecanic stricat. Găsirea unei chei care l-ar putea face pe acesta să funcţioneze devine principala preocupare a băiatului convins că automatonul conţine secrete extraodinare. Filmul poate fi văzut joi, 7 iunie, la Cinema Odeon, de la ora 22.15.
Inspirată de scrierile lui Ion Agârbiceanu, acţiunea filmului „Nunta de piatră” se petrece în apropierea minelor de aur din Munţii Apuseni, la începutul secolului XX. Una dintre cele două poveşti o urmăreşte pe o văduvă ce face eforturi supraomeneşti pentru a-şi salva fiica de la moarte, iar cealaltă îi are în vizor pe doi cântăreţi care fură mireasa de la o nuntă. Proiecţie prilejuită de cea de-a 40-a aniversare de la premieră. Filmul poate fi văzut vineri, 8 iunie, la Cinema Florin Piersic, de la 18.00.
„Portret de noapte” spune povestea Marinei, o asistentă socială înstărită, cu un soţ grijuliu şi un costisitor apartament în centru. Femeia este brusc transformată într-o bizară versiune de noapte a ei însăşi când este violată de trei poliţişti. Când dă într-un final de iniţiatorul dramaticului eveniment, Marina decide să se folosească de aptitudinile profesionale - este psiholoagă - în loc să recurgă la armele obişnuite. Filmul poate fi văzut joi, 7 iunie, la Cinema Florin Piersic, de la 18.30 şi vineri, 8 iunie, la Cinema Odeon, de la 20.30).
În filmul „Ruşine”, Brandon are 30 şi ceva de ani, trăieşte în New York şi are probleme în a-şi controla viaţa sexuală. După ce sora sa imposibil de stăpânit se mută în apartamentul său, lumea lui Brandon scapă de sub control. Poate fi văzut luni, 4 iunie, la Cinema Florin Piersic, de la 22.30 şi vineri, 8 iunie, la Cinema Odeon, de la 22.30.

Alegerile lui Chirilov

Recomandările lui Mihai Chirilov, directorul artistic al Festivalul, includ portrete incitante cum ar fi: A Man's Story, despre celebrul stilist de culoare Ozwald Boateng, care a îmbrăcat la crème de la crème de la Hollywood şi care prin designul lui vestimentar a redefinit conceptul de masculinitate (cinema Arta, marţi, 5 iunie, ora 20.00); „Marley“ - documentar dedicat icon-ului reggae Bob Marley şi proaspăt adus de la Berlin, în premieră în România (Mănăştur Open Air, sâmbătă, 9 iunie, ora 22.00); „The Look“, care retrasează cariera fascinantă a uneia dintre cele mai temerare actriţ0e în viaţă, Charlotte Rampling (Cinema Odeon, marţi, 5 iunie, ora 15.00) şi Hodorkovski, despre destinul celui mai bogat om din Rusia, Mihail Hodorkovski, şi confruntarea lui cu Vladimir Putin (Cinema Odeon, vineri, 8 iunie, ora 15.00).

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite