„Culorile morţii“ în Apuseni. Fotografia unui clujean înfăţişând satul îngropat pe fundul unui lac de steril, expusă la Londra

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fotografia expusă la Londra  FOTO: Adrian Petrişor
Fotografia expusă la Londra  FOTO: Adrian Petrişor

Imaginea făcută de fotograful clujean Adrian Petrişor în satul Geamăna din Apuseni, din care mai există doar turla bisericii, a fost expusă la Londra în cadrul unui eveniment organizat de Centrul Cultural Român din capitala Angliei. Poza redă satul îngropat acum pe fundul unui lac de steril în urma exploatării de cupru de la Roşia Poieni.

Adrian Petrişor este un clujean prin adopţie care a obţinut, de două ori consecutiv, titlul de cel mai bun fotograf turistic din România.

În noiembrie 2011 făcea o fotografie cu satul Geamăna din Apuseni, fotografie care a fost expusă pe 1 octombrie, anul acesta, în cadrul unui eveniment organizat de Centrul Cultural Român de la Londra (RCC).

„E o imagine pe care eu am intitulat-o «Culorile morţii» şi reprezintă natura însângerată din Apusenii noştri, şi anume satul fantomă pe nume Geamăna, îngropat acum pe fundul unui mare lac de steril în urma exploatării de cupru de la Roşia Poieni.
Un loc fotogenic, dar extrem de trist surprins în cazul de faţă pe sfârşit de toamnă când tot ce a mai ramas dintr-un peisaj superb cândva, acum este doar o pădure înghiţită treptat de pământ, cu trunchiuri goale de frunze şi o biserică care parcă a rămas împotmolită în mâlul îngheţat, dar care încă veghează la ce a fost odată satul Geamăna“, spune fotograful Adrian Petrişor.

Evenimentul organizat de RCC s-a numit „Roşia Montană - Town on the brink“ şi în cadrul acestuia au fost expuse şi fotografii de la protestele din Bucureşti şi Londra organizate împotriva începerii exploatării miniere la Roşia Montană. Tot acolo a fost proiectat documentarul realizat de Fabian Daub numit „ Roşia Montană - un loc la marginea prăpastiei“.

Mesajul manifestării, organizate de Centrul Cultural Român de la Londra împreună cu Fundaţia Raţiu, a fost unul de solidarizare cu protestele din stradă împotriva exploatării miniere de la Roşia Montană.

În ţară au avut loc, de mai bine de o lună, proteste în stradă împotriva demărării exploatării aurului de la Roşia Montană. Protestele au început după ce Guvernul României a aprobat legea care permite exploatarea la Roşia Montană şi a trimis-o Parlamentului spre adoptare.

Mai puteţi citi:

FOTO În căutarea aurului din Munţii Apuseni, cu hurca şi şaitrocul

FOTO Mesajul clujenilor care promovează Carpaţii prin fotografii: „Aceştia sunt munţii pe care ar trebui să-i vedeţi înainte să plecaţi în Alpi!”

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite