Cluj: Autostrada Transilvania, "intoxicată" cu mercur

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cluj: Autostrada Transilvania, "intoxicată" cu mercur
Cluj: Autostrada Transilvania, "intoxicată" cu mercur

Lucrările de decontaminare a depozitului toxic de lângă Turda au fost întârziate de descoperirea unui câmp de mercur. Astfel, în zonă pe lângă HCH-ul toxic provenit de la Uzina Chimică Turda, specialiştii trebuie să elimine şi mercurul, un element chimic cu o toxicitate mare.

Firmele care efectuează decontaminarea depozitului de hexaclociclohexan (HCH), aflat la ieşirea din Turda, pe traseul Autostrăzii Transilvania, au avut parte de o surpriză neplăcută în urmă cu două zile, când au fost nevoite să întrerupă lucrul.
În depozitul toxic a fost descoperită o cantitate de mercur care depăşea cu peste 3.000 de ori limitele admise. „Am anunţat autorităţile – Garda de Mediu şi Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă – şi aşteptăm decizia lor cu privire la continuarea muncii”, a menţionat Marius Bica, managerul proiectului. Conform lui, prezenţa mercurului în zonă nu fusese certificată anterior, asfel că lucrările s-au axat doar pe îndepărtarea depozitelor de HCH, provenite de la Uzinele Chimice Turda.

Termină în câteva zile
Zona în care s-a descoperit mercur a fost izolată, iar muncitorii de pe şantier au continuat să sape în jurul acesteia, pentru a îndepărta pământul care conţine urme de HCH. Conform reprezentanţilor consorţiului care efectuează decontaminarea, format din Euroconstruct, Minesa, Uni Recycling, Setcar şi Transilvania Construcţii, lucările ar putea fi finalizate chiar în cursul săptămânii viitoare, cu aproximativ 10 zile mai repede decât era prevăzut. „Trebuia să excavăm peste 50.000 de tone de HCH, cantitate pe care deja am depăşit-o”, a explicat Marius Bica.
Deşeurile îndepărtate de lângă Turda sunt transportate la Moldoveneşti, unde a fost construit un depozit provizoriu. Ulterior, acstea vor ajunge în Germania, unde vor fi neutralizate.

HCH şi mercur – substanţe toxice
Conform cercetătorilor, expunerea îndelungată la HCH provoacă un atac asupra rinichilor şi a ficatului şi duce la apariţia unor afecţiuni cancerigene. Mercurul este extrem de toxic în cantităţi mari, cauzând numeroase probleme de sănătate la la expunerea de lungă durată.

CITEŞTE AICI UN REPORTAJ REALIZAT ÎN EXCLUSIVITATE LA DEPOZITUL TOXIC

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite