Pronunţarea în cazul eliberării sub control judiciar a fostului primar Apostu, amânată pentru vineri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pronunţarea în cazul eliberării sub control judiciar a fostului primar Apostu, amânată pentru vineri
Pronunţarea în cazul eliberării sub control judiciar a fostului primar Apostu, amânată pentru vineri

Curtea de Apel Târgu Mureş a amânat pentru vineri pronunţarea în cazul cererii de eliberare sub control judiciar a fostului primar al municipiului Cluj-Napoca Sorin Apostu, judecat pentru fapte de corupţie.

Curtea de Apel Târgu Mureş trebuia să se pronunţe, miercuri, asupra unei noi cereri de eliberare provizorie sub control judiciar a fostului primar al municipiului Cluj-Napoca Sorin Apostu, formulată luni de către avocaţii acestuia. Reprezentanţii Curţii de Apel Târgu Mureş au anunţat însă că pronunţarea a fost amânată pentru vineri, la ora 9.00, potrivit Mediafax. Amânarea pronunţării a fost justificată prin faptul că instanţa are nevoie de timp pentru a studia documentele numeroase pe care le-a depus avocatul lui Apostu, pentru susţinerea solicitării.

Luni, la Curtea de Apel Târgu Mureş a avut loc un nou termen în dosarul în care sunt judecaţi pentru fapte de corupţie fostul primar din Cluj-Napoca Sorin Apostu şi omul de afaceri Călin Mihai Stoia, alături de alte persoane. La acest termen, Gheorghe Mateuţ, avocatul fostului primar al municipiului Cluj-Napoca Sorin Apostu, a cerut eliberarea acestuia sub control judiciar, susţinând că inculpatul nu reprezintă un pericol social. Totodată, Mateuţ a susţinut că timpul de când acesta este arestat preventiv "este mai mult decât suficient".

"Dacă inculpatul ar fi reţinut în stare de detenţie, există riscul detenţiei excesive prin depăşirea termenului rezonabil. Acordarea eliberării provizorii nu este o obligaţie, ci o facultate", a spus Mateuţ, potrivit căruia eliberarea sub control judiciar nu poate afecta buna desfăşurare a cercetării judecătoreşti.
Pe de altă parte, reprezentantul DNA a afirmat că acuzaţiile care i se aduc lui Apostu presupun închisoare pe mai mult de patru ani, iar acest fapt impune privarea de libertate a inculpatului şi că "există probe temeinice care confirmă comiterea de infracţiuni", cerând respingerea cererii.
La rândul său, fostul primar al municipiului Cluj-Napoca Sorin Apostu a susţinut, în faţa Curţii de Apel Târgu Mureş, că el a fost singurul primar care şi-a dat demisia, în urma acuzaţiilor formulate de DNA împotriva sa şi că au trecut deja opt luni de când se află în stare de arest preventiv. El a arătat că, dacă va fi eliberat sub control judiciar, va respecta toate condiţiile impuse de instanţă şi că "nu îi stă în caracter" şi nici nu doreşte să ia legătura cu matorii din acest dosar.

Ulterior, Gheorghe Mateuţ a declarat presei că are încredere că instanţa va admite noua cerere de eliberare provizorie sub control judiciar. Mateuţ a spus că în cazul fostului primar al municipiului Cluj-Napoca "nu există nicio faptă materială", iar menţinerea acestuia în continuare în detenţie riscă să devină "excesivă şi disproporţionată". "De fiecare dată am avut încredere şi am încredere şi acum. Şi am şi mai mare încredere pentru că deja a trecut un timp îndelungat, cred că durata detenţiei în situaţia în care s-ar menţine ar risca să devină excesivă şi disproporţionată în raport cu scopurile măsurilor preventive prevăzute de Codul de Procedură Penală. (...) De fiecare dată s-au invocat funcţia şi fapta săvârşită în exerciţiul funcţiei de primar şi de asemenea s-a invocat şi o stare de spirit în rândul comunităţii, sentimentul de insecuritate sau de nesiguranţă, fără ca o asemenea invocare să fie însoţită de vreo faptă materială concretă, în condiţiile în care un pericol pentru ordinea publică presupune fapte materiale concrete, care lipsesc cu desăvârşire. În orice caz trebuie să existe fapte materiale, or în acest caz nu există nicio faptă materială, ci dimpotrivă -faptele existente pledează pentru punerea în libertate", a spus Mateuţ.

El a susţinut că, din aceste motive, prin menţinerea lui Apostu în detenţie România riscă o condamnare la CEDO. Avocaţii fostului edil au mai depus, în luna mai, o cerere de eliberare provizorie sub control judiciar a lui Apotu, aceasta fiind respinsă.

Sorin Apostu şi Călin Stoia au fost arestaţi preventiv în noaptea de 10 spre 11 noiembrie 2011, de Curtea de Apel Cluj. Cei doi au făcut recurs la măsura arestării preventive, însă instanţa supremă le-a respins solicitările. De asemenea, Sorin Apostu a cerut să fie eliberat sub control judiciar, dar instanţa supremă i-a respins solicitarea.

Potrivit DNA, primarul suspendat al municipiului Cluj-Napoca, Sorin Apostu, a fost trimis în judecată, în stare de arest, pentru luare de mită în formă continuată (18 acte materiale), complicitate la spălare de bani în formă continuată (19 acte materiale), complicitate la fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată (19 acte materiale), trafic de influenţă în formă continuată (21 acte materiale), instigare la spălare de bani în formă continuată (23 acte materiale), instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată (23 acte materiale) şi primire de foloase necuvenite.

Omul de afaceri Călin Stoia, administrator al SC Compania de Salubrizare Brantner Vereş S.A, a fost trimis în judecată, în stare de arest, pentru dare de mită în formă continuată (18 acte materiale), participaţie improprie la spălare de bani în formă continuată (19 acte materiale), participaţie improprie la fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată (19 acte materiale).

Sorin Apostu a demisionat din funcţia de primar al municipiului Cluj-Napoca, demisia fiind înregistrată în 15 februarie la Registratura Primăriei. Sorin Apostu a susţinut, într-o scrisoare deschisă adresată locuitorilor oraşului, că după demisia din funcţie cariera sa politică şi administrativă încetează şi că va aştepta ca justiţia să îşi urmeze cursul şi să îşi poată dovedi nevinovăţia.

Dosarul cu numărul 1767/33/2011, având ca obiect principal luarea de mită şi în care au fost trimişi în judecată fostul primar din Cluj-Napoca Sorin Apostu, alături de Călin Mihai Stoia, Monica Undina Apostu şi Aspazia Droniuc, a fost strămutat de la Curtea de Apel Cluj şi înregistrat pe rolul Secţiei penale, pentru cauze cu minori şi de familie a Curţii de Apel Târgu Mureş, în 9 martie.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite