Profesoara care face show la clasă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alina Bărăian ţine legătura cu elevii săi şi pe Messenger
Alina Bărăian ţine legătura cu elevii săi şi pe Messenger

Voturile cititorilor, ale juriului de specialitate şi ale redacţiei „Adevărul" i-au asigurat profesoarei  Alina Bărăian din Cluj-Napoca un loc pe podium în campania „Profesorii cu care Clujul se mândreşte".

„În viaţă poţi să fii om sau poţi să fii pur şi simplu", crede profesoara Alina Bărăian, în vârstă de 35 de ani de la Colegiul Naţional „George Bariţiu" din Cluj-Napoca, clasată pe locul II în campania „Profesorii cu care Clujul se mândreşte". Energică, expansivă şi pasionată, astfel ar putea fi caracterizată profesoara care, în viziunea elevilor „ştie să facă show" la clasă.

Ea povesteşte că, în urmă cu câţiva ani, la Seminarul Greco-Catolic, a avut un elev cu handicap motor sever foarte isteţ. „Nu putea să-şi ia notiţe. O făcea colegii lui pentru el. Însă avea o inteligenţă aparte şi m-a impresionat prin efortul extraordinar de voinţă pe care l-a depus. Atât de mult i-a plăcut filosofia încât a luat locul I la olimpiada judeţeană. M-a suprins. În plus, cum nu nota, urmărea atent lecţiile, iar la sfârşitul uneia mi-a spus că, pe lângă darul de a preda, eu ştiu să fac show", mărturiseşte Alina Bărăian.

„Cursurile" circulă pe Messenger

Acum predă ştiinţe socio-umane la Colegiul Naţional „George Bariţiu" şi e director adjunct la Şcoala Generală „Constantin Brâncuşi" din cartierul clujean Gheorgheni. Coordonează cercul de performanţă la sociologie din Cluj-Napoca şi a fost cel mai tânăr dascăl din comisia naţională de elaborare a subiectelor de bacalaureat şi titularizare.

La clasă îmbină modul tradiţional de predare cu cel modern în care îi pune pe elevi să se împartă în grupe şi să ia parte la dezbateri pe diverse teme. Fapt ce le surâde elevilor fiindcă le permite să se exprime liber şi să-şi argumenteze ideile. Un alt aspect ce le mai place acestora e că profesoara şi-a tehnoredactat lecţiile din materiile ce le predă - economie, sociologie, logică, filosofie - pe suport electronic, iar „cursurile" circulă online, pe Messenger.

Se bucură că unora dintre învăţăceii săi le-a indus, ca un microb, pasiunea pentru socio-umane.

„Cea mai mare reuşită cred că este performanţa obţinută de elevii mei. Trăieşti niste sentimente de împlinire extraordinare de nu-ţi vine să crezi. Anul trecut, la olimpiada naţională de sociologie, când m-am uitat pe liste, după examen, şi primul lucru care l-am văzut a fost numele şcolii, Colegiul Naţional George Bariţiu, nu numele elevului sau al profesorului, ci al şcolii. Atunci am zis: Clujul e cel mai bun!", afirmă Alina Bărăian.

În Enciclopedia personalităţilor din România

Crede că un dascăl care pune suflet în ceea ce face performează indiferent dacă e la Cluj, Gherla, oraş unde a predat, sau în orice parte a ţării. „Mereu le-am zis elevilor: mergeţi şi faceţi ce vă place! Trebuie să ai pasiune pentru ceea ce faci", spune Alina Bărăian, iar ca exemplu le povesteşte elevilor despre generaţia sa. 80% dintre colegii săi care au absolvit la Liceul Teoretic „Ana Ipătescu" din Gherla au intrat la faculatea dorită şi tot 80% dintre ei au deja doctoratul luat. „Acum, un elev îşi depune dosarul la patru facultăţi şi intră unde o vrea Domnul. Mă întreb ce specialist va ieşi din acel om?", adaugă profesoara.

Crede că educaţie înseamnă muncă în echipă, între profesor-elev, profesor-părinte, respectiv profesor-profesor, că atitudinea dascălului atrage după sine, prin mimare, atitudinea elevilor. „E foarte important să intri la clasă cu zâmbetul pe buze, indiferent de ce problemă ai. Secretul reuşitei ca dascăl constă în a vedea meseria de profesor drept una nobilă în care nu doar inoculăm cunoştinţe, ci şi modelăm suflete", este de părere Alina Bărăian.

Provine dintr-o familie cu multe generaţii de preoţi şi, spre deosebire de ce se spune, crede că teologia şi filosofia fac casă bună. „Însuşi cuvântul om e o îmbinare între filosofie şi teologie. În viaţă poţi să fii om sau poţi să fii pur şi simplu", afirmă aceasta.

Pentru ea, Cluj înseamnă acasă. De fiecare dată când pleacă în vacanţă în ţară sau în străinătate, în momentul în care ajunge pe Feleac are emoţii. „Săptămâna trecută a venit la mine cineva din partea publicaţiei Who is Who. Mi-a spus că vor să facă o Enciclopedie a personalităţilor din ţară, pe 2012. Am fost măgulită să aflu că mă voi regăsi în paginile acesteia", explică Alina Bărăian.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite