Funcţionarii grevişti de la Cluj şi-au tăiat singuri craca: nu-şi pot lua sporurile înapoi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Greva din Primărie a blocat inclusiv aplicarea unei sentinţe judecătoreşti care le dădea câştig de cauză funcţionarilor. Greva generală a afectat astăzi administraţia publică, învăţământul şi sănătatea.

La Primăria Cluj-Napoca, greva i-a afectat nu doar pe cei veniţi cu treabă la ghişeele instituţiei. Angajaţii primăriei tocmai au câştigat un proces împotriva primarului, prin care au obţinut înapoi sporul de stabilitate şi cel de dispozitiv. „Pentru că sistemele informatice ale Primăriei nu funcţionează, jurista noastră nu a reuşit să plătească taxa pentru un timbru fiscal, pentru a obţine minuta deciziei judecătoreşti, ceea ce înseamnă că nu o putem aplica“, explică Valer Suciu cum greva le-a dat peste cap obţinerea unui drept salarial. „Este vorba despre toţi angajaţii Primăriei care şi-au primit în aprilie salariile diminuate cu până la 40%. Primarul a decis reîncadrarea fără sporuri, iar noi am obţinut suspendarea aplicării deciziei“, mai spune Valer Suciu.

Decese şi ridicări de maşini

„Vom rămâne în grevă generală până când vor vota moţiunea. Deci nu ştim exact când încetăm protestul“, a mai declarat liderul sindical, referindu-se la votarea în Parlament a legilor austerităţii, pentru care guvernul şi-a asumat răspunderea. Astăzi, la Primărie a funcţionat doar Serviciul de înregistrări decese. De asemenea, au lucrat şi aproximativ 30 de poliţişti comunitari care au dat amenzi şi au ridicat maşini.

O treime din educaţie, în grevă

În grevă generală au intrat şi 34% dintre cadrele didactice din judeţ. „Sunt 81 de şcoli care au decis să participe la protest“, a declarat Marinela Marc, inspector general adjunct. Din fericire, Bacalaureatul nu este afectat de grevă, pentru că cele 60 de centre de examinare nu s-au alăturat protestului. O parte dintre profesorii supraveghetori şi corectori au intrat în grevă, însă au fost înlocuiţi la timp, înaintea începerii probei de compteneţe lingvistice. „Este vorba despre 112 supraveghetori din 813 şi 29 de profesori corectori din 307“, a explicat Marinela Marc.
La Şcoala „Liviu Rebreanu“ nu a fost nici ţipenie de elev. „Le-am spus că azi e grevă, să stea acasă“, spune directorul şcolii, Ioan Mureşan. Traian Făgărăşan este învăţător de 30 de ani. Acum, la 52 de ani, are sub mână clasa a II-a. Îi place meseria, chiar dacă pentru munca şi pentru gradul său didactic primeşte 1.160 de lei pe lună. „Nu ştiu ce voi face când voi avea 65 de ani, cum anume voi mai fi eu în faţa clasei“, îşi exprimă învăţătorul îngrijorarea faţă de creşterea vârstei de pensionare.

Protest şi la spitale

În jurul prânzului, câteva zeci de medici şi asistente medicale au protestat în curtea Spitalului judeţean. „Facem schimb de tură şi la protest. După-masă vin alţi colegi. Azi lucrează doar cei de la Unitatea de Preluare a Urgenţelor. Conform legii, asigurăm doar o treime din activitate“, a declarat Ovidiu Bota, videpreşedinte Sanitas.

Cluj-Napoca

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite