Comunismul, prezent pe străzile Clujului
0Acoperite de praf, având litere căzute sau caractere şterse, câteva din fostele reclame sunt încă prezente pe clădirile clujene.
Inscripţii pe diferite clădiri, foste reclame de pe vremea comunismului, zone de agrement care nu au mai fost reabilitate după 1989 au fost surprinse în imagini şi prezentate într-o inedită expoziţie. Cele 37 de fotografii realizate de istoricii Ucu Bodiceanu şi Anca Lăcrămioara Chiş sunt expuse sub genericul „Urme ale comunismului pe străzile Clujului", la Casa Municipală de Cultură. De la momentul imortalizării şi până ieri, la vernisajul expoziţiei, trei dintre relicvele ce amintesc de perioada comunistă au dispărut. „Imaginea de la stadionul vechi, de la Cinema Mărăşti şi de la cafeneaua Arizona nu mai sunt de actualitate. Între timp locaţiile au dispărut. Nu ştiu dacă mai au ce căuta aceste urme în Clujul anului 2011, dar ele au rămas, au fost uitate pe clădiri", explică Ucu Bodiceanu.
Toate cele trei obiective surprinse s-au transformat radical în ultimul an. Mai precis, fostul stadion „Ion Moina" s-a deschis în luna octombrie, noul cinematograf Mărăşi şi-a deschis porţile la sfârşitul lunii septembrie, iar cafeneaua Arizona s-a închis în luna iulie a acestui an.
Miliţia, maltratată cu ciocanul
Ucu Bodiceanu spune că una dintre cele mai îndrăgite imagini este inscripţia „Miliţia vă informează", din cartierul Grigorescu. „Cineva a intenţionat la un moment dat să o distrugă, a dat cu ciocanul în ea. Se vede clar că e lovită, dar se mai văd urmele", spune Bodiceanu. Printre imaginile expuse se numără sigla fostului magazin de cadouri „Elegant", din Piaţa Unirii, care între timp s-a transformat în ceainărie. O altă inscripţie, „La trei ursuleţi", se mai poate admira pe acoperişul unei clădiri de vizavi de magazinul Central. În perioada comunistă, aici funcţiona un magazin de tricotaje pentru copiii, iar acum e un magazin cu produse naturiste. Omologul aceste inscripţii este „Trei iepuraşi" şi este situat în apropierea magazinului Sora. În trecut, „Trei Iepuraşi" era o cofetărie dedicată copiilor.
De 25 de ani aceeaşi reclamă
Atelierul de ceasornicărie de pe Regele Ferdinand se promovează cu aceeaşi siglă din 1988. „Atunci a primit prima autorizaţie şi ceasornicarul şi-a păstrat sigla din '88. De atunci figurează în acte, dar eu îl ştiu de mult mai mult timp, e cel mai bun după părerea mea", crede Bodiceanu. Alte imagini prezintă capacul de canal de pe strada Kogălniceanu, inscripţionat cu „Uzinele de Apă şi Canalizare Cluj", dar şi imagini cu ştrandul municipal sau cu „Magazinul de pîine". „Sunt atâtea urme uitate pe străzile Clujului şi trecem indiferenţi pe lângă ele. Când sunt observate stârnesc melancolie pentru cei vârstnici, în timp ce pentru tineri e un element de mirare".
Cei mai mulţi participanţi la vernisaj au fost tinerii. „Zeci de studenţi ai Facultăţilor de Istorie şi Arte au trecut pragul Casei Municipale de Cultură", afirmă Ucu Bodiceanu. Expoziţia este deschisă până în 25 noiembrie, iar intrarea este gratuită.