Reţeta scovergilor ca la bunica, desertul delicios al copilăriei. Cum trebuie întins corect aluatul pentru preparatul de vis

Reţeta scovergilor ca la bunica, desertul delicios al copilăriei. Cum trebuie întins corect aluatul pentru preparatul de vis

Scovergile, un desert gustos şi uşor de pregătit Fotografii: cufarulcubucurii.wordpress.com

O reţetă uşoară de scovergi, aşa cum pregătea bunica, poate fi descoperită şi astăzi în bucătăria gospodinelor din Bărăgan. Cu ingrediente simple, aşa cum erau gătite odinioară la ţară, scovergile, simple sau cu brânză, sunt un deliciu.

Ştiri pe aceeaşi temă

Gela Dumitrache, o învăţătoare din comuna Unirea, pasionată de gătit, meştereşte şi în prezent bunătăţi moştenite de la bunica sa. “Ştiu că termenul «ca la bunica» s-a demonetizat deja, dar nici nu-l pot înlocui, aşa cum nu pot înlocui în inima mea amintirea acestor scovergi, pe care le-am mâncat pentru prima dată tot la bunica! Şi acum, ca şi în copilărie, mi se face dor de aceste înfoiate şi niciodată nu preget să le fac pentru mine şi pentru ai mei. Să vedeţi ce uşor se fac”, spune gospodina.

Ingrediente:

- 500 gr. făină + 100 gr. pentru înfăinat planşeta                                             

- o cană de apă caldă (250 ml.)

- un cub de 25 gr. drojdie proaspătă

- o linguriţă de sare

- o lingură rasă zahăr

- 3 linguri de ulei de măsline                                                                                                                

În plus, aveţi nevoie de 1/2 litru ulei pentru prăjit scovergile.

Mod de preparare:

Într-un castron încăpător se pune făina cernută, ţinută la cald anterior preparării. În centrul fîinii se face o gropiţă. Drojdia se freacă cu zahărul într-un castronel micut până se va lichefia. Se toarnă jumătate din cantitatea de apă călduţă peste ea, se amestecă apoi şi cu doua linguri de făina şi această compiziţie obţinută se toarnă în gropiţa făcută în făină.

Se presară cu mâna puţină făină deasupra drojdiei şi se acoperă cu un prosop, lăsându-se la crescut, într-un loc destul de cald, ferit de curent, aproximativ 15 minute. Se va observa ca această maia va crăpa şi va face bolboci. Când îşi va dubla volumul se începe frământatul cu o lingură de lemn, la început, apoi cu mâna. 

Se toarnă peste maia restul de apă, uleiul şi sarea şi se frământă până se obţine un aluat molcuţ, care seamănă foarte bine cu aluatul de pâine! Se acoperă cu un prosop moale şi se lasă la crescut, la cald, aproximativ 30 de minute, până se dublează volumul şi aluatul este foarte pufos. Când aluatul a crescut suficient, se răstoarnă pe planşeta de lucru.

În continuare se procedează aşa: se rup bucăţi mici de aluat, din care se modelează cu degetele  înmuiate in ulei ( pentru a nu se lipi) scovergile. Sub nicio formă să nu se încerce întinderea aluatului cu sucitorul, fiindcă se presează şi aluatul dă înapoi, nu mai este pufos! Structura acestui aluat, fără lapte, fără ouă, este alta decat a celui de gogoşi. Farmecul scovergilor stă si-n acele denivelări, asa cred eu! După ce s-au modelat toate scovergile, se coc în tigaia cu mult ulei şi se scot pe servetel absorbant.

Dacă doriţi să umpleţi câteva şi cu brânză, se procedează astfel: pe o jumătate din foaia de scoveargă întinsă pe planşetă, aşezaţi brânza, îndoiţi apoi  cealaltă jumătate peste ea, suprapuneţi cu grijă şi lipiţi marginile prin apăsare cu dinţii unei furculiţe. Apoi se prăjeşte şi aceasta, ca şi cele simple. Rezultatul va fi uimitor, poftă bună!

Vă recomandăm şi:

Cum păstrezi roşii la borcan pentru iarnă. Cea mai simplă reţetă de conservă

Cum se prepară adevărata pastă de roşii. Secretul celei mai bune reţete de bulion, fără conservanţi

Cea mai sănătoasă reţetă cu peşte în post. Saramură cu crap din Dunăre, un deliciu culinar, uşor de preparat

Cum să prepari cea mai bună dulceaţă de căpşuni. Ingredientele secrete ale unei reţete din Bărăgan, vechi de sute de ani

Cum să prepari cea mai bună dulceaţă de trandafiri. Secretele unei reţete vechi păstrate de o bucătăreasă celebră din Bărăgan

citeste totul despre: