Mărarul, planta cu virtuţi miraculoase: opreşte sughiţul, alungă sforăitul şi curăţă perfect dinţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mărarul nu este folosit doar în bucătărie FOTO Adevărul
Mărarul nu este folosit doar în bucătărie FOTO Adevărul

Folosit în preparate culinare ca şi condiment cărora le dă o savoare inconfundabilă, banalul mărar are proprietăţi uimitoare. Efectele sale miraculoase au fost menţionate încă din Egiptul Antic. De exemplu, puţini ştiu că uleiul de mărar poate opri sforăitul, că este imbatabil în curăţarea dinţilor şi a gingiilor, împiedicând înmulţirea bacteriilor sau că poate alunga sughiţul.

Cea mai importantă calitate a mărarului este legată de faptul că împiedică retenţia lichidelor din organism, stimulând astfel activitatea rinichilor.

“Mărarul acţionează foarte eficient la nivel intestinal, având un puternic efect antispastic. Calmează durerile abdominale, limitează acumularea de gaze şi scuteşte nou-născutul de colici. Este bine de ştiu că semintele de mărar au cea mai mare concentraţie de calciu din tot regnul vegetal. O linguriţă cu seminţe contine mai mult calciu decât o cană cu lapte. Calciul este necesar în special pentru prevenirea osteoporozei”, spune dr. Denisa Zaharia, medic de familie.

Şi durerile uşoare de dinţi pot fi alungate cu mărar, aceasta fiind recunoscut ca un remediu eficient pentru împrospătarea respiraţiei.

Bun diuretic, ameliorează anxietatea şi epuizarea nervoasă

Bogat în potasiu, sodiu şi sulf, mărarul este un foarte bun diuretic. Amelioreazǎ anxietatea şi epuizarea nervoasǎ, insomia, tulburǎrile digestive şi întǎreşte unghiile. Conţine ulei volatil între 2,5-4% calciu, potasiu, fier, magneziu, vitaminele A, B şi C.  Uleiul volatil de mărar conţine între 40-60% carvonă (un puternic antioxidant specific mărarului, dafinului şi chimenului), substanţă cu un puternic efect anti-cancerigen.

Puţină lume ştie însă că acesta poate fi folosit cu success nu doar în salate şi mâncăruri, ci şi la îngrijirea danturii. Aceastǎ plantǎ curǎţǎ în profunzime dinţii şi gingiile, reuşind sǎ opreascǎ înmulţirea bacteriilor responsabile de infecţiile gingivale şi de formarea cariilor. De asemenea, el este recomandat persoanelor care au sensibilitate dentară, mestecarea frunzelor de mărar putând calma durerile.

Stimulează sistemul digestiv

“Sub formǎ de infuzie, mǎrarul stimuleazǎ sistemul digestiv, seminţele opresc sughiţul, durerile de cap, tusea, stimuleazǎ lactaţia, ajutǎ la eliminarea gazelor intestinale, la diminuarea crampelelor,  are acţiune de antiseptic intestinal şi chiar îmbunătăţeşte starea de spirit a celor depresivi”, spune specialistul.

Uleiul esenţial de mărar, adǎugat în ceai combate gazele intestinale şi balonarea. Este eficace împotriva durerilor menstruale, a colicilor şi a problemelor hepatice. Cei care sforăie pot pune seara câteva picături de ulei de mărar pe un propsop aşezat pe pernă.


Vă recomandăm şi:

Beneficiile uimitoare ale legumei care elimină toxinele. La ce trebuie să fim atenţi înainte de a cumpăra conopidă

Când devine periculos cel mai puternic antibiotic natural. Patru efecte neplăcute ale consumului exagerat de usturoi

Duşmanul ascuns din coaja pepenelui galben – cum ne poate îmbolnăvi fructul cu cea mai multă vitamina A. 7 motive să mănânci pepene galben

Pericolul ascuns din căpşuni, cele mai bogate fructe în vitamina C. De ce sunt interzise copiilor - explicaţii medicale

Alimentul-minune care prelungeşte viaţa şi nu cade greu la stomac. Cinci motive să consumi ciuperci, înlocuitorul cărnii

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite