Cum pregăteşti cea mai bună zacuscă, vedeta conservelor de toamnă. Secretul gustării delicioase, după o reţetă a bunicii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Zacuscă de vinete şi ciuperci Fotografii:cufarulcubucurii.com
Zacuscă de vinete şi ciuperci Fotografii:cufarulcubucurii.com

Pregătirile pentru iarnă au intrat în linie dreaptă. Gospodinele dau zor să umple cămările, iar sezonul conservelor de legume e în toi. O reţetă de zacuscă pregătită în mod clasic, la foc de lemne şi în oală de tuci, ca la mama acasă, e cea mai bună alegere pentru un preparat delicios.

Pasionată de gătit, Gela Dumitrache, o învăţătoare din comuna Unirea, creează tot felul de bunătăţi pe care le împarte cu prietenii săi virtuali pe blogul cufărulcubucurii.wordpress.com.

“De la an la an pregătim zacusca tot mai devreme, fiindcă totul în grădini se maturizează precoce… Cu vreo două decenii în urmă făceam această operaţie pe la jumătatea lui octombrie şi ce bine mă simţeam, fiindcă nu era nevoie să mai suport şi gradele din termometru, pe lângă căldura focului de lemne la care fierbeam zacusca, deh, îmi place să o pregatesc în mod clasic, exact aşa cum am văzut acasă, la mama, fie ce-o fi! Să vă împărtăşesc şi această minunată aventură  trăită în atelierul culinar autumnal!”, spune gospodina.

calarasi reteta

Ingrediente pentru o porţie :

5 kg vinete
2 kg ciuperci de cultură, pot fi de oricare, dar eu d’astea am avut…
4 kg ardei kapia roşu sau gras, tot roşu
2kg. ceapă
2 kg. roşii
un borcan mare (800 ml) de sos/ pasta de roşii şi ardei
1 litru ulei
o legătură cimbru verde, merge şi uscat, dacă nu aveţi grădină
100 gr. piper proaspăt măcinat
10 foi de dafin
sare după gust

calarasi reteta

Mod de preparare:

Se coc vinetele, se curăţă, se scurg, se dau prin maşina de tocat cu o sită cu orificii mari! La fel se procedează şi cu ardeiul. După ce se coace ardeiul, se curăţă şi apoi se toacă prin maşină cu aceeaşi sită. Ciupercile se curăţă de coajă, se spală, se toacă cubuleţe cu latura de aproximativ 7 mm. Ceapa se curăţă, se spală în mai multe ape, se toacă mărunt, roşiile se dau prin separator.

calarasi reteta

Acestea fiind spuse, se pregăteşte un vas încăpător, cu fundul gros şi se începe pregătirea termică a ingredientelor pentru zacusca tradiţională, căci e o reţetă de când lumea. Se pune, deci, vasul pe foc, se toarna uleiul în el, se încinge, după care se adaugă ceapa şi se lasă să se soteze până devine translucidă, după care se adaugă ciupercile. Se lasă să se soteze şi ele câteva minunte şi când s-au înmuiat, se adaugă ardeiul. După alte cinci minute se pune sucul de roşii şi bulionul, lăsăm să fiarbă în voie, la foc domol. Ultimele intrate în baia de foc vor fi vinetele.

calarasi reteta

"Se adaugă, se amestecă, se condimentează, eu am pus şi niste crenguţe de cimbru verde, pe care la final le-am scos cu spumiera. Se fierbe la foc domol, până în momentul în care uleiul începe să se ridice la suprafaţă. Atunci zacusca este gata de pus în borcane, sterilizate o jumătate de ora la cuptor şi tinute acolo, să stea calde.

calarasi reteta

Pentru a fi siguri că nu se sparg, le aşezăm pe o tavă de inox în momentul când punem zacusca fierbinte în ele. Înfiletăm capacele borcanelor, le întoarcem cu capacul în jos şi aşa le împăturim pentru două zile, asta este de fapt sterilizarea lor. Apoi le depozităm într-un loc răcoros", explică gospodina.

calarasi reteta

“Partea faină a poveştii ce ţine de zacuscă este că bunica de fiecare dată când o pregătea ne făcea turte şi prima degustare era cu turte coapte în spuza jarului în care se coceau vinetele. Am respectat întocmai acel ritual ce mă poartă de fiecare dată către acei ani frumoşi cu bunica şi, iată, am degustat zacusca exact ca pe vremuri, pe turte!

calarasi reteta

E minunat să ai in cămară această conservă în care se îngemănează gustul fin al ciupercilor cu cel al legumelor proaspat culese. În posturi, la mesele festive, la gustări sau în momentele când suntem în pană de timp, ea ne scoate din nevoi, încântându-ne cu savoarea sa deosebită! Poftă bună!”, spune Gela Dumitrache.

calarasi reteta

Vă recomandăm şi:

Cea mai sănătoasă reţetă cu peşte în post. Saramură cu crap din Dunăre, un deliciu culinar, uşor de preparat

Cum să prepari cea mai bună dulceaţă de căpşuni. Ingredientele secrete ale unei reţete din Bărăgan, vechi de sute de ani

Cum să prepari cea mai bună dulceaţă de trandafiri. Secretele unei reţete vechi păstrate de o bucătăreasă celebră din Bărăgan

Deliciu culinar în post: cel mai bun borş de peşte din Dunăre se face în Bărăgan, după reţeta unei neveste de pescar

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite