Cei mai gustoşi cârnaţi de casă. Secretul preparatului care se topeşte în gură

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cârnaţii de casă, un preparat nelipsit de pe masa de Crăciun FOTO Shutterstock
Cârnaţii de casă, un preparat nelipsit de pe masa de Crăciun FOTO Shutterstock

Nelipsiţi de pe masa de Crăciun, cârnaţii de casă ies delicioşi dacă sunt preparaţi după reţeta regretatului Radu Anton Roman. În lucrarea sa “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia), gospodinele găsesc paşii gătirii, dar şi câteva secrete pentru ca aceştia să iasă perfect.

„Ingrediente:

A: 3 kg carne macră porc 

1,5 kg slănină

3 căpăţâni usturoi 

sare, piper după gust

maţe (se ţin în apă rece, să nu se usuce)

miroase: cimbru, ienibahar (cam 2 linguri)

Stilul ,,din bărdiţă“, deci se toacă normal carnea şi slănina, bucăţele. Şi usturoiul se toacă, pastă, şi se amestecă cu puţină apă rece. Se frământă cu sare, usturoi, miroase. Se umplu maţele: mai lejer cele ce se vor mânca proaspete, mai înfundat cele ce merg la afumătoare (şi mai sărat-condimentat). Cârnaţii se fac şi în combinaţii foarte savante: porc cu capră, cu vacă, cu oaie, şi chiar vânat – urs, mistreţ, iepure – sau altă carne.

B: 3 kg carne grăsuţă porc 

 2 căpăţâni usturoi

sare, piper după gust, maţe

miroase: ienibahar, cimbru (2 linguri)

Se toacă carnea prin maşină. Usturoiul se pisează pastă. Tocătura se amestecă cu sare, piper, usturoi, miroase. Maţele se umplu îndesat. Nu că aş fi pentru stilul brut(ă) al satârului, dar grăsimea mai ales, transformată în pastă (untură) prin maşină, iese la cald din pielea maţului şi curge-n tigaie. La grătar nu mai spun, e o nenorocire, aprinde jarul şi arde cu flăcări de-un metru! Ar fi un compromis: carnea macră se toacă pastă prin maşină, slănina se taie bucăţele, pentru a se topi uşor la prăjit şi să dea savoare preparatului“.

Gazetarul, îndrăgostit de bucătărie

În cei 57 de ani de viaţă, Radu Anton Roman, gazetar, scriitor, realizator TV, vânător şi pescar sportiv, a publicat poezii, însemnări de călătorie, romane şi eseuri, fiind implicat în mai multe proiecte de televiziune şi publicaţii, dedicându-se din anul 1997 şi domeniului gastronomic.

În 1998, Radu Anton Roman a publicat una dintre cele mai importante lucrări recente ale gastronomiei româneşti “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia). 

Vă recomandăm să citiţi şi:

Cum faci plăcinta cu mere perfectă. Reţeta preparatului care se topeşte în gură, ce fel de fructe se folosesc

 

Cum faci cel mai bun ostropel de pui. Ingrediente care dau savoare sosului de usturoi, în cât timp e gata

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite