FOTO Alertă pe Dunăre. Apele cresc din nou

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Apele au acoperit suprafeţe întinse de uscat Foto:I.S.
Apele au acoperit suprafeţe întinse de uscat Foto:I.S.

Apele Dunării se umflă din nou şi ameninţă Bărăganul. Dacă până pe 1 iunie, debitul a fost de 10.300 metri cubi/secundă la intrarea în ţară, faţă de o medie multianuală a lunii mai de 7.250 mc/secundă, cu tendinţă de scădere până luni, Dunărea începe să crească iar la peste 11.000 mc/secundă.



Hidrologii au emis cod portocaliu pe Dunăre pentru Călăraşi, dar şi pentru alte 5 judeţe, valabil în intervalul 29 mai, ora 06.00 – 3 iunie, ora 18.00. Este vorba despre sectorul aval Călăraşi (judeţele Călăraşi, Constanţa, Ialomiţa, Brăila, Tulcea şi Galaţi). Specialiştii spun că debitele fluviului vor pune presiune mare pe diguri pentru o lungă perioadă de timp, motiv pentru care autorităţile trebuie să fie pregătite să intervină în orice situaţie.

Hidrologii spun că există risc de viituri majore ce pot genera revărsări importante care să inunde gospodării şi obiective social-economice. Deşi în ultimele zile, la Călăraşi cotele apelor au fost în scădere, pericolul de inundaţii se menţine. De joi, 29 mai, cotele Dunării au scăzut 15 centimetri, ieri, 1 iunie, înregistrându-se la Călăraşi, 601 cm, iar la Olteniţa, 620 cm de la 638 cât a fost pe 29 mai.

Pe uscat, la fel ca-n apă

Debitul crescut al Dunării, din ultimele zile, i-a pus  în dificultate şi pe şoferi.  Apele umflate au ajuns la Chiciu pe uscat. Astfel, cei care aleg să treacă spre Ostrov cu bacul o fac prin apă. Deşi cotele sunt în scădere la Călăraşi, Dunărea încă nu s-a restras.

Nu este însă pentru prima dată când la Chiciu, la graniţa cu Bulgaria, traficul este îngreunat. Autorităţile dau asigurări că situaţia este sub control şi că tendinţele sunt în scădere. În ultima săptămână, Dunărea a crescut doar câţiva centimetri, spre deosebire de acum 10 zile când ajunsese să se umfle şi cu 30 de centimetri pe zi. Până în prezent, viitura de pe Dunăre nu a creat probleme la Călăraşi. Apa a pătruns şi a inundat peste o mie de hectare de islaz, fără să afecteze gospodării în  localităţile de pe malul Borcei.

„Nu există nicio problemă în judeţ. Am monitorizat permament şi am consolidat cu saci de pământ şi folie zona de dig Unirea-Jegălia-Gâldău, pe o lungime de 7,81 km, unde apa se inflitrase pe sub dig. Am reuşit să trecem cu bine peste ceea ce se anunţa a fi o adevărată nenorocire”, a precizat ing. Viorel Roman, director Apele Române-Filiala Călăraşi.


Vă recomandăm şi:

Cod portocaliu pe Dunăre, până pe 3 iunie. Călăraşiul, judeţ cu risc major de inundaţii

FOTO Se trece prin apă la Chiciu. Dunărea scade, dar inundă uscatul

FOTO Răsuflăm uşuraţi. Viitura de pe Dunăre a trecut lin la Călăraşi

Apele Dunării, tot mai umflate. Fluviul a crescut cu o jumătate de metru în ultimele 3 zile

Viitura de pe Dunăre ajunge pe 25 mai la Călăraşi. Debitul fluviului creşte alarmant

INFOGRAFIE Ameninţarea Dunării: care sunt zonele cele mai expuse la inundaţii

Cu ochii pe digurile de la Dunăre. La Călăraşi, autorităţile sunt în gardă

Dunărea ameninţă Bărăganul. Cod galben de inundaţii până pe 26 mai

Stare de urgenţă în Bosnia şi în Serbia, ţări unde inundaţiile au provocat moartea a cinci persoane

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite