Promovare: Grădiştea, în ghidul "Cele mai frumoase sate din România"
0Comuna Grădiştea, din judeţul Călăraşi, a fost votată printre cele mai frumoase localităţi din ţară de către ghidul „Cele mai frumoase sate din România", editat de asociaţia cu acelaşi nume, care a fost lansat ieri, la Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti".
Comuna Grădiştea este situată în Câmpia Bărăganului, parte componentă a Câmpiei Române. Această unitate de relief a facut obiectul de cercetare a mai multor renumiţi geologi şi geografi români, prin numeroasele studii întreprinse aici. La trecerea din câmpia fără sfârşit a Bărăganului spre luncă, dispuse pe marginea sudică a terasei Călăraşi, se afla satele Grădiştea, Cuneşti, Rasa şi Bogata, care fac parte din salba de asezări întinse de-a lungul Dunării, sate care alcătuiesc actuala comună Grădiştea. Satele sunt înşirate pe soseaua Călăraşi - Olteniţa, şosea ce constituie principalul ax de comunicaţie ce străbate comuna pe o lungime de circa 12 kilometri.
Promovarea turistică a României
Grădiştea face parte din cele 61 de sate din țară care au primit această distincţie, acordată pentru frumuseţea peisajului, biodiversitate, accesul către localitate, păstrarea tradiţiilor locale, stilul arhitectonic unitar. Ghidul „Cele mai frumoase sate din România" este bilingv, român-francez, iar preşedintele asociaţiei, Nicolae Marghiol, doreşte ca până la sfârşitul anului să promoveze materialul şi în engleză şi germană. Printre localităţile nominalizate alături de Grădiştea se mai numără Pietriceaua (Brebu) - Prahova, Polovragi - judeţul Gorj, Rimetea - Alba, Cârlibaba - Suceava, Doi Mai (Limanu) - Constanţa, Şinca Nouă - Braşov, Siriu - Arad, Belint - Timiş, Meseşenii de Jos - Sălaj, Copâlnic Mănăştiur - Maramureş, Ţaga - Cluj, Răşinari - Sibiu, Voşlobeni - Harghita sau Saschiz - Mureş.