VIDEO Un drum judeţean din Buzău, utilizat de turişti, arată ca după bombardament

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sătenii au ajuns la capătul răbdării şi trag de cei din primărie să le repare drumul
Sătenii au ajuns la capătul răbdării şi trag de cei din primărie să le repare drumul

Capcană pentru turiştii care ajung la Focurile Vii din Lopătari. Aşa poate fi catalogat un drum judeţean din zonă care, deşi arată mai degrabă a drum forestier, este indicat de GPS ca rută de acces spre Braşov. În urma ploilor, pe unele porţiuni stratul de balast a fost spălat de şuvoaie ori s-au format şanţuri adânci din cauza camioanelor încărcate cu lemne. Mai grav e că un sat cu peste 700 de suflete riscă să rămână izolat.

Porţiunea deteriorată din Drumul Judeţean 203 K porneşte din centrul comunei Lopătari şi măsoară zece kilometri până în satul Plaiul Nucului. De aici, se transformă în drum forestier care se înfundă într-o pădure de aproape 18 kilometri lungime.

Cu toate că este inutilizabilă, ruta este indicată de GPS turiştilor care vor să treacă peste munţi, dinspre Valea Slănicului spre Valea Buzăului şi apoi Braşov. ”Foarte prost drumul! Apare şi pe GPS dar o să întorc aici. Sper că nu îmi stric maşina”, spune un turist din Gorj.

Pentru localnicii din satul Plaiul Nucului, starea proastă a drumului se reflectă în traiul de zi cu zi. Din ce în ce mai puţine autobuze de călători şi maşini cu marfă urcă în sat, din cauza obstacolelor. Şoferii care încă se mai încumetă să utilizeze acest drum spun că vor ajunge şi ei cât de curând să renunţe, atunci când maşinile vor ceda. ”Trăim în România. Zilnic fac drumul ăsta. E destul de prost. E drum judeţean dar judeţul ce face? Plătim taxe şi impozite şi maşinile tot noi. Distribuim pâine iar oamenii de la Plai nu o să mai mănânce pâine în curând din cauza drumurilor”, spune un distribuitor al unei fabrici de panificaţie.

Sătenii au ajuns la capătul răbdării şi trag de cei din primărie să le repare drumul. Autorităţile locale spun însă că au ajuns la fundul sacului, din cauza deselor lucrări de reparaţii efectuate pe un drum de care, teoretic, răspunde Consiliul Judeţean Buzău. ”E catastrofal. La Plaiul Nucului sunt 766 de persoane şi 254 de gospodării care sunt izolate. Autobuzul când vine seara, la ora 5, se dă lumea jos ca să poată trece gropile. Oamenii plătesc taxe şi impozite, acciză la combustibil care se duc la drumurile judeţene şi nu vine să bage un autogreder sau un buldoexcavator, ceva să facă şanţuri. Peste malul din dreapta dacă pică o maşină, mor toţi oamenii”, declară Ion Gheorghe, viceprimarul comunei Lopătari.  

Drumul judeţean 203 K străbate mai multe localităţi de pe Valea Slănicului, acesta traversând judeţul de la est la vest. Sectorul dintre localităţile Lopătari şi Plaiul Nucului este cel mai afectat şi totodată singurul pentru care, în ultimii doi ani, nu s-a alocat niciun leu pentru lucrări de întreţinere. ”Din păcate, din cauza ploilor şi a transportului greu, se deteriorează frecvent. Singura soluţie este întocmirea unui proiect european de accesare a unor fonduri pentru rezolvarea pe termen lung a acestei probleme. Din cauza condiţiilor meteo din ultima perioadă suntem nevoiţi să facem o reanalizare a priporităţilor pe drumuri judeţene”, precizează Laurenţiu Gavrilă, secretarul CJ Buzău.

Sătenii din Plaiul Nucului se roagă să nu aibă parte de necazuri, pentru că maşinilor de Pompieri sau Salvare le-ar fi foarte greu, dacă nu chiar imposibil, să străbată porţiunea deteriorată a drumului, ca să ajungă la ei.

Citeşte şi: Ucigaşul hoţului de tractoare din Pogoanele, un angajat ISU Bucureşti

       

Buzău

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite