Rumanitul de la Colţi, descoperit de străini. Unde se află colecţia unică de chihlimbar românesc VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto I. Bunilă
Foto I. Bunilă

Muzeul Chihlimbarului de la Colţi, obiectiv aflat în Ţinutul Buzăului şi unic în România, atrage tot mai mulţi turişti străini. Sunt deja semne că media anuală, de 15.000 de vizitatori, va fi depăşită cu câteva mii până la sfârşitul anului 2022.

Potrivit reprezentanţilor Muzeului Judeţean Buzău, anul acesta s-a înregistrat o creştere spectaculoasă a numărului vizitatorilor străini care au admirat colecţiile Muzeului de la Colţi, dublă faţă de anul trecut. Interesant este că Muzeul Chihlimbarului a atras mii de turişti din toată lumea. 

Au venit să viziteze ambra din Ţinutul Buzăului oaspeţi din Anglia, Filipine, India, Italia, Rusia, Spania, SUA, Germania, Australia, Franţa, Estonia, Iran, Grecia, Macedonia de Nord, Polonia, Serbia, Canada, Belgia, Olanda, Albania şi Japonia. 

Devenit unul dintre cele mai moderne muzee din ţară, după un amplu proces de reabilitare, Muzeul Chihlimbarului de la Colţi are o vitrină smart unică în România, iar sala dedicată florilor de mină pare desprinsă dintr-un film SF, cu rafturi cu design futurist, lumini, ecrane şi sunete menită să redea atmosfera dintr-o peşteră.

Organizat ca secţie exterioară a Muzeului Judeţean Buzău, muzeul adăposteşte colecţia de ştiinţele naturii, respectiv 809 piese din roci de chihlimbar şi chihlimbar brut.

Oaspeţii află în timpul vizitelor că aceste meleaguri sunt singurele din ţară în care au existat mine de exploatare a chihlimbarului, care au fost închise în 1948.

Clădirea în care funcţionează Muzeul Chihlimbarului, unicul de la noi din ţară, a fost amenajată în anii ’70, iar principalul exponat este un bolovan de două kilograme, descoperit de un localnic în timp ce săpa după piatră, lângă un pârâu. 

buzau

Sursa Muzeul de la Colţi 

Chihlimbarul sau ambra este o răşină fosilă, fiind practic o substanţă secretată de unele specii de pin în urmă cu milioane de ani. 

În acele vremuri, menţionează specialiştii, de pe trunchiurile masive de pin se scurgea o mare cantitate de răşină care îngloba tot ce întâlnea: insecte, fulgi de păsări, bucăţi de lemn, chiar şi mici reptile, precum şopârlele. 

În muzeul de la Colţi se găsesc atât piese prelucrate, cât şi brute printre care: cel mai mare bulgăre de chihlimbar din lume, de 3.480 de grame, mărgele de chihlimbar de Colţi, descoperite la Vadu Aoreşti, în secolul IV d.H., mărgele de sticlă, cornalină şi chihlimbar etc.

buzau

Foto I. Bunilă 

Datorită particularităţilor sale aparte, chihlimbarul românesc a fost denumit de către geologul Oscar Helm „rumanit“, pentru a-l diferenţia de alte tipuri.

Interesul suscitat de existenţa unor zăcăminte de chihlimbar în zonă, preocupările locuitorilor pentru exploatarea şi prelucrarea acestui mineral au determinat organizarea Colecţiei muzeale Colţi, inaugurată la 14 iunie 1980.

Comuna aflată la 40 de kilometri de municipiul Buzău mai este cunoscută şi pentru şi pentru complexul rupestru din satul Aluniş, cel mai vechi lăcaş săpat în stâncă, unde încă se fac slujbe religioase.

În prezent, schitul de la Aluniş funcţionează ca biserică parohială, într-un lăcaş construit din lemn. În trecut, biserica rupestră era înconjurată de şapte chilii săpate în piatră, pe masivul stâncos Culmea Martiriei. Ansamblul rupestru a fost datat la mijlocul secolului al XVI-lea, fiind întemeiat de ciobanii Simion şi Vlad.

Patria chihlimbarului, mai precis teritoriul dintre Pătârlagele şi comuna Colţi, are de câteva luni şi un punct gastronomic, în gospodăria soţilor Cristi şi Ionela Sburlan, situată la Valea Sibiciului, în dreptul unei curbe a drumului care duce spre atracţiile din Colţi. Gospodarii îşi răsfaţă clienţii cu bunătăţi naturale preparate ca la mama acasă.

Vă recomandăm să mai citiţi: 

Ocupaţia care a smuls din depresie o bătrână rămasă singură într-un cătun din Munţii Buzăului

Comemorarea unui erou din Afganistan, umbrită de nemulţumirile familiei faţă de relaţia cu statul VIDEO

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite