Pomii fructiferi, afectaţi de schimbările climatice
0De câţiva ani, pare că singurele anotimpuri sunt primăvara şi toamna. Schimbările climatice sunt resimţite de agricultorii care depind de vreme ca să aibă producţie bună. Clima, în ultimul timp, a suferit schimbări care afectează inclusiv pomicultura.
Din cauza anomaliilor climatice, pomii fructiferi suferă în perioada de vegetaţie. Când iarna este mai caldă, procesele vegetative sunt grăbite şi riscul este mai mare ca înflorirea şi înmugurirea, produse în prima parte a primăverii, să fie perturbate de brumă.
Marian Popa, un fermier buzoian din Smeeni, spune că pomii au înflorit mai devreme cu câteva săptămâni, într-o perioadă în care vremea poate produce încă mari probleme. Un mare pericol îl prezintă bruma, care se formează noaptea, în anotimpurile de tranziţie, prin îngheţarea vaporilor de apă din atmosferă.
Procedeul cel mai la îndemână prin care pot fi salvaţi pomii fructiferi înfloriţi devreme este fumigaţia. Metoda este cunoscută de pe vremea bunicilor. În nopţile senine şi reci în care anticipă bruma, proprietarii de livezi ard spre miezul nopţii buruieni uscate, resturi de cauciuc sau rumeguş.
”Te trezeşti, că e două, trei noaptea, stai să te uiţi pe cer ca să păzeşti temperatura. Dacă simt o răcire, fac foc în mijlocul livezilor, în mai multe locuri, pentru că ştim de la bătrânii noştri că fumul pe care îl producem salveazp florile”, spune Marian Popa, pomicultor din comuna Smeeni, judeţul Buzău.
Nu numai bruma prezintă pericol pentru livezi, ci şi grindina. O ploaie cu gheaţă poate pune la pământ florile formate”, spune Marian Popa.
Specialiştii susţin că în viitor ne aşteptăm la o intensificare a anomaliilor generate de schimbările de climă, precum înflorirea repetată a pomilor.
La sfârşitul toamnei, unii pomi fructiferi se încăpăţânează să înflorească din nou. Prunii şi merii din livezi ajung uneori să aibă muguri gata să înflorească.
Specialiştii horticultori spun că aceste reacţii ale plantelor sunt forme de apărare ale speciei în faţa condiţiilor climatice atipice.
”În ultima perioadă, anual a început să apară această situaţie, în vară, chiar şi în toamnă, târziu. Sunt perturbări ale plantei din cauza climei. Aceste dezechilibre vor mai apărea şi de acum vor fi lucruri obişnuite, nefireşti, dar pentru că schimbările climatice au început să devină foarte accentuate şi de aceea ne aşteptăm la fel de fel de reacţii din acestea care nu sunt consacrate, ale plantelor”, spune Costel Vânătoru, cercetător.
Înflorirea de două ori într-un an a pomilor este o anomalie iar acest semnal de alarmă tras de natură nu trebuie ignorat. De aceea, pe fondul încălzirii globale şi a modificării climei, cercetarea trebuie să identifice cât mai rapid soluţii reparatorii.
”Aceste alternări de temperatură, de la cele ridicate, la temperaturi joase, sigur că dereglează foarte mult viaţa plantelor. De aceea, noi am iniţiat aceste cercetări privind stresul termo-hidric la plante, cu scopul de a obţine soiuri care să reziste la aceste schimbări climatice”, spune cercetătorul buzoian.