Ion Băieşu a fost comemorat de rude, autorităţi locale şi judeţene la Cernăteşti, comuna în care s-a născut scriitorul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Buzoianul Ion Băieşu a fost unul dintre cei mai iubiţi scriitori umorişti din ţara noastră, în perioada anilor ‘70-‘80. Pe numele său real Ion Mihalache, Băieşu este autorul serialul umoristic „Tanţa şi Costel”, cea mai de succes emisiune a televiziunii române în acele vremuri. Mai târziu, acesta avea să scrie romanul „Balanţa”, momentul său de apogeu literar.

Născut în 1933, în satul Băieşti, comuna Cernăteşti, Ion Băieşu, ca mulţi alţi scriitori, au fost astăzi uitaţi. Joi, în comuna sa natală, autorităţile locale şi judeţene, alături de membrii ai familiei, membrii ai Uniunii Scriitorilor, reprezentanţi ai Bibliotecii Judeţene au organizat comemorarea scriitorului. 

Evenimentul a fost prilejuit de împlinirea a zece ani de la atribuirea numelui „Ion Băieşu” bibliotecii comunale din Cernăteşti. 

 „S-au împlinit zece ani de când bibliotecii comunale i s-a atribuit numele Ion Băieşu, cel care este cetăţean de onoare al comunei Cernăteşti. În acest sens am invitat rude ale scriitorului, scriitori şi organizăm o lansare de carte. Din păcate, foarte puţini tineri de la noi mai ştiu astăzi cine a fost Ion Băieşu. Puţin ştiu că a fost scriitor. Cred însă că mai putem regăsi alţi Tanţa şi Costel în locurile astea”, a declarat primarul comunei Cernăteşti, Petrache Mîrzea.

Absent de la comemorarea lui Ion Băeşu din cauza unei probleme medicale, fiul acestuia, Radu Băieşu, le-a oferit organizatorilor fotocopii după manuscrisele scriitorului “Jurnalul” şi “Comedia inumană” prinse într-o revistă editată special pentru acest eveniment.

Considerat unul dintre cei mai importanţi scriitori umorişti români, buzoianul Ion Băieşu ar fi împlinit anul acesta 85 de ani. Insuficient apreciat pe plan local după moarte, Băieşu a rămas în amintirea contemporanilor săi mai ales prin scenetele TV cu Tanţa şi Costel, dar posteritatea literară îi este asigurată de romanul „Balanţa“.

Imagine indisponibilă

Ion Mihalache s-a născut la 2 ianuarie 1933 în satul Băieşti din comuna Aldeni, în judeţul Buzău, într-o familie ţărănească, părinţi săi fiind Aurelia şi Ion Mihalache. Copilăria i-a fost afectată de sărăcie şi foame. 

Între 1940 şi 1944 a urmat şcoala primară în satul natal şi într-un sat învecinat. În 1944 s-a înscris la îndemnul preotului Ciomag la Liceul Comercial din Buzău, unde a fost premiant. Intenţiona să plece să se angajeze la construcţia Canalului Dunăre-Marea Neagră, însă în gara din Buzău a hotărât să meargă în schimb la Bucureşti, unde s-a înscris la Şcoala de Literatură „Mihai Eminescu.

În 1951 a fost admis atât la Facultatea de Filosofie, cât şi la Facultatea de Filologie din Bucureşti, instituţii pe care avea să le absolve în 1961. În 1952 s-a angajat ca redactor la revista Albina; ajungând în acelaşi an redactor la revista Scânteia tineretului. La Scânteia tineretului a înaintat mai târziu până la funcţia de redactor-şef adjunct. A debutat în 1956 cu volumul Necazuri şi bucurii.

Cu volumul de povestiri Sufereau împreună (1965) a intrat pentru prima dată în atenţia criticii literare, lăsând în urmă umorul facil care îi caracterizase creaţia de până atunci, pentru a explora personaje mai „complicate şi stranii”, după cum scria criticul Gabriel Dimisianu.

În 1966 a înfiinţat revista Amfiteatru, la care au scris Fănuş Neagu, Gabriel Dimisianu, Adrian Păunescu, Gheorghe Iova, Constanţa Buzea şi alţii. În 1967 a publicat volumul Iubirea e un lucru foarte mare. Câteva minunate povestiri despre Tanţa şi Costel. La cererea Televiziunii române a scris şi un scenariu, după care s-a turnat serialul Tanţa şi Costel, consacrat de cuplul de actori Octavian Cotescu-Coca Andronescu. În 1969 a fost înlăturat de la conducerea revistei Amfiteatru, moment de la care a refuzat orice funcţii oficiale, alegând să se susţină financiar din scris.

În 1985 a publicat romanul Balanţa, într-o variantă cenzurată. Versiunea integrală a cărţii a apărut abia în 1990, cu o prefaţă de Eugen Simion. După jumătatea anului 1990, a început să lucreze împreună cu regizorul Lucian Pintilie la scenariul filmului Balanţa, pe care nu a mai apucat să îl vadă. A murit la 21 septembrie 1992, în Statele Unite ale Americii.

Buzău



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite