Investiţii inutile: staţiile de monitorizare a calităţii aerului din Buzău sunt nefuncţionale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
buzau

Bani irosiţi, asta se poate spune despre staţiile de monitorizare a calităţii aerului care nu au funcţionat de la instalare nici măcar o secundă. Este cazul staţiei de la Râmnicu Sărat, judeţul Buzău, al cărei echipament montat în 2008 este şi la această oră inactiv, din cauza întârzierii cu care s-au alocat fondurile pentru punerea lui în funcţiune.

Amplasată în municipiul Râmnicu Sărat, în 2008, staţia de monitorizare nu a măsurat până acum niciun parametru deşi ar fi trebuit oră de oră să transmită date privind calitatea aerului.

Containerul în care sunt echipamentele este aşezat în curtea unei societăţi comerciale din Râmnicu Sărat iar pentru găzduire Ministerul Mediului plăteşte o chirie anuală deşi staţia nu este folosită. Ce nu au gândit cei de la Mediu când au instalat staţia era chiar racordarea la reţeaua de electricitate fără de care echipamentele nu puteau funcţiona. 

”Atunci a fost încheiat un contract cu o societate comercială din municipiu pentru amplasarea acestei staţii, a fost amplasată ca atare, însă ea nu a fost pusă în funcţiune ca urmare a inexistenţei branşamentului. La momentul respectiv, pentru a întruni condiţiile de funcţionare a aparaturii din staţie erau necesare anumite prescripţii tehnice iar furnizorul de electricitate din Râmnicu Sărat putea asigura aceste condiţii tehnice impuse de Ministerul Mediului însă investiţia pentru realizarea acestui branşament se ridica, potrivit devizului la acea dată, la suma de aproape două miliarde de lei vechi”, a declarat Ionuţ Apostu, director executiv Agenţia pentru Protecţia Mediului Buzău.

Abia anul trecut s-a găsit soluţia tehnică şi banii. Din păcate, firma care asigură mentenanţa staţiilor şi care este şi furnizoarea echipamentului a încheiat abia acum contractul cu Ministerul Mediului după doi ani de pauză. În noul contract nu sunt însă incluse toate staţiile din ţară, una dintre ele este cea de la Râmnicu Sărat. 

”Staţia este pusă sub tensiune însă fiind o perioadă îndelungată de la amplasarea acesteia şi punerea ei în funcţiune este necesară o revizie a întregii aparaturi din staţie. Tot anul acesta a fost semnat un contract de mentenanţă cu societatea Orion Europe care va asigura mentenanţa acestei staţii. Deocamdată, în investiţia făcută din fondul de mediu pentru modernizarea şi, să spunem, punerea în funcţiune a acestor staţii a fost inclusă doar cea din Buzău, staţia Buzău 1. Din discuţiile purtate la nivel de minister, rezultă că în 2016 va fi inclusă şi staţia Buzău 2 pentru punerea în funcţiune”, a declarat Ionuţ Apostu, director executiv APM Buzău.

Locuitorii din Râmnicu Sărat spun că oraşul este poluat şi asta pentru că este tranzitat de mii de autovehicule pe zi.

Nici staţia de tip urban din Buzău nu mai funcţionează de aproape o lună, după ce reprezentanţii firmei de mentenanţă au ridicat echipamentele pentru revizie.

În prezent, în România sunt amplasate 142 staţii de monitorizare continuă a calităţii aerului, dotate cu echipamente automate pentru măsurarea concentraţiilor principalilor poluanţi atmosferici: dioxid de sulf oxizi de azot , monoxid de carbon , ozon , particule în suspensie (PM10 şi PM2.5), benzen şi plumb. 

Calitatea aerului în fiecare staţie este reprezentată prin indici de calitate şi este afişată la panourile vizibile pentru populaţie. Depăşirile limitelor maxime admise de poluatori obligă autorităţile locale să ia măsuri pentru diminuarea episoadelor de poluare.  Totodată depăşirile parametrilor admişi se reflectă şi în numărul de îmbolnăviri ale aparatului respirator.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite