Icoana unui soldat rus decapitat de musulmani, pictată pe pereţii unui cămin de bătrâni din Buzău. Povestea din spatele picturii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Complexul a fost inaugurat în 2011
Complexul a fost inaugurat în 2011

Icoana Sfântului Evghenie Ostaşul, venerat de credincioşii ruşi, este pictată pe pereţii sălii de mese a căminului de bătrâni din localitatea buzoiană Năeni, alături de unii sfinţi ortodocşi. Alegerea acestuia ca personaj de pictură murală a fost făcută de tinerii voluntari care au grijă de asistaţii azilului. Ei au fost puternic impresionaţi de povestea soldatului căruia cecenii i-ar fi tăiat capul pentru că ar fi refuzat convertirea la Islam.

Căminul de bătrâni de la Năeni, judeţul Buzău, a fost inaugurat în 2011 în fostul sediu CAP din comună. Un număr de 18 bătrâne sunt îngrijite aici de câţiva voluntari din rândul tinerilor care au părăsit centrele de plasament după împlinirea majoratului. Complexul social este administrat de Fundaţia creştină Sfântul Sava, din Buzău, cea în subordinea căreia se mai află alte trei instituţii sociale, şcoli de meserii şi un refugiu pentru femeile victime ale violenţei domestice.

”Tinerii voluntari care au grijă de bătrâne au ales ca printre imaginile pictate pe pereţii interiori ai sălii de mese să fie şi chipul sfântului Evghenie, de povestea căruia au fost foarte impresionaţi. Picturile au fost realizate tot de tineri talentaţi, din centre de plasament”, ne-a spus preotul Mihail Milea, preşedintele Fundaţiei Sfântul Sava.

Evghenie Ostaşul este venerat de creştinii ruşi, însă nu a fost încă sanctificat de Biserica Ortodoxă Rusă

Evghenie Alexandrovici Rodionov s-a născut pe 23 mai 1977, în localitatea Satino-Russkoye, lângă Podolsk, în regiunea Moscova. Evenimentul care l-a nemurit, tăierea capului, s-a produs tot la 23 mai. 

Era în 1996, în captivitate, la Bamut, Cecenia, în chiar ziua în care creştinii ortodocşi sărbătoreau marele praznic al "Înălţării Domnului". Cu el au fost omorâţi prin împuşcare şi alţi trei colegi de-ai săi capturaţi în aceleaşi împrejurări, Saşa Jeleznov, Andrei Trusov şi Igor Iakovlev. 


În iunie 1995 a fost recrutat în armată la trupele de găniceri. Pe 16 februarie 1996, Liubov Vasilievna Rodionova a primit o telegramă prin care era informată că fiul său a dezertat. În realitate, el fusese capturat de rebelii ceceni la un pichet de control. Au urmat trei luni şi jumătate de calvar. A fost tinut într-un beci întunecat, spânzurat de încheieturile mâinilor, şi bătut sistematic până la epuizare.

buzau

Fundamentaliştii musulmani i-au ordonat lui Evghenie să-i scrie mamei sale şi să ceară de la ea 10.000 de dolari pentru răscumpărare. El le-a spus că familia lui e săracă şi nu îşi poate permite o asemenea sumă. Apoi călăul său le-a ordonat lui şi altor prizonieri ruşi să se convertească la islam şi să lupte contra camarazilor săi. Evghenie însă a refuzat să-L trădeze pe Hristos. Pentru acest lucru, a fost "recompensat" de musulmanii ceceni cu pedeapsa capitală: tăierea capului. Acest lucru s-a întâmplat exact în ziua în care împlinea 19 ani.

Ca orice mamă, Liubov Vasilievna Rodionova l-a căutat neîncetat timp de nouă luni. A fost, crede ea, aşa cum s-a întâmplat atunci când l-a purtat în pântece, ca la o a doua naştere… Despre moartea lui a aflat abia în septembrie. A trecut prin toate taberele grupărilor rebele, fiind nevoită uneori să suporte orori inimaginabile din partea acestora. "Am mers pe drumuri pline de mine, însă niciodată nu am călcat pe vreuna. Dumnezeu m-a ajutat pentru că datoria mea era să-mi găsesc fiul… să-i aduc trupul acasă, să-l îngrop după tradiţia noastră ortodoxă, să se întoarcă din pământul din care a fost luat..." 

La un moment dat a fost foarte aproape de el, la doar şapte kilometri de locul în care era ţinut captiv. Pentru a-l putea scăpa şi-a gajat apartamentul. Planul Domnului a fost însă altul.

Evghenie a fost ucis de fiorosul Ruslan Khaikhoroyev, un om cu suflet negru, după cum îl caracterizează Liubov Vasilievna Rodionova, un nume la auzul căruia toţi tremurau. Era comandantul zonei Bamut. Reuşind să stea faţă în faţă cu cel care i-a omorât copilul, acesta, fără pic de jenă, martori fiind şi câţiva reprezentanţi ai OSCE, i-a mărturisit mamei lui Evghenie că fiul ei a avut şansa de a rămâne în viaţă. "N-a vrut să se convertească la islam şi nici n-a vrut măcar să-şi dea jos cruciuliţa pe care o purta la gât, ori să devină frate de-al nostru, altfel putea să scape", i-a spus Khaikhoroyev.

La 23 august 1999, la trei ani şi trei luni, Ruslan Khaikhoroyev a primit plată de la Dumnezeu pentru faptele sale nelegiuite. În timpul unei răfuieli între bandele rivale de rebeli ceceni, el fost omorât, la Groznîi, de tovarăşi de-ai săi, împreună cu gărzile sale de corp, adică aceia care l-au torturat pe Evghenie.

buzau

O icoană cu frumosul chip al Sfântului Evghenie Ostaşul, dintr-o biserică aflată într-un mic sat, a izvorât mir. Mama sa, care nu a mai păşit înainte într-o biserică, este acum o credincioasă practicantă, salvată de exemplul fiului său. La mormântul lui Evghenie este ridicată o cruce înaltă de doi metri la care arde permanent o candelă. Aici vin mii de pelerini ca să se închine Sfântului Evghenie, mai ales soldaţii ruşi ca să fie ocrotiţi de rele, pe timpul serviciului militar, dar şi tinerele fete care-i cer sfântului să le dea un băiat bun, la fel ca el.  (Sursa Ziarul Lumina)

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite