Frumuseţile ascunse ale ţării: Vulcanii Noroioşi de la Beciu şi La Fierbători

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sursa foto: Wikipedia.org
Sursa foto: Wikipedia.org

Iubitorii de drumeţii în natură au parte în judeţul Buzău de numeroase atracţii, iar Vulcanii Noroioşi de la Pâclele Mici, Pâclele Mari şi La Fierbători sunt în fruntea listei cu opţiuni. Nu mulţi ştiu însă că în aceeaşi zonă se află încă un platou cu vulcani noroioşi, Pâclele de la Beciu, care sunt cei mai activi.

Natura a înzestrat dealurile şi munţii din Curbura Carpaţilor cu minuni unice, iar Vulcanii Noroioşi din judeţul Buzău sunt printre ele. 

Pe glob, sunt aproximativ o mie de astfel de fenomene, dar în Europa sunt foarte rare. România, prin rezervaţia naturală din Buzău, se poate lăuda cu singurii vulcani noroioşi miniaturali din Europa.

Savanţii spun că impropriu sunt numiţi vulcani, pentru că prin conuri nu erupe magmă fierbinte, ci un noroi sedimentar rece. 

Rezervaţia Vulcanii Noroioşi are patru locuri în care se manifestă acest fenomen: La Fierbători, Pâclele Mari, Pâclele Mici şi Beciu. Cei mai cunoscuţi sunt Pâclele Mari, care acoperă 15 hectare, declaraţi rezervaţie geologică în 1955, şi Pâclele  Mici, întinşi pe 10 hectare, care au fost incluşi pe lista monumentelor naturii în 1924. Aceştia din urmă sunt cei mai vizitaţi pentru că accesul la ei este mai uşor.

Mai puţin cunoscuţi sunt Vulcanii noroioşi de la Beciu, situaţi în centrul judeţului Buzău, în Depresiunea Policiori din Subcarpaţii de Curbură, pe raza comunei Scorţoasa. Arealul Pâclelor de la Beciu este mult mai mic decât al celor de la Paclele Mici şi Mari sau de la Fierbători, în schimb ei sunt cei mai activi. 

”Sedimentele depuse au o culoare alb-albăstruie, care contrastează spectaculos cu vegetaţia din zonă, în parte lacustră, dând impresia unui mic gheţar acoperit de zăpadă proaspătă. Arealul vulcanilor de la Beciu este mult mai mic decât al celor de la Paclele Mici şi Mari sau de la Fierbători, în schimb ei sunt cei mai activi, nervozitatea lor fiind vizibilă din secundă în secundă. Un loc mirific, care îndeamnă la meditaţie şi respect faţă de natură”, scrie geologul Liviu Valenas pentru turismbuzau.ro.

buzau

Pâclelele de la Beciu sunt situate la o altitudine de 280 m şi au o suprafaţă mică de aproximativ 20x40 m. Obiectivul din punct de vedere peisagistic îl constituie relieful creat prin erupţiile de pastă argilo-marnoasă şi remodelat continuu de ploi. Din cauza noroiului foarte lichid, conurile sunt puţin înălţate.

Locaţia este situată pe aliniamentul Berca – Pâcle - Beciu – Arbănaşi, dezvoltat în pânza subcarpatică pe o lungime de aproximativ 30 km. Accesul la vulcanii de la Beciu este puţin mai dificil, dar nu imposibil. 

”Înainte cu câţiva zeci de metri de pensiunea Pâclele Mari, de lângă vulcanii noroioşi cu acelaşi nume, se urmează la stânga un drum de ţară, cu atenţie accesibil şi autoturismelor de oraş, şi după 3,5 km, trecând şi prin satul Beciu, se ajunge, înainte de platoul de la Arbănaşi, unde există un parc arheologic industrial, cu instalaţii de foraj şi conducte petroliere vechi de un secol, în faţa unei frumoase poieni, pe dreapta, în care tronează singuraticii vulcani”, explică Liviu Valenas. 

Pe traseul dintre DJ102F (Valea Sărăţelului) - DJ203K (Valea Slănicului) peste cumpăna apelor reprezentată de Dealul Balaurului, pe drumul iniţial asfaltat Policiori - Pensiunea Vulcanii Noroioşi şi apoi terasat pentru maşini petroliere Pensiunea Vulcanii Noroioşi – Sat Beciu – Tabăra Arbănaşi – satul Mărgăriţi din comuna Beceni.

Lungimea parcursă de la Pensiunea Vulcanii Noroioşi până la intersecţia din comuna Beceni este de 12 km. Are două porţiuni ceva mai dificile, una între releul de la Arbănaşi şi Tabăra Arbănaşi unde sunt serpentine cu grad destul de mare de înclinare şi pietriş destul de mare care alunecă sub roţi şi una unde terasamentul este îngustat în sud-estul localităţii Beciu.

La fel de ascunse privirilor turiştilor sunt şi Fierbătorile, aflate la aproximativ doi kilometri deasupra localităţii Berca, bine mascate de pădure. Locul, numit de localnici La Fierbatori, este mai puţin cunoscut, neavând renumele pe care îl au platourile de la Pâclele Mari, Pâclele Mici. 

Sursa: ulitarnica.files.wordpress.com

image

Mult mai interesant decât celelalte trei, este format din două platouri distincte, aflate la câteva sute de metri distanţă unul de celălalt. Descoperim aici un adevărat labirint format printre pâlcuri de copaci şi conurile vulcanilor stinşi, dar găsim şi vulcani activi, cu noroi sau cu ţiţei. 

Fierbatorile din Berca nu sunt încă un obiectiv turistic oficial, dar există spre ei indicatoare de orientare, din centrul comunei.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite