Dragobetele, sărbătoare importată la Buzău

0
Publicat:
Ultima actualizare:
De Dragobete se caută inimioarele de pluş
De Dragobete se caută inimioarele de pluş

Cei care nu sărbătoresc Ziua Îndrăgostiţilor pe 14 februarie găsesc o sărbătoarea a iubirii pe 24 februarie. Istoricii şi meşterii populari care au studiat tradiţiile româneşti nu au găsit în nicio regiune a Buzăului informaţii despre această sărbătoare a iubirii serbată pe 24 februarie.

Dragobetele, sărbătoarea tradiţională a dragostei la români, se celebrează pe 24 februarie. Această sărbătoare este asociată cu venirea primăverii, iar Dragobete datează din vremea dacilor şi despre care se spune că oficia în cer nunta tuturor animalelor. În timp, românii au transformat Dragobetele în sărbătoarea dragostei, care a devenit o tradiţie mai ales pentru tineri.

Numai că puţini sunt cei care ştiu că în Buzău această tradiţie nu există şi este împrumutată din alte regiuni ale ţării. „În spaţiul nostru buzoian nu am găsit niciodată comentarii despre Dragobete. Eu ştiu că se sărbătoreşte în Oltenia de Nord şi este posibil să fie înrudită cu sărbătoarea primăverii la romani şi să fi intrat în spaţiul nord- dunărean prin influenţa romană. Dragobetele a renăscut probabil ca o contrapunere a Sfântului Valentin, care este tot o sărbătoare a dragostei şi a renaşterii naturii, dar venită din lumea catolică, mediteraneană unde primăvara vine mai devreme", ne-a spus Doina Ciobanu, istoric.


În zona Buzăului singurul obicei care are loc de Dragobete este goana după cadoul potrivit pentru această sărbătoare a dragostei, de obicei inimioare de pluş sau de ciocolată. „Eu nu consider Ziua Îndrăgostiţilor pe 14, ci pe 24 februarie şi atunci eu şi soţul meu ne luăm câte un cadou sau mergem într-o excursie", ne-a spus Mihaela Lazăr, o buzoiancă de 30 de ani.

în alte zone ale ţării însă, fetele nemăritate trebuie ca în dimineaţa de Dragobete să strângă zăpadă şi să o topească, apoi să se spele pe faţă pentru ca băieţii să le vadă mai frumoase. După părerea istoricilor buzoieni această sărbătoarea este confundată cu cea a mărţişorului, cea mai cunoscută din zona Buzăului.

„Tineretul sărbătoreşte în general Dragobetele, însă sărbătoarea dragostei şi a renaşterii naturii este pe 1 martie. Această zi a fost şi va rămâne un eveniment pentru împărtăşirea dragostei şi îmi amintesc că la începutul lui martie băieţii făceau inimioare şi cruciuliţe din argint pe care le trimiteau fetelor ca să le arate dragostea", ne-a declarat Adela Petre, meşter popular. Cu toate acestea buzoienii consideră această zi un prilej de tandreţuri şi voie bună.


Citiţi mâine în Adevărul de Seară ce vrăji se fac în noaptea de Dragobete.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite