Artă de Paşte: o buzoiancă îmbracă ouăle de struţ în mărgele. Pentru fiecare „bijuterie“ se folosesc mii de mărgele cusute

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ioana Matei lucrează o săptămână la acoperirea oului cu mărgele
Ioana Matei lucrează o săptămână la acoperirea oului cu mărgele

Oul de struţ îmbrăcat în mărgele este unul dintre cele mai noi produse pascale pe care le putem admira în expoziţiile tematice de artă populară. Este mai mult un obiect decorativ şi este confecţionat într-o tehnică aparte de artista buzoiană Ioana Matei. Mărgelele nu sunt lipite cu ceară, ci sunt cusute.

Pentru că a ajuns să cunoască toate secretele tehnicii încondeierii ouălor de găină sau de gâscă, artista populară Ioana Matei, de 55 de ani, şi-a propus să încerce şi altceva. Mai întâi a încondeiat ouă de struţ, apoi a mers mai departe şi a ajuns să le îmbrace în mărgele. Spune că nu a făcut decât să îmbine două îndeletniciri moştenite de la bunica ei.

Artista explică faptul că îmbrăcatul ouălor de struţ în mărgeluţe este un procedeu rar la noi în ţară. ”Cusutul mărgelelor l-am învăţat de la bunica mea, care făcea nişte bijuterii de păstrat la gât şi de aici am ajuns să lucrez şi la ouă. În timp, am mărit numărul modelelor. O săptămână se lucrează la un astfel de ou. Folosesc mărgele mici din nisip, mărgele de sticlă, care se introduc pe un fir mai rezistent, nu de papiotă”, ne explică artista. 

Ioana Matei foloseşte mii de mărgele pentru a împodobi un ou de struţ. ”Mărgelele sunt cusute, nu lipite cu ceară, pentru că cele lipite cu ceară dacă se iau în mână şi sunt prea reci se desprind şi pică. Eu le-am cusut ca să fie, mai sigure. Acest ou e deosebit pentru că este o bijuterie care poate fi păstrată mai mult timp. Nu se decolorează şi nici nu se sparge uşor, fiindcă se ştie că oul de struţ are coaja tare şi mai are şi ţesătura de mărgele care ţine protecţie”, spune artista populară.

Ioana

Ioana Matei locuieşte în satul Niculeşti, comuna Vintilă Vodă. Este instructor la Palatul Copiilor din Buzău dar şi la şcoli din judeţ. A deprins meşteşugul încondeierii ouălor la vârsta opt ani, de la bunica ei, şi a perfecţionat-o în lunga sa perioadă de activitate. "Modelele mele sunt inspirate din natură, ca cele florale, dar sunt şi modele religioase şi motive tradiţionale, precum cele de pe iile ţărăneşti", spune artista.

În anul 2003, Ioana Matei a reprezentat Buzăul la un festival internaţional de tradiţii, cu un stand de ouă încondeiate, iar de atunci este prezentă la toate târgurile cu un mic atelier de creaţie unde îi învaţă pe doritori să încondeieze ouă după metoda tradiţională.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite