VIDEO Din cărţile lui Asimov, în Capitală! Roboţii iau cu asalt Bucureştiul, la concursul internaţional de proiecte IT Infomatrix
0Fratele european al lui Asimo, robotul umanoid Nao va demonstra că se mişcă natural pentru „adepţii” şi admiratorii săi, participanţi la concursul internaţional de proiecte IT Infomatrix, care va avea loc între 7 şi 8 aprilie, la Bucureşti.
Nao este creaţia companiei franceze Aldebaran Robotics. Piticul robot umanoid de foar 58 de centimetri înălţime, departe de a fi o simplă jucărie, este o veritabilă colecţie de gadget-uri incorporate, care cântăresc 5kg la un loc.
Nao “ştie” şi recunoaşte automat opt limbi; este şi vorbăreţ, graţie sintetizatorului de voce incorporate. Reţeaua lui senzorială are 2 camere video, 4 microfoane, scanner de proximitate sonar şi îi permite să înregistreze şi să reproducă mişcări;. Dacă, totuşi, cineva se împiedică de el şi cade, evaluează poziţia verticală şi se ridică singur.
Cei 9 senzori tactili şi 8 de presiune îi vor permite să demonstreze mâine cum prinde obiecte fragile fără să le deformeze. Nao are o autonomie de până la o oră şi jumătate, în funcţie de ce activităţi desfăşoară.
Primul robot umanoid, Asimo, creat Honda în 2000, este fratele mai mare al lui Nao. Asemănarea numelui cu cel al scriitorului Isaac Asimov este doar o coincidenţă, deşi una binevenită, Asimo este acronim pentru "Advanced Step in Innovative Mobility".
Infomatrix la Bucureşti, a zecea ediţie
Faza naţională a concursului internaţional de proiecte informatice, acum la a zecea ediţie, va avea loc în acest weekend, la Universitatea Europei de Sud Est Lumina, din şoseaua Colentina nr. 64b. Competiţia este destinată elevilor şi studenţilor care îşi vor compara aptitudinile tehnice şi creative în prezentările lor. Ca în fiecare an, specialiştii şi „tocilarii” entuziasmaţi anticipează unele dintre cele mai inovative proiecte din lume.
Pentru fiecare din cele 5 categorii ale concursului, premiile sunt de 1.000 lei pentru locul I, 800 de lei pentru locul al II-lea şi 600 de lei pentru locul al III-lea. Secţiunile la care proiectele înscrise vor concura sunt: „Computer Art", „Programming", „Hardware Control", „Robotics” şi „Short Movie”.
Roboţii înscrişi la concurs pentru ultima categorie vor avea două probe: mini sumo între doi roboţi autonomi şi line follower, unde cel mai vitezoman robot pe un traseu prestabilit câştigă.
Etapele naţionale ale Infomatrix se desfăşoară în Africa, Ucraina, Hong Kong, România şi Statele Unite ale Americii.
Dacă ţi-a plăcut ştirea, dă-ne LIKE pe Facebook AICI