De Crăciun, procurorii ascund interlopii de Bucureşti
0În preajma Sărbătorilor de Iarnă, procurorii bucureşteni s-au apucat de făcut „curăţenie“ în rândul clanurilor interlope din Capitală.
Două grupări periculoase au fost anihilate ieri, după descinderi ca-n filme în Bucureşti şi în Ilfov. În comuna Tunari, clanurile Duduianu şi Sadoveanu au primit lovituri puternice, după ce nouă persoane au fost luate pe sus de mascaţi şi duse la sediul DIICOT pentru audieri. Ei sunt acuzaţi de trafic de persoane şi minori. Procurorii arată şi modul de operare al celor două grupări. Pentru a practica prostituţia, susţin procurorii, victimele erau bătute, sechestrate şi electrocutate în comuna Tunari. Procurorii DIICOT au efectuat 8 percheziţii domiciliare. Cel puţin 9 persoane au fost aduse la sediul DIICOT pentru audieri, iar ancheta a continuat până astă-noapte târziu. „Învinuiţii Vasile Mitrache, Ion Duduianu, Florina Stelea, Petrică Ion Creţu, Georgeta Creţu, Mard Mitrache, Aron Constantin, Cristian Ucă şi Gheorghe Dumitraşcu au recrutat prin răpire, ameninţare şi violenţă, patru părţi vătămate, între care două minore în vârstă de 14 şi 17 ani, în scopul exploatării acestora prin obligarea la practicarea prostituţiei“, susţin procurorii DIICOT. Aseară, optz persoane au fost reţinute, iar astăzi vor fi propuse pentru arestare.
Poliţist plătit de cămătari pentru informaţii secrete din sistem
Tot ieri, au fost aduse la audieri 10 persoane acuzate de şantaj, după ce au efectuat mai multe percheziţii la domiciliile suspecţilor. Printre cei aduşi în faţa procurorilor se află şi un poliţist, agentul principal Radu Nae, de la Serviciul Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase din cadrul Poliţiei Capitalei. Subofiţerul este suspectat de procurorii DIICOT că vindea date cu caracter confidenţial din bazele naţionale de date unui grup de şapte persoane care s-ar fi ocupat cu şantajarea unor oameni de afaceri. „Aceştia au determinat, prin violenţă şi ameninţare, o parte vătămată, administrator a trei societăţi comerciale, având ca obiect de activitate construcţii şi consultanţă în construcţii, să le plătească în mod constant sume considerabile de bani, cu titlul de împrumut şi dobânzi nedatorate în realitate“, susţin procurorii DIICOT.
Magistraţii spun că victima a luat de la membrii grupării împrumuturi pe care le-a garantat cu un imobil, dar şi trei autoturisme de lux (Porsche Cayenne, Vw Touareg şi Bmw Z4, achiziţionate în leasing de către partea vătămată). Membrii grupării au refuzat să înapoieze autoturismele de lux. Şi un avocat a căzut în plasa cămătarilor, susţin procurorii. „Acţionând în aceeaşi manieră, învinuitul Ciucă Aurelian împreună cu alte persoane, prin violenţe şi ameninţări, au constrâns alte două părţi vătămate, din care una de profesie avocat, să le plătească mai multe sume de bani“, mai spun procurorii DIICOT. Anchetatorii au calculat un prejudiciu de peste un million de euro în acest caz. Din cele 10 persoane, opt au fost reţinute pe bază de ordonanţă de reţinere. Judecătorii vor decide astăzi dacă vor emite împotriva lor mandate de arestare preventivă.