Spitalul Colţea renaşte din ruine după 11 ani
0Saloanele unităţii sanitare veche de peste 300 de ani au fost reabilitate, iar întreaga clădire a fost salvată de la prăbuşire. Pe Bulevardul I.C. Brătianu nr.1, peste 300 de muncitori lucrau de zor, astăzi, la ultimele finisaje ale faţadelor şi interioarelor. În trei luni, toate corpurile spitalului vor fi date în folosinţă.
"Adevărul de Seară" a făcut prima vizită în Spitalul Colţea
Marmura, tâmplăria din lemn stratificat şi lustrele noi sunt câteva dintre modernizările ce se văd după mai bine de un deceniu de restaurare. Cupolele impunătoare ale acoperişului sunt din metal, iar laboratoarele şi sala de reanimare au fost dotate cu centrale de ventilaţie şi răcire.
Grădinile interioare au bănci şi fântâni arteziene, piatră cubică, 360 de arbori tuia şi 4.000 de plante, iar electricienii legau astăzi irele la cele 134 de corpuri de iluminat din exterior.
Reprezentaţii firmei BauTech General Construct SRL, care se ocupă acum de renovare, spun că peste câteva zile principala curte a clădirii, cea dinspre Bulevardul I.C. Brătianu va fi gata. „Mâine (astăzi n.r.) dăm jos schela de pe corpul C1 al spitalului”, a spus şeful de şantier Nicolae Ghiţă, românul venit din Austria pentru a termina lucrările la Spitalul Colţea.
Statuia lui Cantacuzino, restaurată
Subsolul din aripa stângă a spitalului este ocupat de laboratoare moderne ce funcţionează de câteva luni. De asemenea, pe latura dinspre Parcul Colţea, iarba fusese ieri însămânţată şi se netezise pământul.
„Cine a pus iarbă la Corpul A1, că nu a făcut treaba cum trebuie? Responsabilul să vină să repare”, a strigat prin staţia de transmisie Nicolae Ghiţă. Statuia ctitorului, spătarul Mihai Cantacuzino, a fost restaurată şi se mai lucrează la piedestal.
„La intrarea dinspre strada Colţea am construit un foişor pentru ca pacienţii cu probleme grave să nu stea cu ceilalţi, dar să aibă parte de condiţii decente. Vom mai face unul. Corpurile C1 şi C2 sunt finisate deja, şi la corpul A1 ne pregătim să demolăm schela. În corpul B1am finalizat deja totul în interior în proporţie de 99%. Această parte va fi dată în folosinţă la sfârşitul acestei luni”, a spus şeful muncitorilor.
Intrare fără paznici
Zilele acestea au început lucrările de reabilitare la corpul central al spitalului, B5, unde se află Amfiteatrul pentru studenţi şi Aula pentru conferinţe. Intrarea principală încă nu este finalizată, dar stâlpii au fost turnaţi din beton şi vor fi placaţi cu granit şi calcar.Poarta va fi automată şi dotată cu camere video, aşa încât să nu mai fie nevoie de paznic.
„Nu vor fi paznici pentru că e bine să faci reduceri de costuri”, a spus Nicolae Ghiţă.
În 1999, Guvernul a hotărât modernizarea Spitalului şi a Bisericii Colţea, proiect în care s-au investit 90 de milioane de dolari. De atunci mai multe firme de construcţii au încercat să termine lucrările.