Bucureşti: Modernizări pe rutele RATB
0Refugiile şi automatele de bilete sunt schimbările ce vor fi implementate în această perioadă în Capitală. Primele staţii RATB modernizate au fost montate pe Calea Plevnei, iar sistemul automatelor de bilete va fi funcţional în această toamnă în centrul oraşului.
Aproximativ 200 de staţii ale mijloacelor de transport în comun din Bucureşti vor fi dotate cu refugii moderne până la sfârşitul acestui an. Primele au fost deja amplasate în sectoarele 1 şi 6, putând fi folosite de bucureştenii care circulă cu troleibuzele 66, 70, 85 şi 92, în zona Plevnei.
Staţiile sunt construite din metal şi panouri de plastic transparente, cu un design modern şi, spre deosebire de cele vechi, vor fi iluminate şi dotate cu o hartă a traseelor Regiei Autonome de Transport Bucureşti (RATB). De asemnea, în fiecare refugiu va exista câte un panou destinat informaţiilor despre mijloacele de transport în comun.
Investiţie privată
„Este un proiect al firmei Euromedia care are contract cu Primăria Capitalei pentru înlocuirea staţiilor vechi şi degradate”, a declarat Mihai Vlădărău, purtătorul de cuvând al RATB. Potrivit acestuia, la staţiile deja existente în Bucureşti, care vor fi treptat înlocuite de firma de publicitate, se vor adăuga în cursul acestui an unele noi.
„Pentru început vor fi înlocuite staţiile din sectorul 1, unde vor fi montate 32 de module noi, apoi cele din sectorul 6, iar treptat vor fi înlocuite toate staţiile din Bucureşti”, a declarat reprezentanta firmei Euromedia, Ioana Cruceanu. Potrivit acesteia, până la sfârşitul acestui an, călătorii din Capitală vor dispune de 200 de staţii moderne.
Automate în gări
Bucureştenii vor avea la dispoziţie, din această toamnă, automate de bilete pentru mijloacele de transport în comun. Potrivit reprezentanţilor RATB, acestea vor fi amplasate, pentru început, în gări şi la aeroport. „Sperăm ca până la toamnă să avem astfel de automate în locurile mai aglomerate, în special gări şi aeroporturi, să vedem cum răspund cererii. Nu cred că vor fi probleme, este un sistem civilizat şi practic şi e timpul să intrăm şi noi în rândul oraşelor europene”, a spus directorul RATB, Gheorghe Aron.
Potrivit acestuia, marele avantaj al sistemului de automate este că oamenii vor putea să îşi achiziţioneze bilete de călătorie în orice zi şi la orice oră. Astfel, sistemul automatelor de bilete va permite călătorilor să cumpere tichete de călătorie la orice oră, fără să mai aibă grija programului limitat de la chioşcurile RATB.
Biletele pentru mijloacele de transport în comun pot fi achiziţionate, în prezent, numai de la chioşcurile RATB, amplasate însă numai în anumite staţii. Totuşi, pentru călătorii care folosesc staţiile în care nu există ghişeu de bilete şi care nu doresc un abonament lunar, există alternativa portofelului electronic, un card ce poate fi încărcat cu contravaloarea mai multor bilete.