Bucureşti: Cristian Costescu organizează, anual, Festivalul MAIART
0De şase ani, în fiecare primăvară, aduce zeci de tineri talentaţi, pe scena festivalului Asociaţiei Culturale pentru Tineret MAIART, pe care o conduce.
Cristian Costescu este student la medicină şi se pregăteşte să devină chirurg generalist.
Deşi a ales această profesie din pasiune şi se pregăteşte cu seriozitate pentru o carieră de doctor, el nu a renunţat nici la prima sa pasiune, arta.
„De când eram mic, ai mei m-au dus la muzică şi am studiat, o vreme vioara şi pianul. Apoi, la şcoală, am jucat în echipele de teatru ale elevilor. Îmi place să desenez şi, în general, tot cea ce implică creativitate, mă atrage”, spune Cristian.
Îl preocupă educarea tinerilor
„Nu pot să stau fără să fac ceva”, mai adaugă tânărul, care, în puţinul timp liber pe care îl are, se dedică elevilor talentaţi şi iubitori de artă, pe care îi cultivă şi îi lansează în Festivalul MAIART.
În acest scop, Cristian a înfiinţat Asociaţia Culturală pentru Tineret MAIART, prin care încearcă să ridice nivelul cultural al tinerilor.
„Ştiu din proprie experinţă, cât de benefic este pentru dezvoltarea copiilor şi a tinerilor o educaţie artistică. Eu am cultivat toate artele care m-au atras şi mi-am făcut o mulţime de prieteni, dintre cei pasionaţi, ca şi mine”, spune Cristian.
La MAIART tinerii frecventează seri culturale, un cenaclu literar, workshop-uri de teatru, muzică şi dans. Iar din ianuariev 2010, se va organiza şi un club de turism cultural, unde Cristian va fi ghid.
Printre prietenii pe tânărul contează la nevoie, mai ales la organizarea festivalului MAIART, se află Ada Milea, actorul Mihai Căpăţână, Claudia Crişan, violonistă, pianistă, chitaristă şi membră în comiteul de organizare a Festivalului George Enescu, Stelian, Alexandra, Mădălina, Marian, Valentin şi Florina, care alcătuiesc staful MAIART, dar şi prietenii din liceu, Răzvan, Adi, Radu, Vlad şi Toma.
„Fără ei, viaţa mea nu ar fi la fel de frumoasă”, spune Cristian.
Emoţii şi bucurii
„Cel mai greu este să organizăm festivalul, din cauza lipsei de bani. Atragerea de fonduri europene implică prea multă birocraţie, iar plata unui specialist care să ne ajute, nu ne-o permitem”, spune tânărul.
Pe lângă problemele finaciare, Cristian are multe alte obstacole de depăşit. „Nu ne ocolesc nici ghinioanele”, spune el. Şi îşi aminteşte, cît de stresantă a fost pana de curent de la festivalul din anul acesta, cînd cei care jucau o piesă, pe scena de la Preoteasa, au rămas pe întuneric, vreo zece minute. Sau cum, în timpul unei ore de anamneză, la spital, cînd avea stetoscopul în urechi şi consulta un bolnav, l-au sunat cei de la MAIART şi el nu auzea telefonul. „Dar nimic nu se compară cu fericirea pe care o resimţim cu toţii, când încă un festival se încheie cu bine”, mărturiseşte medicinistul, manager cultural.
Întrebări şi răspunsuri:
Unde vă întâlniţi pentru activităţile MAIART?
Serile culturale MAIART se ţin de două ori pe lună, la E-Varză, un pub cu terasă, situat pe strada Episcopul Radu nr. 28. Workshop-urile pe la şcoli, festivalul la Preoteasa.
..Ce semnifică denumirea „MAIART”?
Mai multă artă!
Cum va fi viitoarea ediţie a Festivalului MAIART?
Ca de obicei, vor participa peste 60 de formaţii de muzică, dans şi teatru din şcoli şi licee. Dar, pentru prima dată, trupa MAIART va pune în scenă o piesă, în întregime. Va fi „Tache, Ianche şi Cadâr”, în memoria regretatului maestru Gherghe Dinică, de care atunci, în luna mai, ne vor despărţi şase luni de absenţă.
Ce îi place:
Îi place să scrie piese, să coasă costume, să facă decoruri, să descopere şi să promoveze tinere talente. Îl pasionează profesia de medic, şi în special cea de chirurg. Îi place să fie înconjurat de cât mai mulţi prieteni.
Ce nu-i place:
Lui Cristian îi displac oamenii care obişnuiesc să judece, să caracterizeze sau să eticheteze pe alţii. Nu-i place nivelul calitativ scăzut al emisiunilor tv şi nici lipsa educaţiei artistice din şcoli.
Profil
Data naşterii: 9 aprilie 1985, Bucureşti
Studii: Student în anul V la Facultatea de Medicină Generală a Universităţii Titu Miorescu
Familie: Mai are un frate mai mic, Vlad