FOTOGALERIE Cum se promova turistic Bucureştiul în perioada interbelică: reduceri la CFR şi meciuri de fotbal
0În perioada dintre cele două războaie mondiale, Bucureştiul cunoaşte cea mai rapidă dezvoltare. Pe vremea primarului Donescu s-a instituit obiceiul de a promova oraşul şi a atrage vizitatori din toată ţara sporind veniturile Capitalei.
Bucureştiul interbelic este oraşul de referinţă al sud-estului Europei, este Micul Paris. La Congresul Uniunii oraşelor din România, ţinut în toamna anului 1934 la Arad, Al.G. Donescu, primarul general al Capitalei lansa idea organizării unei serbări anuale a Bucureştilor. Propunerea a prins viaţă şi din 1935 manifestările “Lunii Bucureştilor ” s-au desfăşurat cu regularitate pe parcursul a şase ediţii, până în 1940. Cei mai mulţi bucureşteni erau de părere că este o cheltuială inutilă. Asemeni oraşelor mari din Occident, “Luna Bucureştilor” care avea să se desfăşoare în perioada 9 mai- 9 iunie, avea rolul să atragă către Capitala ţării provincial şi străinătatea.
“Expoziţia, numeroase manifestări cultural, artistice, sportive, edilitare alături de înlesnirile de transport, de cazare şi hrană “ca şi întrecerea între comercianţi de a acorda reduceri de preţuri vizitatorilor “Lunii Bucureştiului” au făcut ca în lunile mai-iunie ale fiecărui an începând din 1935 şi până în 1940 Bucureştii să cunoască o animaţie deosebită ” se arată într-un extras din brosura O "luna" din istoria Bucurestilor de Ionel C. Ionita, Centrul de Proiecte Culturale al Primariei Municipiului Bucuresti, 1998.
Click pe poză pentru a vedea fotogaleria
Fântâna Zodiacului în Parcul Carol
Prima ediţie a avut ca principal punct de atracţie o expoziţie urbanistică în Parcul Carol, în interiorul acestuia a fost construită Fântâna Zodiacului decorată cu o serie de imagini reprezentând semnele zodiacale, realizate în mozaic alb şi negru de către sculptorul Mac Constantinescu. La inaugurarea ei a participat regale Carol al II-lea. În parc erau expuse toate pavilioanele fiecărui department administrative: cadastru, direcţia funciară, serviciu sanitar, poşta, poliţia, etc. Serviciu de cadastru a prezentat prin fotografii, diapozitive şi machete evoluţia oraşului de la începuturi până în secolul XX-lea. Pe toată durata expoziţiei, în fiecare seară aveau loc reprezentaţii ale actorilor de la Teatrul Naţional. Era reînviată viaţa Bucureştilor de altădată populată de boieri şi jupâniţe, arnăuţi, lăutari şi cântăreţi.
Reduceri la cărţi, tren şi meciuri
Vizitatorii din provincie puteau participa la sărbătoare pe baza unui carnet care costa 40 de lei, carnet ce le asigura participarea gratuită la toate expoziţiile. În plus, pe baza aceluiaşi carnet, marile magazine acordau reduceri la diverse produse, editurile făceau reduceri de 20% iar biletele la manifestările sportive erau cu până la 50% mai ieftine.
Pentru a doua ediţie a fost ales malul Lacului Herăstrău, urmând ca toate celelalte ediţii să aibă loc aici mai puţin cea din 1938. Punctul de atracţie al celei de-a doua ediţii a “Lunii Bucureştilor” a fost Pavilionul Regalităţii unde erau expuse trei piese de rezistenţă: poştalionul cu care venise în 1866 principele Carol în ţară, automobilul cu numărul 30 cu care regale Ferdinand a circulat pe front în Primul Război Mondial, şi avionul cu care regale Carol al II-lea a sosit în Bucureşti în iunie 1930. Cu ocazia aceluiaşi eveniment au fost inaugurate câteva obiective urbanistice printre care: Fântâna Mioriţa, hala din Piaţa Domeniilor, Grupul edilitar din Piaţa Amzei şi Ştrandul de la Obor. De asemenea, vizitatorii au putut urmări meciul de fotbal România - Iugoslavia.
1938, anul în care a apărut televiziunea în Capitală
1938 a fost pentru bucureşteni anul unei premiere absolute. În parcul Herăstrău a avut loc pentru prima dată “transmiterea imaginilor prin telegrafie fără fir simultan cu sunetul” , adică televiziunea. Evenimentul s-a bucurat de un asemenea succes încît numărul vizitatorilor a depăşit 200.000 si avea ca scop crearea unei legături între locuitorii României - prin expoziţii si evenimente culturale - şi premiere în lumea tehnologiei.
Izbuncnirea celui De-al doilea Război Mondial a făcut uitată “Luna Bucureştilor” de parcă nici nu a existat vreodată.
Vezi mâine dimineaţă pe bucuresti.adevarul.ro ce fac acum autorităţile pentru promovarea Capitalei.
Găseşti cele mai noi ştiri din Bucureşti pe bucuresti.adevarul.ro